„Teoretic, Farul e în faliment, practic nu. Există cale de atac”. Clubul constănțean are din nou emoții în procesul de insolvență după decizia de joi a Curții de Apel

Marius ANGHEL 27 May. 2016, 15:46 Liga 2

După dispariția în ultimii ani a echipelor FC Argeș, Gloria Bistrița, Politehnica Iași, Poli Timișoara, Universitatea Craiova sau Oțelul, un alt club cu tradiție în fotbalul românesc este aproape de desființare. Farul Constanța este la un pas de faliment după ce Curtea de Apel Constanța a respins, joi, 26 mai, o parte din motivele invocate de gruparea de pe litoral în recursul înaintat împotriva deciziei inițiale de intrare în faliment dictată anul trecut, pe 12.10.2015, de Tribunalul Constanța. Numeroaselor datorii acumulate în ultimii ani de Farul către foști jucători, antrenori, angajați, dar și către stat, îi vin acum de hac clubului constănțean ce a ratat în acest an din nou promovarea în Liga 1.

Totuși, conducătorii clubului constănțean sunt convinși că vor găsi o soluție de salvare a Farului. Aceștia vor înainta o contestație în anulare a deciziei instanței judecătorești și, în paralel, vor căuta soluții pentru plata datoriilor către cei cinci jucători care cer falimentul: Robert Gabriel Neagoe, Ionu Marian Milescu, Daniel Ochia, Marco Enciu și Bogdan Strator. Pe site-ul Tribunalului Constanța, un nou termen în procesul de faliment a clubului Farul e stabilit pe data de 30.05.2016, ora 13:00.

„Nu sunt lucrurile așa cum văd că cineva vrea să le prezinte. Situația nu este nici mai neagră, nici mai albă ca până acum. Ne aflăm în aceeași situație. S-a respins ca tardiv motivat un recurs, dar este o lipsă de procedură, care, până la urmă, se pare că nu este chiar o lipsă de procedură. Există cale de atac, deci teoretic Farul este în aceeași situație. Teoretic e în faliment, practic nu, deoarece există cale de atac, care a și fost exercitată, deci este în aceeași situație ca și până acum. Suntem în procedură de faliment, dar practic nu este până nu se dă o decizie definitivă. Am atac prin contestație în anulare pentru că sunt motive temeinice. Acum urmează să motivăm contestația în momentul în care va fi, la rândul ei, motivată decizia de ieri, deci când vor da dumnealor termen. Astăzi am fost la firma care se ocupă de club și s-a trecut la atacarea acestei decizii. La nivelul discuțiilor care se poartă la Constanța, la nivel de oraș, cred eu că se va ajunge la o înțelegere și nu va exista niciun risc de încetare de funcționare a echipei”, a spus, pentru Liga2.ro, președintele executiv al clubului Farul, Auraș Brașoveanu.

Farul a trecut de mai multe ori de amenințarea falimentului. Prima dată s-a dispus începerea procedurii falimentului pe data de 11.03.2013. După mai bine de un an de amânări, pe 27.10.2014, Tribunalul Constanța a dispus extinderea perioadei de executare a planului de reorganizare cu încă un an, în timp ce pe date de 12.10.2015 a admis cererea celor cinci jucători creditori și a dispus din nou începerea procedurii de faliment a FC Farul.

Mihăilescu: „Clubul nostru de suflet a murit. Sâmbătă se va disputa meciul care va intra în istorie. Ultimul meci al Farului”

În rândul suporterilor, Sorin Mihăilescu, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți fani ai echipei Farul, face un apel pe pagina sa de Facebook în care anunță că clubul constănțean „a murit” și că meciul cu Dacia Unirea Brăila „va intra în istorie”, deoarece va fi ultimul.

„Fac un apel public la toți suporterii Farului. Clubul nostru de suflet a murit și odată cu el o mare parte din sufletele noastre. Sâmbătă, 28 mai la ora 11.00 se va disputa meciul care va intra în istorie. Ultimul meci al Farului. Așa cum îl știam și îl știm noi!
Fac apel ca mâine să fiți prezenți toți în peluză. Vreau să fim mai mulți decât am fost în ultimii ani și să cântăm așa cum numai noi știm să o facem.
A murit echipa noastră de suflet iar mâine atât jucătorii cât și noi trebuie să respectăm istoria acestui club.
Să considerăm meciul de mâine ca fiind unul de care depinde însăși viața noastră. Să stăm grupați, așa cum nu s-a întâmplat niciodată în istoria acestui club. Toți în peluză! Dacă murim măcar să o facem demn. Să murim în picioare și să cântăm pentru ultima oară, la un meci, de Farul.
Mâine la ora 11.00 cu toții în peluza de la tabela de marcaj!
Poate mâine, împreună, vom pune bazele unui nou Farul. Al nostru.
Modelul celor de la Timișoara îl contestăm chiar acum câteva zile. Acum însă este singurul care mai rămâne în picioare.
CU FARUL PÂNĂ‚ LA MOARTE!”
, e mesajul postat de Mihăilescu.

Nedelcu spune că e dispus că cedeze clubul

Pe de altă parte, Giani Nedelcu, finanțatorul principal al FC Farul, a declarat în ultima perioadă că așteaptă finalul actualului sezon pentru a purta discuții cu investitorii care au anunțat că vor să preia clubul. Nedelcu e dispus să cedeze Farul. „Dacă vor veni, discutăm și am spus că sunt dispus să cedez clubul. Acum nu vreau să acuz pe nimeni, poate că sunt bine intenționați și doar au ales greșit momentul când au făcut anunțul, dar, dacă nu se vor prezenta la discuții, înseamnă că totul a fost o manevră, ceea ce e strigător la cer! Să-și asume responsabilitatea că nu am promovat, întrucât anunțul lor, făcut într-un moment total nepotrivit, în plin campionat, ne-a destabilizat. Oricum, dacă nu vin investitorii, eu nu voi pleca de la club, nu-l îngrop niciodată, dar nu știu dacă vom mai putea juca la acest nivel, la Liga a 2-a. Repet, se poate întâmpla orice!”, a spus Giani Nedelcu.

Sâmbătă, de la ora 11:00, Farul are programat ultimul meci în campionatul Ligii 2, ediția 2015-2016. La Constanța, în etapa a 10-a a play-off-ului, vine Dacia Unirea Brăila. Înaintea acestui joc, Farul e pe locul 5 cu 28 de puncte, iar Brăila e pe locul 3 cu 34 de puncte.

În istoria sa, Farul, club înființat în 1949, a jucat de două ori în Cupa UEFA Intertoto, a câștigat de cinci ori Liga a 2-a și a fost finalistă în Cupa României în sezonul 2004-2005, când a pierdut cu 0-1 în fața lui Dinamo.

Foto: Alexandru RAITA

Marius ANGHEL 27 May. 2016, 15:46 Liga 2
Pe aceeași temă