Zile decisive pentru nou-înființata ACS Dacia Unirea. Dacă în urmă cu o săptămână conducerea grupării sportive părea optimistă în privința viitorului echipei fanion a orașului Brăila, după ședința de miercurea trecută de la FRF lucrurile nu mai par la fel de simple, iar optimismul este deja unul rezervat. Astăzi, gruparea de la Dunăre așteaptă ca forul de la București să valideze participarea nou-înființatei ACS Dacia Unirea, în locul formației CF Brăila, în Liga a II-a.
Tot în aceste zile, echipa fanion a orașului trebuie să știe în mod clar pe ce buget se va baza pentru sezonul competițional al eșalonului secund care va debuta în ultima sâmbătă din luna august. În acest sens, importantă va fi decizia autorităților locale. Până miercuri, cel târziu, șefii Daciei Unirea trebuie să știe dacă vor avea un buget pentru Liga a II-a sau dacă vor trebui să se reorienteze către un alt eșalon.
Semnalele care vin din domeniul privat sunt motivante, nu același lucru se poate spune însă despre cele care vin din partea administrației locale. Din această cauză, Dacia Unirea este într-o situație foarte delicată pentru că în acest moment nu are niciun leu în cont. Iar termenul limită pentru reconfirmarea participării în Liga a II-a este miercuri, 29 iulie.
„Urmează cele mai importante trei zile din viața Daciei Unirea. Luni (n.r. astăzi, 27 iulie) vom afla dacă echipa va fi acceptată în Liga a II-a, în locul echipei CF Brăila, iar până miercuri trebuie să știm clar ce bani vom primi de la Primărie și de la Consiliul Județean. Ca să știm în ce direcție mergem, dacă rămânem în Liga a II-a sau ne reorientăm către o altă variantă. FRF introduce reguli drastice, cine se înscrie în Liga a II-a și se retrage în timpul competiției este retrogradat direct în ultimul eșalon fotbalistic al județului respectiv. Astfel că, în funcție de buget, până miercuri, trebuie să luăm o decizie foarte importantă pentru fotbalul brăilean”, a declarat Valentin Avramescu, președintele Daciei Unirea.
„Nu mai este timp, în această săptămână trebuie să știm pe ce buget ne vom baza. Dacă luarea unor decizii în acest sens de către administrația locală se amână pentru luna august, deja vom fi condamnați să nu putem participa în Liga a II-a. Nu ai susținere din partea autorităților și a sponsorilor, nu ai buget. Nu ai buget, nu poți participa în competiție, iar noi suntem în situația în care nu avem niciun jucător legitimat”, a spus la rândul său antrenorul Alin Pânzaru.
Trei zile decisive și pentru reformarea Ligii a II-a
Urmează trei zile importante atât pentru echipa fanion a orașului Brăila cât și pentru tot eșalonul secund al fotbalului românesc. După ce s-a zbătut în mediocritate în ultimii ani, fotbalul din Liga a II-a începe să se reformeze. La întâlnirea cu membrii afiliați din Liga a II-a de miercurea trecută, președintele Federatiei Române de Fotbal, Razvan Burleanu, a propus două variante pentru sezonul competițional 2015-2016.
Prima ar fi un campionat cu două serii, cu play-off și play-out, la finalul sezonului regulat urmând să retrogradeze direct ultimele două echipe, iar după disputarea turneului play-out, alte trei formații să ia drumul Ligii a III-a. De asemenea formațiile de pe locurile al nouălea vor da baraj, iar cea care va pierde va ajunge și ea în eșalonul al treilea, urmând ca, din campionatul 2016-2017, Liga a II-a să aibă o singură serie de 22 de echipe.
Cea de-a doua variană de campionat propusă de Burleanu și pe care șeful FRF o dorește încă din această vară este cea cu o singură serie. De asemenea președintele FRF le-a spus membrilor afiliați că o echipă care se va înscrie în Liga a II-a și va abandona la un moment dat competiția, va fi retrogradată în ultimul eșalon al județului din care face parte.
Răzvan Burleanu le-a dat răgaz echipelor să discute fiecare pe plan local cu reprezentanții primăriilor și ai consiliilor județene și până miercuri să se hotărască în ce eșalon vor să participe.
Joc școală la final de săptămână
În altă ordine de idei, la finalul primei săptămâni de pregătire, Alin Pânzaru le-a dat posibilitate jucătorilor să se întâlnească și cu mingea. Sâmbătă dimineață, de la ora 9.00, lotul a fost împărțit în două, iar jucătorii au susținut un joc școală, însă nu pe tot terenul, ci în zona de mijloc, mai precis în cea cuprinsă între cele două careuri de 16 metri.
La acest meci au participat și trei fotbaliști noi. Este vorba despre atacantul format la CF Brăila, dar care în sezonul trecut a jucat la Tunari, Gabriel Iosofache, și gălățeanii Silviu Moise, fost la Metalosport, cu mențiunea că și acesta a mai evoluat la Brăila în perioada în care antrenor a fost Viorel Ion, și Alexandru Stanciu, un jucător de 21 de ani, format la Oțelul Galați.
În echipa celor cu veste albastre au evoluat Smochină – Pitulice, Moroianu, Necoară, Stângaciu – G. Gheorghe, P. Ioan, Moise, Frunză – Pușcașu, iar în cea echipată cu veste roșii: Mitrea – Dima, Zaharia, Ghiocel, Stănciulescu – Iosofache, Olenic, Vârlan, Stanciu – Mucuță.
Testul s-a încheiat la egalitate, 1-1, golurile fiind înscrise de Pușcașu în prima repriză, respectiv Paul Ioan, în repriza a doua. Cu toate că jucătorii și-au dat silința să se conecteze cât mai bine la ședința de pregătire, atmosfera părea apăsătoare, jucătorii neștiind încă dacă vor rămâne sau nu la nou înființata ACS Dacia Unirea.
„Noi ne pregătim dar, deocamdată, nimeni nu este legitimat la noua echipă. În acest moment nu avem niciun ban în cont ci multe promisiuni, iar pe baza acestora nu se poate forma lotul pentru campionatul 2015-2016. Mai ales că se schimbă și sistemul competițional, unul la finalul căruia vor retrograda câte cinci formații din fiecare grupă, iar locurile al nouălea vor disputa un baraj, iar cea care va pierde se va duce tot în Liga a III-a. Mie personal mi se pare motivant un astfel de campionat, vom avea pentru ce să ne luptăm, nu ca în sezonul trecut care a fost fără miză și cu multe jocuri speculative. Dar, repet, nu ai buget, nu poți participa la competiție. În această situație suntem acum noi”, a declarat Alin Pânzaru
Articol scris de Costel FILIP (Obiectiv Vocea Brăilei)