Falimentul bate la ușă la FC Brașov! Reacțiile oficialilor după ce planul de reorganizare a fost respins. Doar medicul pare a fi singurul care nu renunță la luptă

Marius ANGHEL 17 Feb. 2016, 09:52 Seria 2

Se spune că marțea sunt trei ceasuri rele. Pentru FC Brașov ziua de ieri a fost una de coșmar. După o ședință de aproape trei ore, Adunarea Generală a Creditorilor de la FC Brașov nu a aprobat planul de reorganizare! Fiscul, care este și principalul creditor, cu circa 73 la sută din datorii, a fost și principalul opozant al planului.

Decizia de ieri duce FC Brașov la un pas de faliment. Practic, clubul cu care se identifică brașovenii de aproape 80 de ani depinde acum de decizia judecătorului sindic, cel care, cel mai probabil, va anunța oficial intrarea clubului în faliment. De ce FC Brașov a ajuns în situația disperată de a intra în faliment? Răspunsul îl poate da doar Ioan Neculaie, patronul aflat în arest după ce a devalizat practic FC Brașov.

Cu datorii de circa 7 milioane de euro, din care 5 milioane pentru neplata impozitelor la stat, cu datorii la jucători acumulate la circa 700.000 de euro, plus 1,3 milioane de euro datorii acumulate către firmele „marelui” patron, Ioan Neculaie a îngropat practic clubul pe care l-a condus aproape 17 ani.

„Există și căi de atac”

Administratorul judiciar al FC Brașov, Alexandru Cosmin Gheorghe, a anunțat la finalul ședinței că va cere miercuri judecătorului sindic intrarea clubului în faliment. „Din păcate pentru fanii fotbalului brașovean, planul de reorganizare a fost infirmat de către creditori, adică nu a trecut. 78 la sută dintre creditorii masei credale au votat împotriva planului de reorganizare. Cei de la Finanțe sunt creditori majoritari, dețin 73 la sută, ceilalți care au votat împotrivă sunt câțiva fotbaliști. Miercuri voi solicita judecătorului sindic o cerere de deschidere a procedurii de faliment. Asta înseamnă dizolvarea societății și oprirea activității. Judecătorul sindic va analiza această cerere de intrare în faliment, va pronunța o soluție, probabil în circa două săptămâni. Soluția va fi executorie. Există și căi de atac, se poate formula apel împotriva sentinței prin care judecătorul sindic infirmă planul. Curtea de Apel va stabili dacă această cale de atac va fi admisă sau admisibilă. Până la pronunțare, dacă există un potențial investitor care să achiziționeze creanțele, există o șansă de salvare”, a declarat Alexandru Cosmin Gheorghe.

Dochița, statuia deznădejdii

Oficialii clubului, Dochița și Pașcu, erau terminați când au auzit anunțul administratorului judiciar, acela că planul de organizare nu a trecut. „Chiar nu am cuvinte. Nu știu ce vom face. Când am preluat conducerea clubului, în iulie 2015, am făcut tot posibilul ca FC Brașov să meargă mai departe. Am încercat să fac tot posibilul, dar după cum se vede nu se mai poate. Jucătorii sunt cu salariile la zi, nu am acumulat datorii în această perioadă. Dacă nu va interveni ceva în ultimul moment, voi fi nevoit să le spun jucătorilor să își caute alte echipe. Totuși, mai sperăm la un miracol”, a declarat Vasile Dochița, citat de Monitorul Expres.

Pașcu și lumea mafiotă

La rândul său, consilierul Romeo Pașcu spune că se aștepta la „o nenorocire”. „Chiar bănuiam că se va întâmpla o nenorocire. S-a discutat planul de reorganizare și atunci când nu vrei să accepți ceva, găsești probleme. Nu pot spune că a fost rea-voință din partea Finanțelor, dar doamna care a reprezentat instituția a venit cu o hârtie pe care scria negru pe alb «respingem planul de reorganizare». Nu au nicio vină cei de la Finanțele Brașov, am înțeles că hotărârea e de la centru. Eu vă spun că datoriile nu sunt enorme, pentru că este pe rol un proces cu Finanțele la Curtea Supremă, iar din 5 milioane de euro, FC Brașov poate rămâne doar cu datorii la Fisc de 1,5 milioane. Este ca în lumea mafiotă. Dacă ai datorie 50.000 de dolari la cineva, nu vine să te împuște. Vine și îți cere banii, altfel te amenință că îți taie urechea. Dacă te împușcă direct, de unde să mai ia banii? Clubul are datorii din 2008 și s-a mers așa de atunci. Eu cred că s-a dorit să nu mai existe o echipă în Brașov”, a declarat Romeo Pașcu.

Gheorghe Popa: „Nu renunțăm la FC Brașov”

Dacă oficialii clubului par a fi resemnați, medicul „stegarilor”, Gheorghe Popa, reprezentantul grupului de investitori italieni interesați de FC Brașov, pare a fi singurul care nu renunță la luptă în acest moment. „Nu renunțăm la FC Brașov. M-am consultat cu mai mulți avocați, care mi-au spus că există posibilitatea unei acțiuni în anulare, practic să se anuleze ceea ce s-a hotărât cu planul de reorganizare. Avocații grupului de investitori italieni care doresc preluarea FC Brașov vor expune miercuri motivele în fața judecătorului, apoi vom aștepta hotărârea instanței. Noi încercăm pe toate căile legale ca falimentul să nu fie declarat, iar grupul de oameni de afaceri care doresc preluarea pachetului majoritar la FC Brașov să aibă posibilitatea să investească și să redreseze situația financiară a clubului”, a declarat Gheorghe Popa.

Articol scris de Adi MARICA
Foto: Monitorul Expres

Marius ANGHEL 17 Feb. 2016, 09:52 Seria 2
Pe aceeași temă