„U” Cluj va scoate la vânzare acțiuni pentru fani

14 Nov. 2008, 08:34 Seria 2
„U

Șefii de pe „Ion Moina” se vor întruni la sfârșitul acestei luni pentru a discuta posibilitatea ca suporterii să intre în posesia unor acțiuni la club.

Presați de eternele probleme financiare, mai marii clubului cântăresc mai multe variante pentru a resuscita echipa de fotbal și s-au oprit asupra aportului din partea fanilor. „Vrem să adoptăm modelul Barcelona, să avem suporteri socios. O decizie se va lua pe 27 noiembrie, în Adunarea Generală a Acționarilor. Vrem să deschidem societatea și spre exterior, pentru ca suporterii din țară și din străinătate să poată cumpăra acțiuni. Ne dorim transparență totală”, a anunțat directorul executiv Ioan Mărginean.

Cum s-ar putea însă implica suporterii cu bani în mod concret? În Spania, fanii achită o taxă și devin socios (n.r membri cotizanți), cu drept de vot la numirea președintelui clubului. Primesc în schimb reduceri la cumpărături din magazinele clubului, la bilete, abonamente și produse promoționale. „Suporterii pe care îi avem sunt la nivelul Ligii I. Sunt sigur că oameni din România și din străinătate se vor implica. Vrem să intrăm cu adevărat în capitalism”, a mai precizat Ioan Mărginean.

În Anglia, fanii sunt și manageri

Modelul dorit de șefii lui U Cluj nu este unic în lume. O facțiune importantă din cadrul suporterilor lui Manchester United a înființat, în urmă cu trei ani, o nouă echipă, în semn de protest la adresa omului de afaceri Malcolm Glazer, noul patron al „diavolilor roșii“. FC United of Manchester este finanțată de către fani și activează în prezent în liga a VII-a din Albion și strânge la meciuri aproximativ 5.000 de suporteri. Un alt caz impresionat în care suporterii sunt direct implicați în afacerile interne ale echipei este cel al clubului Ebbsfleet United. Pachetul majoritar al echipei engleze a fost preluat anul trecut de către 20.000 de membri, care decid tot ce se întâmplă la club: votează pentru transferuri, investiții de viitor, prețurile biletelor, cât și pentru numirea unui alt antrenor.

Se despart de Milan Jovanovic

Conducerea echipei de sub Feleac a anunțat că se va despărți de fundașul Milan Jovanovic în cazul în care va primi pentru transferul acestuia 100.000 de euro, la care se adaugă și TVA. „Am făcut niște calcule și cred că suma aceasta este corectă. Avea aere de superioritate în vestiar”, a declarat directorul executiv Ioan Mărginean.

Probleme în ofensivă

Antrenorul Gică Mihali nu va putea conta în meciul cu Jiul pe Șuteu, Suciu și Matiș, nerecuperați după accidendările suferite. În schimb, portarul Bogdan Fărcaș a revenit la lot după ce a fost convocat la naționala Under 19. „Sunt convins că putem bate Jiul“, a declarat Mihali, care nu i-a convocat pe Robson, Guda, Fărcuță și Văscan.

"Suporterii vin 400 de kilometri după echipă și e normal ca societatea să fie deschisă pentru toți" – Ioan Mărginean, director executiv „U“ Cluj

"E o variantă la care ne gândim din vară. Fanii trebuie să aibă un reprezentant în C.A."
– Radu Constănțea, reprezentant Oncos

"Au trecut mulți ani și acest club nu s-a ales cu nimic. Cred că a venit timpul să schimbăm ceva"
– Ioan Mărginean, director executiv „U“ Cluj

14 Nov. 2008, 08:34 Seria 2
Pe aceeași temă