Unirea Slobozia – Fotbal Comuna Recea, primul meci în România desfășurat oficial cu spectatori, după redeschiderea porților închise în urma declanșării pandemiei COVID-19. Ultimul joc a avut loc tot în Liga 2, în urmă cu mai bine de un an

Marius ANGHEL 22 May. 2021, 11:57 Liga 2

Spectatorii au primit, în mod oficial, acceptul din partea autorităților să revină din nou pe stadioane, la evenimente sportive disputate în aer liber, după mai bine de un an din momentul în care izbucnea pandemia COVID-19.

  • Protocolul medical care permite acest lucru a fost aprobat în data de 20 mai 2021 de către Federația Română de Fotbal, după Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății din 18 mai 2021, publicat în Monitorul Oficial în 20 mai.

Ultimul meci de fotbal cu public în tribune a avut loc în Liga 2, la Miercurea Ciuc, între FK Csikszereda și Petrolul, în sezonul 2019/2020, iar primul în care s-a permis din nou accesul s-a desfășurat tot în campionatul Liga 2, în ediția 2020/2021, la Slobozia, între Unirea Slobozia și Fotbal Comuna Recea.

Unirea Slobozia – Fotbal Comuna Recea, primul meci în România desfășurat din nou cu spectatori, de la declanșarea pandemiei COVID-19

Partida dintre Unirea Slobozia și Fotbal Comuna Recea, desfășurată astăzi, 22 mai 2021, de la ora 11:00, pe stadionul 1 Mai din Slobozia, în cadrul manșei retur a barajului de menținere în Liga 2, a devenit, oficial, prima în care s-a permis din nou accesul publicului, chiar și cu reguli stricte pentru evitarea răspândirii coronavirusului și în limita a maximum 25 la sută din capacitatea arenei.

La meci au asistat circa 400 de spectatori, chiar dacă arena are o capacitate de 5.000 de locuri, deci ar fi permis accesul a circa 1.250 de persoane.

Măsurile stricte au împiedicat însă venirea mai multor spectatori. Accesul pe stadioane este permisă doar unor categorii, în funcție de următoarele criterii: ”Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizare schemei complete de vaccinare” sau ”Persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”.

Ultimul meci în România cu spectatori în tribună, după izbucnirea pandemiei COVID-19: FK Csikszereda – Petrolul, disputat la 8 martie 2020

În România, ultimul meci cu spectatori după declararea pandemiei COVID-19 și la noi în țară a fost FK Csikszereda – Petrolul Ploiești 1-2, din etapa a 24-a a Ligii 2 2019/2020, desfășurat la data de 8 martie 2020, acesta fiind, totodată, ultimul joc din sezonul regular suspendat și mai apoi ”înghețat” din cauza pandemiei.

Circa 1.000 de spectatori a găzduit în tribune stadionul Municipal din Miercurea Ciuc. Numărul specatorilor fusese deja limitat de către autorități.

De atunci, după reluarea competițiilor sportive, publicul n-a mai avut acces, în mod oficial, pe stadion, la ordinul Guvernului.

Cluburile riscă amenzi de până la 100.000 de lei dacă încalcă anumite puncte ale prezenței fanilor în tribune 

FRF a emis și o serie de sancțiuni pentru încălcarea noului Protocol de Desfășurare a Competițiilor (disponibil în întregime AICI), printre care se numără atât aspecte legate de respectarea punctelor trasate în privința prezenței suporterilor la stadioane, cât și altele.

Acestea încep de la 5.000 de lei (pentru ”Nedezinfectarea mingilor folosite de jucători la încălzirea premergătoare jocului sau nedezinfectarea mingii de joc”) și pot ajunge și până la 100.000 de lei și diputarea a cel mult șase meciuri fără spectatori (pentru ”Nerespecatarea protocolului prin depășirea limitei acceptate de spectatori sau prin nerespectarea regulilor de acces”).

Accesul pe stadion a spectatorilor

  • La eveniment pot participa persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Persoanele care nu îndeplinesc această condiție, trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
  • Pentru procurarea tichetelor de acces este necesară dovada testului negativ sau a adeverinței de vaccinare cu a doua doză din care să reiasă că au trecut peste 10 zile de la rapel.
  • Toate porțile de acces în interiorul arenei sportive vor fi deschise. Organizatorii vor comunica spectatorilor orele recomandate pentru sosirea la eveniment, precum și poarta de acces recomandată, pentru a minimiza riscul de creare a aglomerației în aceste puncte. De asemenea, vor exista marcaje care să ajute persoanele să păstreze distanța de siguranță de minimum 1,5 metri.
  • Accesul în incintă nu va fi permis persoanelor care prezintă febră, tuse, dureri în gât, dificultate în respirație. Persoanelor care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome li se va recomanda să contacteze medicul de familie.
  • Controlul de securitate de la porți se va face doar vizual, spectatorii fiind rugați să colaboreze și să prezinte de bună voie obiectele pe care le dețin în buzunare și / sau genți. Dacă este necesar, verificarea corporală va fi efectuată de stewarzi folosind măști de protecție, mănuși de unică folosință și se vor schimba / dezinfecta la fiecare control sau se va recurge la auto-verificare.
  • Accesul în arenă este permis doar cu genți mai mici sau egale cu o foaie de hârtie A4.
  • Nu se permite accesul cu mâncare sau băutură.

Așezarea în tribune a spectatorilor

  • Organizatorul evenimentului sportiv are obligația de a marca în mod corespunzător spațiile unde spectatorii se pot așeza, astfel încât să se poată respecta o distanță minimă de 1,5 metri între oricare două persoane.
  • Purtarea măștii de protecție de către spectatori este obligatorie pe toată durata participării la evenimentul sportiv.
  • În tribune, pe fiecare rând, un scaun ocupat trebuie să fie urmat de 3 scaune libere. Spectatorii vor avea obligația de a nu părăsi locul alocat, în caz contrar fiind invitați să părăsească incinta.
  • În cazul evenimentelor pilot, organizate cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se poate depăși limita de 25% din capacitatea tribunelor. Participanții la evenimentul pilot își vor da acordul privind procesarea datelor cu caracter personal, în vederea monitorizării evoluției stării lor clinice. Baza de date cu participanții la evenimentul pilot va fi transmisă către Direcția Județeană de Sănătate Publică sau Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, pentru a face verificările necesare.

Foto: Petronel Tudor / Info Ialomița

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liber-la-spectatori-frf-a-aprobat-noul-protocol-de-desfasurare-a-competitiilor-care-permite-redeschiderea-portilor-stadioanelor-cate-bilete-pot-vinde-cluburile-ce-masuri-trebuie-sa-respecte-fanii-19185967

Marius ANGHEL 22 May. 2021, 11:57 Liga 2
Pe aceeași temă