Școlit la Bilbao și Mallorca, Ganea vrea să dea lovitura la Craiova: „Mi-aș dori o promovare, ar fi ceva frumos”

Marius ANGHEL 20 Nov. 2013, 13:12 Seria 2
Școlit la Bilbao și Mallorca, Ganea vrea să dea lovitura la Craiova:**

În vară, când echipa era cantonată în Serbia, craiovenii aveau o singură întrebare privind rezumatele jocurilor amicale: cine e numărul 14? Cristi Ganea, a venit răspunsul. O extremă despre care nu se auzise mai nimic prin fotbalul autohton. Asta pentru că tânărul jucător evoluase în Spania, la Mallorca B.

Originar din Telciu, la 40 km de Bistrița Năsăud, Cristi s-a apucat să bată mingea din „vina” tatălui, fost jucător de ligă a doua la U Cluj. La 9 ani jumătate deja la ușa părintească bătea prima ofertă, de la Inter Viișoara. „Ai mei au acceptat. Patronul clubului avea gânduri mari, dorea să ajungă în B cu o echipă necunoscută. Și încerca să strângă tot ce era mai bun în județ la toate categoriile de vârstă pentru că era un proiect pe termen lung”, își aduce aminte Ganea. Așa au apărut și primele trofee ale carierei: „La 11 ani, la  turneul Gheorghe Ola, cu vârsta de 91, eu eram 92 – am luat locul 1 pe țară. Anul următor am luat și titlul, și cel mai bun jucător și golgheter. În finală mai aveam trei goluri de recuperat ca să ies golgheter: îi făcuseră diploma deja celui care era pe primul loc și am dat trei goluri și i-au rupt-o”.

Plecarea părinților la muncă în Spania a însemnat și mutarea copilului: „Ai mei au plecat la Bilbao. M-am dus să joc la o echipă dintr-un sat de acolo. Au venit de la Athletic Bilbao că vor să mă ia. Dar ei nu știau că sunt român. Acolo nu se poate: Bilbao nu transferă decât basci. Am făcut meciuri bune: aveam 15 ani și dădeam 10-15 goluri, jucam în a doua ligă de juniori. Am jucat 5 ani în Bilbao, la vârsta de 18 ani a venit o ofertă de la Mallorca. De trei ani. Am decis să mă duc la ei, era o echipă de prima ligă din Spania. Nu se refuză. Nu am jucat decât pentru juniorii lor și pentru Mallorca B. În ultimul an am evoluat liga a treia, am jucat cu Barcelona II, baza lor sportivă te impresiona. Am avut o accidentare de 5 luni la metatarsian și nu mi s-a mai oferit contract acolo”.

Aventura iberică se încheiase pentru Ganea. „Am venit în țară și am primit ofertă de la Târgu Mureș pentru jumătate de an, returul campionatului trecut. Am jucat 8 meciuri ca titular și am dat două goluri, apoi mi s-a oferit șansa să joc la Craiova”, expune Ganea traseul scurt intern. „Craiova de mic mi-a plăcut. Îmi spunea taică-meu de ea, apoi am văzut și eu la televizor meciurile vechi. M-am îndrăgostit de echipa aia frumoasă. Cu suporteri plăcuți, pătimași”.

Pus să facă o comparație între ultrașii lui Bilbao și cei ai Craiovei, Ganea spune: „Să ști că suporterii Craiovei nu sunt departe de cei de pe San Mames, sunt pe acolo. Vin după noi! Au fost la Oradea, la Bistrița, deplasări lungi. E important să-i ști alături. E totuși o diferență: în Spania dacă greșeșt suporterii te încurajează, la noi te mai înjură unul-altul, dar așa a fost mereu în România”.

Cristi Ganea s-a acomodat repede în Bănie: „Îmi place firea oltenească, e mai bărbătească așa. Aici dacă cineva are ceva de spus spune, noi ardelenii suntem mai moi. Îmi place Craiova. Și colegii de echipă… Să vă zic sincer, mă uitam la Pleșan, Stancu, Velco, îi cunoșteam așa, dar nu-mi imaginam vreodată să joc cu Pleșan, care are un nume în fotbal. Și stadionul, am intrat pe tunel, deja simțeam mirosul de iarbă, era ceva plăcut, frumos. Mi-aș dori o promovare, ar fi ceva frumos. La ce jucători și condiții avem ar fi păcat să nu promovăm”.

Sursa: Maxima Sport

Marius ANGHEL 20 Nov. 2013, 13:12 Seria 2
Pe aceeași temă