SCM Gloria Buzău are promisiune de finanțare de la Consiliul Județean Buzău. Trebuie însă să iasă de sub umbrela primăriei. Petre Neagu: ”Sunt dispus să intrăm în acel parteneriat în condiții corecte”

Marius ANGHEL 01 Feb. 2021, 15:22 Liga 2
SCM Gloria Buzău are promisiune de finanțare de la Consiliul Județean Buzău. Trebuie însă să iasă de sub umbrela primăriei. Petre Neagu: ”Sunt dispus să intrăm în acel parteneriat în condiții corecte”

SCM Gloria Buzău a primit un semnal promițător privind obținerea de finanțare din partea Consiliului Județean Buzău, prin președintele ei, Petre Emanoil Neagu. Asta în contextul în care, de curând, echipa antrenată de Ilie Stan a fost pe punctul să se retragă din Liga 2 la cerința primarului Constantin Toma, care a redus bugetul pe 2021 acordat clubului de care aparține și echipa de fotbal din eșalonul secund.

Până ca totul să fie pus în practică, iar CJ Buzău să contribuie la buget, SCM Gloria Buzău trebuie mai întâi să își schimbe statutul sub care activează acum, din drept public în drept privat.

Acest lucru este posibil prin preluarea echipei de un finanțator privat, cel mai recent caz acceptat de FRF chiar în Liga 2 fiind cel în care Fotbal Club Argeș, club deținut de primăria Pitești, i-a cesionat drepturile asociației nou-înființate Campionii Fotbal Club Argeş, care după aceea avea să promoveze în Liga 1.

Petre Neagu, deschis ca CJ Buzău să ajute financiar, alături de primărie, SCM Gloria Buzău

La finalul săptămânii trecute, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a vorbit și pe tema echipei de fotbal a Buzăului, SCM Gloria, desființată pentru o zi, pentru ca apoi să se revină asupra deciziei.

Potrivit Șansa News, Neagu și-a arătat disponibilitatea de a se implica în finanțarea SCM Gloria Buzău, însă mai întâi trebuie ca echipa să iasă de sub tutela primăriei Buzău, cea care îi va acorda mai puțini bani în 2021, fapt din cauza căruia s-a și ajuns la subiectul desființării sale în situația în care nu va fi preluată curând de un investitor privat.

”Nu pot judeca eu ce se întâmplă la Gloria. Probabil au creionat bugetul și au văzut că nu mai pot fi susținute anumite cheltuieli. Eu sunt dispus, cu votul Consiliului Județean, pe care cred că l-aș putea obține, să devenim parteneri loiali în proiectul Gloria Buzău.

Domnul primar a avut dreptate. Gloria Buzău, cu statutul pe care-l are, nu poate promova. Are dreptate. Și atunci, trebuie să găsim alte soluții. Pe de altă parte, Consiliul Județean nu poate finanța o echipă care e CSM, trebuie găsit un partener privat, și atunci ne putem implica. Eu sunt dispus să stăm de vorbă, să facem tot ce se poate să putem merge mai departe. Sunt dispus să intrăm în acel parteneriat în condiții corecte, dar să existe un cadru legal”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău, citat de Șansa News.

  • Tot atunci, Petre Neagu a anunțat că CJ Buzău a alocat finanțare, deși mai puțină ca până acum, pentru ca echipa de băieți Handbal Club, cât și pentru Metalul Buzău (locul 4 în Seria a 4-a a Ligi 3) să își continue activitatea.

Exemplul Campionii FC Argeș

Tot ceea ce trebuie să facă SCM Gloria Buzău este să își schimbe statutul din club de drept public într-unul de drept privat.

Conducătorii clubului din Liga 2 trebui să găsească un investitor privat care să fie dispus să preia echipa, lucru pe care îl încearcă deja de cel puțin un an, însă n-a reușit.

Altfel, poate apela la pârghii folosite deja cu succes în fotbalul românesc și aprobate de FRF. Totul trebuie făcut însă în pauza dintre sezoane.

Un exemplu este cel din primăvara anului 2019, când Consiliul Local Pitești vota, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cornel Ionică privind aprobarea înființării Asociației „Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș”, care avea să preia activitatea echipei de fotbal a clubului deținută de primărie, Fotbal Club Argeș. O situația asemănătoare cu cea de la SCM Gloria Buzău.

Findatorii asociației „Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș” sunt SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA, cele mai puternice societăți comerciale din punct de vedere financiar din subordinea autorităților locale și primăria Pitești.

Cu alte cuvinte, Campionii FC Argeș, echipă promovată în vara lui 2020 în Liga 1, este condusă tot de primăria Pitești, dar prin două societăți comerciale pe care le are în subordine. Clubul n-a mai fost însă de drept public, ci de drept privat, astfel că a putut promova.

Așadar, ”finanțatorul privat” poate fi primăria, iar FRF nu se mai opune în acceptarea unei astfel de echipe în Liga 1, din moment ce acceptă cesionarea drepturilor sportive de la un club către un altul abia înființat și care deține Certificat de Identitate Sportivă (CIS).

Petre Neagu (în centru), șeful Consiliului Județean Buzău, și Constantin Toma (în dreapta), primarul orașului Buzău, ar putea contribui împreună, prin instituțiile pe care le condus, la finanțarea echipei din Liga 2 SCM Gloria Buzău. Mai întâi, aceasta trebuie să își schimbe statutul, din public în privat. Cei doi sunt membri PSD, iar în poza de mai sus erau alături de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-veste-soc-in-liga-2-scm-gloria-buzau-se-retrage-din-campionat-dupa-ce-clubul-a-decis-desfiintarea-sectiei-de-fotbal-19165336

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-scm-gloria-buzau-a-revenit-asupra-deciziei-de-retragere-din-liga-2-la-o-zi-dupa-anuntul-facut-inclusiv-catre-frf-echipa-lui-ilie-stan-pleaca-in-cantonament-19165496

https://liga2.prosport.ro/seria-1/scm-gloria-buzau-nu-se-mai-retrage-din-liga-2-primarul-constantin-toma-vorbeste-de-investitor-privat-la-club-si-spune-ce-semnal-prost-a-primit-din-partea-suporterilor-dupa-anuntul-d-19165588

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/veste-de-senzatie-de-la-pitesti-fc-arges-isi-schimba-forma-juridica-si-va-avea-drept-de-promovare-a-fost-infiintata-structura-sportiva-de-drept-privat-care-va-prelua-echipa-conducatorii-clubului-si-bu-18150409

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/inca-un-pas-mare-facut-de-fc-arges-pentru-a-deveni-club-de-drept-privat-si-a-putea-promova-am-o-surpriza-pentru-dumneavoastra-acum-vin-de-la-bucuresti-de-la-minister-18184331

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/fc-arges-a-devenit-club-de-drept-privat-consiliul-local-pitesti-a-aprobat-cesionarea-sectiei-de-fotbal-catre-asociatia-club-sportiv-campionii-fotbal-club-arges-18222582

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/unda-verde-catre-liga-1-pentru-cluburile-de-drept-public-comitetul-executiv-al-frf-a-aprobat-schimbarea-regulamentului-fc-arges-direct-avantajata-de-aceasta-modificare-18220035

Marius ANGHEL 01 Feb. 2021, 15:22 Liga 2
Pe aceeași temă