Rapid a început executarea silită a lui Dinu Gheorghe pentru avansurile nedecontate. FOTO | Fișa de cont cu sumele luate de „Vamă”. „Cu banii ăștia organizăm 14 meciuri”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 15 May. 2016, 10:52 Actualizat: 15 May. 2016, 11:23 Liga 2
Rapid a început executarea silită a lui Dinu Gheorghe pentru avansurile nedecontate.  FOTO | Fișa de cont cu sumele luate de „Vamă”. „Cu banii ăștia organizăm 14 meciuri”

Dinu Gheorghe este executat silit de Rapid, club care a demarat, săptămâna trecută, procedura de recuperare a celor 420.880 de lei luați ca avans de actualul director sportiv în 2011 și 2012, bani nedecontați niciodată.

ProSport a dezvăluit, acum trei săptămâni, că Dinu Gheorghe a ridicat, în patru tranșe, aproape 100.000 de euro, bani pe care nu i-a returnat și nici justificat cu acte. Cel vizat a negat tot timpul veridicitatea informației, în timp ce patronul Valerii Moraru a explicat că ar fi vorba, de fapt, de o primă de obiectiv încadrată greșit. „Este exclus! Te știu băiat deștept, verifică informațiile! Cum poți să crezi așa ceva? Cine ți-a spus asta te-a mințit. Îl știi pe Copos, cum aș fi putut să iau 100.000 de euro? E o aberație”, i-a explicat Dinu Gheorghe reporterului ProSport. „Au apărut niște zvonuri care nu sunt o realitate. Cu prima asta a lui Dinu Gheorghe… Acolo a fost o eroare în contabilitate și a apărut ca avans. În realitate, în actele pe care le are a fost ca o primă pentru obiectiv. E o greșeală contabilă, nu e nimic acolo… Tot așa cum a fost și cu dosarul Copos. Ne-am dus în instanță și… La domnul Dinu Gheorghe, casiera a făcut o greșeală, trecând prima de obiectiv ca fiind avans”, a explicat și Valerii Moraru.

Explicația lui Valerii Moraru are cel puțin două puncte nevralgice:

1) „prima de obiectiv” a fost ridicată de Dinu Gheorghe în patru tranșe, pe durata a un an și trei luni, o parte în lei, o altă parte în euro, de fiecare dată casiera comițând aceeași „greșeală”;

2) în sezonul 2009-2010, pentru care ar fi ridicat „prima de obiectiv” Dinu Gheorghe, Rapid a ratat absolut toate țintele. A fost terminat campionatul pe locul 7 și a fost eliminat din „optimile” Cupei României, nereușind să se califice în cupele europene.

Gheorghe Dinu Mihail, alias „Vamă”, a ridicat de la Rapid 420.880 de lei în patru tranșe: două în lei, două în euro

Vă prezentăm acum fișa de cont din contabilitatea Rapidului care atestă că Dinu Gheorghe a mințit în tot acest timp, în declarațiile publice, atunci când a afirmat că habar n-are despre ce e vorba și că nu a luat vreun avans de la club.

Datele sunt clare: Gheorghe Dinu Mihail a ridicat de la Rapid, în intervalul 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2012, patru avansuri, două în lei și două în euro, în valoare totală, conform cifrelor prinse în contabilitate, de 420.880 lei:

Primul figurează cu comentariul „avans cheltuieli”, a fost luată la 15 februarie 2011 și se ridică la 86.600 de lei.

Cel de-al doilea e trecut sub comentariul simplu „Avans”, a fost luat la 6 septembrie 2011 și se ridică la 148.400 lei.

Cel de-al treilea, notat cu comentariul „avans 10.000 de euro”, a fost ridicat la 2 aprilie 2012.

Cel de-al patrulea, notat cu „avans 32.000 de euro”, a fost ridicat la 26 iunie 2012.

Totalul debitului se ridică la 420.880 de lei.


Fișa de cont existentă în contabilitatea SC FC Rapid SA care atestă că Gheorghe Dinu Mihail are de returnat, din avansuri nedecontate, suma de 420.880 de lei

Dezvăluirile făcute de ProSport pe 25 aprilie au stat la originea unui război crâncen în interiorul clubului Rapid. Patronul Moraru a afirmat că se va găsi o cale pentru a se modifica actele astfel încât datoria lui Dinu Gheorghe să fie trecută ca primă. Administratorul special Radu Birlică și administratorul judiciar Aurel Brihac au afirmat însă, pentru ProSport, că este exclusă această operațiune, care ar fi, oricum, de natură penală.

Atât Dinu Gheorghe cât și Valerii Moraru s-au supărat și, spune Birlică, i-au reproșat că a confirmat datoria atunci când a fost sunat de publicația noastră.

„Din aprilie și până acum, domnul Dinu Gheorghe a pontat 3 ore la serviciu, la Rapid”


Dinu Gheorghe a fost scump la vedere în ultima lună, spune fostul conducător al clubului. FOTO: Mediafax

Birlică a demisionat între timp, fiind înlocuit vineri în funcția de administrator special, conform surselor noastre, de Adrian Diaconescu, un director din cadrul firmei Azuga Waters. Sunat de ProSport, Birlică a confirmat: „Am fost informat de administratorul judiciar că i s-a trimis domnului Dinu Gheorghe înștiințarea de executare silită. Văd că domnul Dinu este prezent peste tot, își dă acum cu părerea despre toate lucrurile. Să ne înțelegem, eu nu am nimic cu dânsul ca om, doar am spus ceea ce scria în acte, că e dator clubului. În plus, cât am fost acolo am avut pretenția să-și facă treaba. De când a venit la Rapid, din aprilie, domnul Dinu Gheorghe are 3 ore la serviciu. Atât. În rest, nu se știe pe unde a fost și ce a făcut. Noi am fi vrut chiar și în aceste condiții să ținem legătura cu dânsul, să-l informăm, dar nu avea adresă de email. Înțeleg că i-a făcut cineva acum o săptămână. Revenind la datoria aceea de 100.000 de euro: banii ar fi fantastic de bine primiți în criza în care e acum Rapidul. Organizam 14 meciuri cu banii ăștia. Un tur întreg de campionat, vă dați seama?”.


ProSport a publicat, acum trei săptămâni, un alt act – Raportul de Activitate al administratorului judiciar – unde se putea observa că Gheorghe Dinu Mihail (scris, din greșeală, „Grigore) este printre marii datornici ai Rapidului

Fostul administrator special a început să se enerveze când și-a amintit și de alte lucruri: „Spune domnul Dinu Gheorghe că m-a cunoscut când veneam cu mâncare la Rapid. Eu îi amintesc că ne-am cunoscut când eram director de marketing la o mare firmă și dânsul venea pe la birou pe la mine, să ne roage să le dăm bani la club, că au mare nevoie. La vremea respectivă chiar am sponsorizat Rapidul cu o sumă foarte mare”.

Rapid este în insolvență din 2014. În ultimii doi ani a acumulat noi datorii care se ridică la circa 18 milioane de lei. Pe 20 mai urmează o înfățișare la Tribunalul București, în fața judecătorului sindic, care trebuie să decidă dacă bagă clubul în faliment, așa cum cer numeroșii creditori, sau mai acordă un răgaz echipei, pentru a se redresa financiar.

Articol scris de Matei UDREA

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 15 May. 2016, 10:52 Actualizat: 15 May. 2016, 11:23 Liga 2
Pe aceeași temă