Vis îndeplinit pentru Progresul Spartac! Ultima etapă din Liga 2 i-a adus prima victorie în acest sezon: ”Încheiem cu capul sus!” CS Tunari, singura victimă a progresiștilor lui Andrei Erimia

Marius ANGHEL 12 May. 2024, 01:16 Liga 2
Vis îndeplinit pentru Progresul Spartac! Ultima etapă din Liga 2 i-a adus prima victorie în acest sezon: ”Încheiem cu capul sus!” CS Tunari, singura victimă a progresiștilor lui Andrei Erimia

Visul lui Andrei Erimia și al echipei sale s-a îndeplinit la chiar ultimul meci din Liga 2, într-un moment de sărbătoare pentru club.

Progresul Spartac, cea mai modestă participantă în această ediție de campionat, a reușit în ultima etapă a play-out-ului să obțină prima sa victorie. Anterior, în cele 24 de meciuri disputate în ediția 2023-2024 de Liga 2 obținuse 1 singur punct.

Echipa bucureșteană se întoarce în Liga 3, însă cu satisfacția de a-și fi îndeplinit unul dintre obiectivele stabilite de când retrogradarea a fost ușor de anticipat. CS Tunari i-a fost victima, cealaltă retrogradată din Grupa B a play-out-ului, o mare dezamăgire a sezonului, ținând cont de așteptările pe care le-a avut.

Ultimul meci din Liga 2 i-a adus Progresului Spartac prima victorie din acest sezon! Visul lui Andrei Erimia s-a îndeplinit!

Încă din pauza de iarnă, când retrogradarea era doar o chestiune de timp până se realiza, Andrei Erimia, antrenorul Progresului Spartac, spunea că unul dintre obiectivele echipei pentru restul sezonului de Liga 2 este să obțină o victorie, lucru pe care nu îl reușise în primele 15 etape din sezonul 2023-2024, nici măcar în Cupa României, de unde s-a ieșit încă din primul tur (0-4 la CS Tunari). ”Avem câteva obiective clare. Primul ar fi să câștigăm un meci”, spunea Erimia, lucru pe care l-a repetat în mai multe rânduri.

Au urmat ultimele patru jocuri din sezonul regular, toate pierdute, apoi alte cinci meciuri din play-out, pierdute și acestea. Ultima speranță rămăsese pentru ultima etapă, iar contra CS Tunari, la baza FRF de la Buftea, chiar pe terenul vecin celui unde și ilfovenii și-au disputat jocurile de acasă din 2024, trupa lui Andrei Erimia a reușit minunea!

Cu scorul de 3-1 a câștigat Progresul Spartac partida cu CS Tunari, în fața unei echipe care i-a avut pe teren pe Mihai Leca, Dragoș Gheorghe, Valentin Borcea, Mirko Ivanovski, Paul Mitrică, Kamil Wiktorski, Cristian Bustea și nu în ultimul rând pe ”vedeta” Adrian Petre!

La pauză a fost 1-0, după reușita lui Andrei Florescu din minutul 42. Avantajul s-a dublat și victoria era mai aproape din minutul 59, când Andreas Chirițoiu a transformat o lovitură de pedeapsă. Însă au urmat emoții pentru Dănilă Parfeon și compania, după golul lui Mirko Ivanovski din minutul 64, din penalty. S-au risipit însă pe final, când Andrei Florescu a reușit dubla în minutul 88, iar băieții lui Andrei Erimia i-au învins pe cei ai lui Dan Alexa. Ambele echipe retrogradează la braț și vor fi adversare și în noua ediție a Ligii 3.

Progresul Spartac, în victoria cu CS Tunari: D. Paraschiv – Parfeon (cpt.), Em. Pacionel (Străchinescu 90+2′), G. Petcu (Tong 81′), Mat. Andrei (Mirea 90+2′), Andr. Florescu, Calea, Crivac, Seb. Radu (Paliu 73′), Fîrțînescu, A. Chirițoiu (Rz. Stîngă 90+2′). Rezerve neutilizate: Al. Soare, Dav. Dumitrescu – M. Dumitru, Al. Bărbuț.

  • Pe lângă meciul din Cupa României, câștigat de CS Tunari pe teren propriu cu scorul de 4-0, cele două echipe s-au întâlnit o dată și în sezonul regular, tot la Bufea. Formația condusă atunci de interimarul Alin Ilin se impunea cu scorul de 2-1. Acum, cu Dan Alexa antrenor, a pierdut și i-a permis Progresului Spartac să obțină prima sa victorie în acest sezon în chiar ultimul meci.

Progresul Spartac, una dintre cele mai slabe echipe din istoria Lgiii 2!

În sezonul regular 2023-2024, Progresul Spartac a obținut un singur egal în 19 meciuri, un 0-0 în deplasarea din Valea Domanului, în fața celor de la CSM Reșița, în etapa a 5-a. În rest, a suferit 18 înfrângeri și a avut un golaveraj rușinos: 9-50.

