Soarta echipei de fotbal Oțelul, care acum cinci ani devenea campioană și a făcut ca zeci de mii de gălățeni să-și cânte fericirea în stradă, pare pecetluită. Doar un miracol o mai poate ține în viață și, chiar dacă acesta se va produce, retrogradarea în liga a treia nu mai poate fi evitată.
Decizia de suspendare a activității echipei de seniori până pe 25 februarie, luată luni de administratorul judiciar Mihail Bojincă după ce Adunarea Creditorilor a respins planul de reorganizare, înseamnă practic că, în cazul fericit în care se va ajunge la reluarea campionatului ligii secunde (programată pe 27 februarie), aceasta nu poate fi făcută decât cu juniorii în teren.
Jucătorii, cu excepția juniorilor din lot, au fost anunțați să-și caute echipe și, pentru a putea pleca, trebuie să facă cereri de a le fi rezilitate contractele. Aceste cereri urmează să fie supuse aprobării Adunării Creditorilor, convocată pentru data de 1 februarie. Toți jucătorii au anunțat că vor să plece, majoritatea depunând marți cererile respective. Astfel, Oțelul va rămâne doar cu juniori și eventual cu seniorii care nu-și vor găsi echipă până atunci, pentru că nici nu poate aduce alții.
Interdicție pentru 25.000 de euro
Decizia de suspendare a activității a venit aproape simultan cu o alta, care împiedică clubul să aducă alți jucători, în cazul unei minuni care să-i permită asta. Vineri, Oțelul a primit de la FIFA interdicția de a face transferuri, în urma unui memoriu depus de Diego Sevillano. Acesta a reclamat că mai are de primit 25.000 de euro și doar plata acestei sume poate ridica interdicția, asta în cazul în care nu vor mai apărea alte cazuri similare între timp.
Cârjan: „Încă nu pot să cred”
Unul dintre puținii fotbaliștii cu experiența primei ligii pe care îi mai avea Oțelul în lot, atacantul George Cârjan, încă nu-și revenise, ieri, din șocul produs de vestea din seara precedentă. „Am ajuns în proporție de 90 la sută la intrarea în faliment, așa ni s-a spus. Au trecut ore bune și tot nu-mi vine să cred că e real ce trăiesc. Aici am crescut, mă doare. Nu ai cum să joci după o lună de pauză, aici nu poți recupera ca la o uzină, din păcate este sfârșitul Oțelului. Numai cu un miracol poate fi altfel, sunt gălățean și în sinea mea încă sper să se producă”, a mărturisit Cârjan.
Acesta a adăugat că așteaptă cu emoții Adunarea Creditorilor pentru a fi lăsat liber de contract, sperând să nu aibă parte de o supriză neplăcută. „Nu putem aștepta o lună, dacă nu se întâmplă vreo minune ce facem? Toată lumea își face lotul până atunci, nicio echipă nu stă să ne aștepte pe noi până în ultima zi, pentru că pe 25 se încheie perioada de transferuri. Sperăm să nu ni se ia dreptul la muncă și să putem să ne găsim echipă”, a mai spus Cârjan.
Cojoc: „Nu știu de ce nu dă falimentul și gata”
Cu doar trei salarii mici încasate în ultima jumătate de an, minimul pe economie, nu cât are în contract, căpitanul echipei, Samoel Cojoc, a ajuns la un pesimism extrem. Campionul din 2011 spunea la începutul pregătirii din această iarnă că se gândește, la 27 de ani, să se lase de fotbal și să se apuce de altceva. Cojoc nu crede că Oțelul mai are vreo șansă de a se salva.
„Din câte știm e suspendată activitatea o lună de zile. Nu putem să plecăm nicăieri, nu avem unde să ne antrenăm. Nu ne lasă nici să plecăm. Primim adeverință să ne antrenăm cu altă echipă, nu să și plecăm. Nu știu de ce nu dă falimentul și gata. În ziua de azi nu mai dă nimeni nici 1.000 de euro pe un jucător. Nu am înțeles prea multe, acum am mai vorbit și noi. Ne-au zis să plecăm acasă, să ne căutăm o echipă să ne antrenăm. Tare îmi e frică să nu cumva să rămânem fără echipă până în vară. Aseară am ieșit din cantonament, de azi să vedem ce va fi. Cred că se închide tot. Nu știu ce mai așteaptă. Noi avem de pierdut. Vă dați seama că nu ai cum să suspenzi o lună activitatea și apoi să joci în campionat. E imposibil!”, a prezentat Samoel Cojoc situația de la Oțelul.
Banner cu speranțe
La baza „Ancora”, unde cu 24 de ore înainte era echipa în cantonament, ieri la prânz era aproape pustiu. Stratul de zăpadă de pe teren era imaculat după ninsoarea din noaptea precedentă, de antrenamente nu mai poate fi vorba. „Nu mai ai ce să mai spui la o astfel de situație”, și-a exprimat resemnarea antrenorul Daniel Florea. Durere și în spusele managerului sportiv Vivi Stamate: „Cred că acesta este sfârșitul, este inevitabil”. Speranță? Doar pe un banner al suporterilor, rămas întins în tribună, de la reunire: „Noi încă mai credem. Voi?”
„Activitatea se suspendă până pe 25 februarie, pentru că planul de reorganizare nu a fost aprobat. Jucătorii au fost chemați azi să depună cereri că doresc să plece, restul angajaților vor intra în preaviz. După cum ați văzut și declarația domnului Bojincă, 80 la sută intrăm în faliment. Jucătorii pot pleca numai cu acordul creditorilor. Nu se antrenează nimeni, e activitate suspendată. Au hârtie că se pot antrena cu alte grupări care-i doresc. Știu că Murgoci are o solicitare, mai departe abia se află de acum. Nu cred că în două zile se pot îndrepta lucrurile. În situația în care părăsește competiția și declara falimentul, ar trebui să pornească din Liga a 5-a”, a mai spus Aurelian Stamate.
Oțelul Galați a terminat prima parte a campionatului din Liga 2 pe locul 12 din 13 în Seria I. Cu 12 puncte acumulate în 17 meciuri din cele 18 etape, fosta campioană e deasupra doar Ceahlăului, care are 8 puncte după 16 meciuri.
Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚
Foto: Sorin PANĂ‚