Steaua își va juca ultimul meci de pe teren propriu din acest sezon fără spectatori, la fel și primul de acasă din următoarea ediție de campionat. În plus, are de achitat o nouă amendă către Federația Română de Fotbal, de aproape 17 mii de lei, în urma jocului desfășurat în deplasare la Târgu Jiu, cu Viitorul Pandurii, din prima etapă a play-out-ului Ligii 2.
Sensibilii care conduc țara și federația vor să meargă la fotbal și să audă ode din tribună. N-a fost, din nou, cazul din partea suporterilor Stelei, iar Comisia de Disciplină și Etică a FRF a ”executat” din nou clubul bucureștean, de această dată adăugându-i și o interdicție de a organiza meciuri cu spectatori, pe lângă clasica amendă.
Dacă la finalul lunii martie Steaua era sancționată cu 18.750 lei în urma jocurilor din sezonul regular cu CSM Reșița, din Valea Domanului, și cu Viitorul Pandurii, din Ghencea, potrivit rapoartelor scrise de delegații de joc ai FRF Romeo Malac (Timişoara) și Dorinel Dincă (Călăraşi), în baza articolul 54/2 (Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea) din Regulamentul Disciplinar al FRF, acum, la o lună distanță, după câteva amânări de luare a unei decizii, clubul bucureștean este pedepsit din nou din cauza scandărilor suporterilor săi.
Scandările suporterilor Stelei (foto principal) din timpul partidei desfășurată în data de 30 martie 2024, la Târgu Jiu, cu Viitorul Pandurii, câștigată de trupa lui Daniel Oprița cu scorul de 2-0, în prima etapă a play-out-ului Ligii 2, Grupa B, a deranjat urechile partidului înjurat și implicit ale federației, reprezentată la meci de cel puțin delegatul de joc Cristian Petropulos (Alba Iulia), iar în data de 29 aprilie Comisia de Disciplină și Etică a FRF a luat decizia de a sancționa clubul.
”În temeiul art. 54.2 și 4 coroborat cu art. 82.2 din RD al FRF, clubul CSA Steaua se sancționează cu măsura programării următoarelor 2 (două) jocuri fără spectatori și penalitate de 16.875 lei”, sună decizia CDE.
În aceste condiții, Steaua va trebui să achite către FRF o nouă amendă, probabil a și uitat numărul din ultimii ani, și se demonstrează încă o dată că este cel mai sancționat club din fotbalul românesc.
Trebuie precizat că la acel joc nu au fost incidente generate de suporterii Stelei, nu au existat petarde sau fumigene, ci lucrul care a deranjat urechile delegatului Petropulos a fost repertoriul galeriei, în special scandările împotriva partidului aflat la putere, PSD.
– Articolul 54 | Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea
2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.
4. În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție.
– Articolul 82 | Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor
2. Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu masura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.
Dacă în sezonul trecut Steaua era sancționată după un joc cu Dinamo disputat în deplasare pe Arena Națională cu o amendă drastică și cu patru partide pe care a trebuit să le organizeze în afara Bucureștiului, la Mioveni, ultima fiind consumată chiar în debutul acestui sezon, contra Metaloglobus, acum, clubul din Ghencea s-a ales cu o sancțiune de două jocuri pe care trebuie să le organizeze fără spectatori.
Nu cu mult timp în urmă, în luna martie, după partida din prima ligă dintre Dinamo și UTA, în care au avut loc incidente grave între suporterii, unii dintre ei pătrunzând inclusiv pe teren, cele două cluburi au fost sancționate de CDE cu programarea următoarelor patru meciuri de acasă fără spectatori și cu câte 100.000 lei penalitate sportivă. Ambele cluburi au contestat decizia și în final au obținut dreptul de a organiza aceste meciuri cu spectatori, dar doar cu copii în tribune.
Steaua va mai avea de organizat un meci pe teren propriu în acest sezon, în ultima etapă, a 7-a a play-out-ului Ligii 2, la data de 11 mai, care va primi vizita Concordiei Chiajna.
Steaua și Concordia ocupă în acest moment primele două locuri în Grupa B a play-out-ului, cu 38, respectiv 37 de puncte. Noul sezon al Ligii 2 este programat să înceapă la data de 3 august 2024.
Asociația Steliștilor 1947 nu a rămas fără reacție după ultima sancțiune primită de clubului Steaua, publicând următorul mesaj pe pagina sa de Facebook:
”Bocancul partidului pe suporterii steliști.
Dacă mai era cineva sceptic cu privire la faptul că deranjăm PARTIDUL, astăzi are o nouă dovadă. Și nu s-au oprit doar la numirea unor vasali în funcții cheie pentru a batjocori cea mai mare echipă de fotbal din România.
La Târgoviște, deşi au un stadion construit din bani publici, ne-au refuzat închirierea lui din cauza injuriilor la adresa partidului. Mai mult, primarul însuși a ordonat ca meciul din retur să nu mai fie televizat.
Până unde poate merge dictatura?”
După acel joc cu Viitorul Pandurii, care i-a atras Stelei această sancțiune, echipa a mai disputat meciuri cu Progresul Spartac (4-1), în Ghencea, cu Chindia (0-0), la Târgoviște, și cu CSM Slatina (2-0), în Ghencea. În toate, fanii au repetat scandările pe care le-au avut și la Târgu Jiu, însă rămâne de văzut dacă delegații de joc ai FRF trimiși la aceste meciuri, Ionel Poclid (Timişoara), Florentin Barbu (Giurgiu) și Lucian Cîrjă (Constanţa), și-au făcut bine treaba.
Foto: Cătălin Pasăre și AS47