În play-out a intrat cu retrogradarea matematică consfințită. În primele șase etape a pierdut, iar în chiar ultimul joc a reușit minunea, prima victoria, 3-1 cu CS Tunari, echipă și ea retrogradată, dar totuși cu 20 de puncte acumulate în acest sezon. 5-15 este golaverajul din cele șase meciuri disputate în play-out, iar cele 4 puncte acumulate în toate cele 25 de meciuri din acest sezon transformă echipa lui Andrei Erimia în una dintre cele mai modeste care au activat în Liga 2 în ultimii mulți ani.

Prin comparație, în sezonul trecut, la prima sa participare în Liga 2, la finalul căruia retrograda sportiv în urma barajului pierdut la lovituri de departajare contra Metaloglobus, Progresul Spartac termina cu 29 de puncte acumulate tot în 25 de jocuri.

  • Dacia Unirea Brăila a strâns 5 puncte în sezonul 2021-2022, deci tot mai multe decât a avut Progresul Spartac acum.

E de apreciat, însă, că Progresul Spartac nu a aruncat prosopul în acest sezon în care a acumulat eșecuri peste eșecuri, spre deosebire de multe alte echipe care au abandonat competiția.

  • 20 de meciuri la rând la avut Progresul Spartac în acest sezon în care a înregistrat numai înfrângeri, de la acel 0-0 cu CSM Reșița, până la acest 3-1 cu CS Tunari
  • 0-6 a fost rezultatul cel mai dur înregistrat de Progresul Spartac în acest sezon, contra Concordiei Chiajna, în etapa a 3-a a sezonului regular. A mai avut un meci în care a primit șase goluri, dar în acesta a și marcat o dată, în 1-6 la Clinceni cu Steaua.

”Încheiem sezonul cu capul sus” și ”Acum este momentul să continuăm reconstruirea Progresului Spartac, prin propriile noastre căi”

După victoria cu CS Tunari, prima și ultima din acest sezon, clubul din Intrarea Vrabiei a avut două postări pe pagina sa de Facebook. Una a vizat rezultatul înregistrat în fața ilfovenilor și alta a fost despre părăsirea Ligii 2.

”Prima (și ultima) VICTORIE a sezonului pentru Progresul!
La finalul unul sezon în care, din păcate, ne-am putut considera depășiți, încheiem campania de Liga a 2-a cum nu se putea mai analogic pentru situația Progresului din acest sezon: După mai multe meciuri, de-a lungul sezonului, în care eșecul de la final nu a descris onest performanța bleu-albastră din teren, iată că prima victorie vine chiar în cel mai puțin important meci, din etapa finală de Play-Out.
Iată astfel că încheiem sezonul cu capul sus, știind că tânărul nostru lot (printre care și debutantul de azi de la 2008, Rareș Mirea), mulți dintre care vor continua să poarte bleu-albastru și din toamnă, a trecut „testul” acestui meci final, înainte de revenirea în Intrarea Vrabiei, după o întreagă primăvară în care s-au luptat împotriva unor jucători mult mai experimentați.
FELICITĂRI, BĂIEȚI!”, a fost primul mesaj al clubului Progresul Spartac.

”Progresul părăsește Liga a 2-a
Încă din momentul, de acum aproape un an, în care ultima lovitură de departajare a celor de la Metaloglobus scutura plasa bleu-albastră, marcând retrogradarea noastră sportivă, știam că există o șansă de a fi reprimiți în Liga a 2-a. Speranța era ca, în cazul acestui scenariu, experiența primului sezon să ne ajute, în momentul în care urma să pășim pe teren, în timp ce, din punct de vedere administrativ, am fi avut timp să găsim o soluție de a aduce meciurile noastre mai aproape de suporteri, fie prin alte soluții viabile pe lângă Buftea, sau chiar printr-o modificare parțială a bazei noastre din Intrarea Vrabiei, pentru a obține o derogare.
Apoi, într-un caz clasic de „ai grijă ce-ți dorești”, realitatea ne-a adus înapoi pe pământ cu o reprimire tardivă înapoi în campionat, urmată de un șir de performanțe care, deși au fost uneori mai bune decât urma să indice tabela de marcaj, ne-au spulberat relativ rapid speranțele de a evita retrogradarea. Astfel, pare că, dacă declinul temporar de formă din primăvara lui 2022, premergător promovării, a născut ceea ce avea să devină gluma recurentă „Nu se dorește Liga a 2-a”, observăm, doi ani mai târziu, că adevărul pare să fi fost, mai degrabă, că de fapt ne-am dorit prea mult Liga a 2-a.
Și totuși, alegem să încheiem acest sezon cu capul sus, cu o nouă lecție învățată, un nou sezon de experiență importantă din punct de vedere administrativ, precum și, poate cel mai important, cu un grup de progresiști tineri care, urmând să continue alături de clubul nostru, au avut parte de un sezon formativ, în care au avut ocazia de a se dezvolta „pe repede înainte”, înfruntând formațiile mult mai experimentate ale Ligii a 2-a.
Acum este momentul să continuăm reconstruirea Progresului Spartac, prin propriile noastre căi. Fie că vorbim de infrastructură, de extinderea academiei și poate cel mai important, de comunitate. Pentru ca data viitoare când vom purta din nou emblema eșalonului secund pe mânecă, să o facem acasă, în Intrarea Vrabiei, alături de comunitatea progresistă, cu o șansă reală la performanță.
Până atunci, dacă vă e dor de meciurile bleu-albastre din București, vă invităm să îi susțineți pe tinerii noștri de la grupa U19 miercurea aceasta, în Intrarea Vrabiei, de la ora 16:00, în lupta lor de a se califica în semifinalele Campionatului Național. Și apoi din nou, weekend-ul următor, alături de foști jucători ai Progresului din Cotroceni, dar și ai Progresului Spartac, pentru sărbătoarea noastră de 80 de ani de la înființarea dinastiei progresiste: https://www.facebook.com/spartac44/posts/912163637530019
Pentru Progresul, tot înainte!”, a fost al doilea mesaj al clubului bucureștean.

