Supraviețuiește Rapid dacă nu promovează? Echipa a pierdut șefia Seriei I din Liga 2 și a făcut datorii de milioane de lei după intrarea în insolvență

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 25 Apr. 2016, 13:43 Actualizat: 25 Apr. 2016, 13:44 Liga 2
Supraviețuiește Rapid dacă nu promovează?  Echipa a pierdut șefia Seriei I din Liga 2 și a făcut datorii de milioane de lei după intrarea în insolvență

Rapid își joacă literalmente soarta în acest moment, după ce duminică, în etapa a IV-a din play-off-ul Ligii 2, a pierdut cu 0-2 la Dacia Unirea Brăila și a coborât pe locul 2 în Seria I. Gruparea din Giulești este într-o situație aproape disperată și toate planurile de viitor par legate de promovarea în Liga 1 sau, mai clar spus, de banii din drepturile TV.

Clubul se apropie cu pași repezi de finalul celui de-al treilea an de insolvență – mai sunt 10 luni. Dacă nu reușește ca, până la termenul limită, să respecte planul de reorganizare și să ajungă pe linia de plutire cu finanțele, Rapid intră în faliment. O sursă din interiorul clubului a descris, pentru ProSport, situația din acest moment: „Datorii mari de dinainte de intrarea în insolvență n-ar mai fi. După reorganizare și ștergerea unora dintre creanțe s-a mai plătit câte ceva și acum mai sunt vreo câteva zeci de mii de euro de dat. Problema mare este că, după intrarea în insolvență, clubul a început să facă alte datorii, lucru strict interzis de lege. În acest moment, ar fi vorba de vreo 17 milioane de lei. Banii din drepturile TV care ar veni din Liga 1 nu acoperă această sumă, dar ar permite o anumită menținere pe linia de plutire și ar da o speranță creditorilor”. Patronul Valerii Moraru, venit pe cai mari în Giulești acum doi ani, n-a făcut investițiile așteptate. „A dat ceva bani, pentru ca activitatea să se desfășoare, totuși, în continuare, dar insuficient. Oamenii patronului nu reușesc să asigure nici un marketing eficient. Am putea completa veniturile cu ceva contracte de sponsorizare, dar lucrurile merg greu și prost aici”, a detaliat aceeași sursă pentru ProSport.

Cu doar șase etape înainte de finalul play-off-ului, Rapid a pierdut locul 1, care asigură promovarea directă în Liga 1, și este în pericol să piardă și locul 2, care ar menține speranțele unui baraj de promovare victorios. În acest moment, lider este Dunărea Călărași, cu 31 de puncte și golaveraj mai bun, urmată de Rapid – tot cu 31 de puncte, iar Dacia Unirea Brăila e pe locul 3, cu 28 de puncte.

În următoarele două etape e posibil să se decidă ce echipă va câștiga Seria I, după ce pe 30 aprilie se joacă Rapid – Dunărea Călărași, iar pe 7 mai, returul: Dunărea Călărași – Rapid.

Marea problemă a giuleștenilor este însă valoarea și jocul echipei. Dacă vor termina pe locul 2, șansele de promovare sunt mici, estimează mai mulți conducători de cluburi din Liga 1 consultați de ProSport. Rapid ar trebui să câștige mai întâi un baraj cu ocupanta locului 2 din cealaltă serie a Ligii 2, apoi un alt baraj cu echipa de pe locul 12 din Liga 1. În acest moment, această echipă se profilează a fi FC Botoșani sau Concordia Chiajna. „Cinstit vorbind, dacă ne uităm la nivelul meciurilor din Liga 2 și la ce se joacă în Liga 1 acum, chiar și în play-out, e o diferență mare. Numai printr-un noroc sau cine știe ce conjunctură ar putea vreo formație din Liga 2 să învingă echipele din Liga 1″, a opinat un conducător de club din primul eșalon într-o discuție cu reporterul ProSport. Această părere este împărtășită, conform discuțiilor avute de cotidianul nostru, de majoritatea șefilor de cluburi din Liga 1.

Articol scris de Matei UDREA
Foto: Sorin PANĂ‚

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 25 Apr. 2016, 13:43 Actualizat: 25 Apr. 2016, 13:44 Liga 2
Pe aceeași temă