Speranțele Stelei să promoveze din acest sezon cresc chiar înaintea derby-ului cu Dinamo. Răspunsul FRF după ce s-a propus schimbarea Legii Sportului și reacția lui Daniel Oprița

Marius ANGHEL, Andrei PREOTU 13 Apr. 2023, 17:41 Liga 2
Speranțele Stelei să promoveze din acest sezon cresc chiar înaintea derby-ului cu Dinamo. Răspunsul FRF după ce s-a propus schimbarea Legii Sportului și reacția lui Daniel Oprița

Steaua ar putea evolua în noua ediția a primei ligi în situația în care va obține sportiv acest drept, la finalul play-off-ului Ligii 2 actual. Însă, pentru acest lucru, trebuie ca Legea Sportului, cea care acum îi interzice promovarea din cauza formei sale de organizare, club de drept public, să fie modificată.

Miercuri, 12 aprilie 2023, ProSport a dezvăluit faptul că Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării Naționale, a depus o propunere legislativă prin care cere modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în prima ligă a României. A doua zi, joi, Gazeta Sporturilor a cerut un punct de vedere din partea Federației Române de Fotbal pe marginea acestui subiect, dacă inițiativa lui Dîncu și a colegilor săi de la PSD va fi adoptată.

Propunerea schimbării Legii Sportului, cea care interzicea Stelei promovarea, dă speranțe în Ghencea

Conform actualei Legi a Sportului, cluburile de drept public, așa cum este Steaua și alte patru formații din actualul sezon al Ligii 2 (CS Comunal Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și Minaur Baia Mare), nu au drept de promovare în prima ligă a României.

De această problemă s-au lovit în ultimii ani mai multe cluburi, iar unul, actualul Campionii FC Argeș, a recurs la o inginerie aprobată de FRF și după un an de la schimbare a promovat în prima ligă, acolo unde se află și acum. La fel s-a întâmplat și cu SCM Gloria Buzău, devenită apoi FC Buzău și acum branduită Gloria Buzău, activă în Liga 2.

Situația Stelei este însă mai complicată, fiind secția de fotbal a unui club care aparține de Ministerul Apărării Naționale, este considerat un bun național, un brand, și nu se mai dorește ”privatizarea” sa, având în vedere problemele pe care le întâmpină și acum. Vezi ”războiul” cu FCSB.

În acest context, senatorul Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, a depus în Parlamentul României un proiect de lege prin care solicită modificarea și completarea Legii Sportului 69/2000. Proiectul propune ca persoanele juridice de drept public să aibă statut de cluburi sportive profesioniste, la fel ca societățile comerciale sportive sau asociațiile.

FRF: ”Modificarea oferă clubului în speță posibilitatea de a participa în Liga 1 începând cu sezonul următor”

Dacă proiectul va trece și Legea Sportului va fi modificată, atunci a apărut întrebarea cum se va comporta FRF, dacă va mai interzice Stelei să promoveze în cazul în care va reuși acest lucru din punct de vedere sportiv.

Iar reacția FRF către GSP a fost următoarea: ”Modificarea normei legale care împiedică în prezent cluburile de drept public să fie membre ale unei ligi profesioniste înseamnă în mod automat că această restricție nu mai este aplicabilă și oferă clubului în speță posibilitatea de a participa în Liga 1 începând cu sezonul următor, dacă sunt îndeplinite și toate celelalte condiții regulamentare!

Pentru evitarea oricărui dubiu dorim să subliniem în mod expres că răspunsul de mai sus este valabil în funcție de forma finală a normei respective și de data la care aceasta intră în vigoare, Federația Română de Fotbal neputând influența în niciun fel vreunul dintre cele două aspecte menționate.”

Sezonul următor de primă ligă înseamnă 2023-2024, în care poate juca și Steaua, dacă Legea Sportului va fi modificată în scurt timp, iar echipa antrenată de Daniel Oprița va termina play-off-ul Ligii 2 pe una dintre primele două poziții sau, în situația în care termină pe 3 sau 4, va câștiga barajul de promovare.

După trei etape din play-off, Steaua ocupă locul 2, direct promovabil.

Daniel Oprița: ”E o veste bună, pe care o așteptam de mult timp”

Demersul de modificare a Legii Sportului și răspunsul FRF privind această speță a ridicat moralul Stelei chiar înainte de marele derby cu Dinamo, programat marți, de la ora 19:00, în Ghencea.

Antrenorul Daniel Oprița spune că ultimele noutăți sunt cele la care visa de ceva timp și speră ca la meciul cu Dinamo suporterii să ia cu asalt stadionul.

”E o veste bună, pe care o așteptam de mult timp! Țin să subliniez că suporterii din galerie au fost tot timpul alături de noi, dar de acum sper să vină și ceilalți fani și sunt convins că așa se va întâmpla. După ce au primit această veste cu dreptul de promovare, sunt sigur că vor fi alături de noi. Până acum, suporterii țineau să vină doar la derby-urile cu Dinamo, dar de acum se vor schimba lucrurile”, a spus Daniel Oprița, pentru ProSport.

Dinamo este pe locul 4, la șase puncte în spatele Stelei.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-dinamo-sanse-mari-sa-se-dispute-cu-casa-inchisa-19266482

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-mana-de-ajutor-din-partea-lui-vasile-dincu-fostul-ministru-al-apararii-propune-schimbarea-legii-sportului-pentru-ca-trupa-din-ghencea-sa-fie-primiti-in-superliga-foto-cu-proiectul-depus-in-p-19266473

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-2/florin-talpan-a-stabilit-obiectivul-stelei-anunt-pentru-echipa-lui-daniel-oprita-nu-exista-locul-2-exclusiv-19635272

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-ia-in-calcul-plecarea-de-la-steaua-19266461

Marius ANGHEL, Andrei PREOTU 13 Apr. 2023, 17:41 Liga 2
Pe aceeași temă