Cu o zi înainte de meciul cu CS Tunari, clubul a aniversat ”80 de ani de Progresul!” 

Spuneam la începutul articolului că această victorie a venit și într-un moment de sărbătoare pentru clubul Progresul Spartac.

Vineri, 10 mai, clubul a aniversat ”80 de ani de Progresul!”

În descrierea de pe site-ul oficial, Progresul Spartac scrie astfel despre sine: ”PROGRESUL SPARTAC 1944 este clubul care își propune să reînvie spiritul Progresului din Cotroceni atât printr-un fotbal ofensiv și generos cât și prin promovarea talentelor crescute în propriul centru de juniori, așa cum se obișnuia cândva în Parcul cu Platani.”

”80 DE ANI DE PROGRESUL!
Pe 10 Mai 1944, clubul de fotbal BNR București a fost înființat la Rășinari de către un grup de tipografi ai Băncii Naționale. Au urmat zeci de ani de performanțe, experiențe, și sute de jucători care au ajuns să evolueze la selecționatele naționale.
Uitându-ne, comparativ, la sărbătoarea de 70 de ani, ne amintim cu mâhnire de o perioadă în care, la câțiva ani de la desființarea fostului club bancar, numele Progresului părea mai îndepărtat de conștiința generală a microbistului român ca niciodată, existând frica justificată a unei dispariții totale.
Și totuși, astăzi, la 80 de ani, deși fostul club din Cotroceni se află, în continuare, în neființă, iată că găsim din nou numele Progresului în eșalonul secund, chit că încă pentru doar 24 de ore. O academie cu peste 400 de copii care, după ce părăsesc în fiecare săptămână antrenamentul lor din Intrarea Vrabiei, continuă să poarte acest nume pe piept în toate colțurile capitalei, în drumul lor spre casă. Însă, poate cel mai important, o comunitate loială, care este pregătită să crească din nou, odată cu revenirea meciurilor de pe teren propriu, începând cu sezonul viitor.
Pentru că dacă stadioanele, hârtiile oficiale, și restul elementelor fizice continuă să dezamăgească, ne amintim din nou care este adevăratul fragment care caracterizează un club de fotbal: oamenii. Și progresiștii arată, în continuare, că sunt aici, și că nu vor părăsi numele acestui club.
Vă așteptăm să sărbătoriți alături de noi, săptămâna viitoare, istoria de 80 de ani a Progresului, printr-un eveniment organizat de clubul nostru, alături de foști jucători care au reprezentat acest nume fie în Cotroceni, fie în Vrabiei: https://www.facebook.com/spartac44/posts/pfbid02tviKFG2u3ZoYkMEaqArvd2pLDsvjFc669UN8hyq7L3eGnEmf7bPKBX6c5G1gNxg8l
Le mulțumim tuturor celor care țin în viață numele Progresului! Ne vedem săptămâna viitoare!”, a transmis Progresul Spartac în ziua în care Progresul a aniversat 80 de ani de la înființare.

Progresul Spartac a fost înființat în 2014 și și-a început activitatea din Liga a 5-a.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ultima-etapa-din-play-out-ul-ligii-2-cele-sase-meciuri-incep-la-ora-1100-astazi-aflam-ultima-echipa-care-se-salveaza-si-pe-ultima-care-retrogradeaza-19315363

Marius ANGHEL 12 May. 2024, 01:16 Liga 2
Pe aceeași temă