Regulile golului marcat în deplasare și a departajării pe baza golurilor înscrise în deplasare, anulate și în România. Cum se va proceda de acum înainte

Marius ANGHEL 28 Jun. 2021, 13:32 Liga 2
Regulile golului marcat în deplasare și a departajării pe baza golurilor înscrise în deplasare, anulate și în România. Cum se va proceda de acum înainte

Regula de departajare pe baza golului marcat în deplasare la jocurile eliminatorii desfășurate în dublă manșă a fost anulată și în România, în ședința din 27 iunie 2021 a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, după ce zilele trecute UEFA anunțase această măsură.

Totodată, CEx a anulat și criteriul de departajare privind numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe dintre echipe, valabil la finalul sezonului regular de fotbal, pe baza căruia cluburile aflate la egalitate de puncte erau repartizate pe locurile din clasament.

Nu mai sunt valabile regulile golului marcat în deplasare și a departajării pe baza golurilor marcate în deplasare

UEFA anunțase săptămâna trecută, joi, 24 iunie 2021, că regula golului marcat în deplasare nu va mai fi valabilă din sezonul 2021-2022.

Până în prezent, dacă două echipe terminau la egalitate o dublă manşă în care participau, atunci mergea mai departe echipa care reușise să marcheze mai multe goluri în deplasare în cadrul celor două partide directe.

  • În România, în sezonul recent încheiat, ediția 2020-2021, au beneficiat de această regulă în meciuri eliminatorii echipele: Unirea Dej (0-0 acasă, 1-1 în deplasare la SCM Zalăufoto, în barajul de promovare în Liga 2), CS Fetești (2-2 în deplasare, 0-0 acasă, în barajul de promovare în Liga 3), CSM Oltenița (0-3 acasă, 4-1 în deplasare, în barajul de menținere în Liga 3), Academica Clinceni 2 (1-1 acasă, 2-2 în deplasare, în barajul de menținere în Liga 3) și Viitorul Șimian (2-1 acasă, 3-4 în deplasare, în barajul de promovare în Liga 3).
  • Regula a început să existe din sezonul 1965/1966, pentru a favoriza echipele să atace în meciurile pe care le desfășurau în deplasare.

De acum, în cazul în care în dubla manșă scorul este egal la general, atunci se va trece la două reprize de prelungiri, de câte 15 minute, iar apoi, dacă este cazul, vor urma loviturile de departajare.

Golul de 1-1 marcat de Marius Cătinean pentru Unirea Dej, în minutul 90+6, în deplasarea de la SCM Zalău, în returul barajului de promovare în Liga 2, a fost decisiv pentru echipa sa. În tur, la Dej, fusese 0-0. Foto: Aghi Face Poze
”Aprobă cu unanimitate de voturi abrogarea principiului avantajului golului marcat în deplasare la jocurile eliminatorii disputate în dublă manșă (de ex. Cupa României – semifinale, jocurile de baraj).

Aprobă cu unanimitate de voturi abrogarea criteriului de departajare privind numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe”, au fost deciziile Comitetului Executiv al FRF în ședința din 27 iunie 2021.

Foto: Aghi Face Poze / Unirea Dej

Marius ANGHEL 28 Jun. 2021, 13:32 Liga 2
Pe aceeași temă