Pustai e conștient că situația cu coronavirusul nu va fi simplă nici după ieșirea din starea de urgență: ”Sper să ajungem la un consens şi să înţelegem că trebuie să avem grijă.” Cum crede că se pot juca meciuri cu spectatori la Călărași și când vede oportună utilizarea nocturnei

Marius ANGHEL 27 Apr. 2020, 13:08 Liga 2
Pustai e conștient că situația cu coronavirusul nu va fi simplă nici după ieșirea din starea de urgență: ”Sper să ajungem la un consens şi să înţelegem că trebuie să avem grijă.” Cum crede că se pot juca meciuri cu spectatori la Călărași și când vede oportună utilizarea nocturnei

Aflat la Mediaș în această perioadă, Cristian Pustai (52 de ani), antrenorul echipei Dunărea Călărași, nu se gândește să revină la treabă mai repede de 15 mai, dată la care ar trebui să se încheie starea de urgență decretată în România din cauza pandemiei COVID-19 și să se ridice o parte dintre restricții, printre care și cea privind circulația fără a mai avea declarație de propria răspundere. Și după aceea, experimentatul antrenor e convins că pornirea antrenamentelor și, mai apoi, a meciurilor oficiale vor atrage măsuri stricte de siguranță, fiindcă un singur caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus ar duce la blocarea competiției.

Pustai crede în teoria conform căreia virusul n-ar rezista la temperaturi ridicate, așa cum la Călărași sunt mai accentuate față de alte părți ale țării.

”Cu toţii aşteptăm data asta de 15 mai. Însă ideea de ieşit va fi totuşi o problemă la nivel naţional. Eu sper să ajungem la un consens şi să înţelegem că trebuie să avem grijă, indiscutabil. Va trebui să ne adunăm şi să stăm, cumva, la un loc ca să fim testaţi. Va fi o problemă, în momentul în care o să apară un caz şi atunci chiar nu ştiu ce se va întâmpla că-i foarte greu.

Poate o să ne ajute şi căldură dacă ţinem cont de faptul că virusul nu rezistă la temperaturi înalte. Ar fi bine. Oricum la Călăraşi e cald, mult mai cald decât în centrul ţării. Totuşi, e discutabil. Am auzit atâtea păreri în perioada asta… Într-adevăr, sănătatea oamenilor primează. Părerea mea că nu putem să stăm doi ani până se găseşte vaccinul cel mai bun ca să fim cu toţii în siguranţă. Va trebui să continuăm cu măsurile care s-au luat şi până acum astfel încât încet – încet viaţa să-şi urmeze cursul firesc”, e de părere Cristian Pustai într-un interviu acordat site-ului oficial al clubului la care antrenează.

Cristian Pustai în meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiești și Dunărea Călărași, disputat pe stadionul ”Ilie Oană” din Ploiești. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Cristian Pustai e de părere că la Călărași meciurile se pot disputa cu spectatori: ”Nu sunt mulţi privitori prezenţi. Sunt destule căi de acces, oamenii pot păstra distanţarea socială”

Pustai și-ar dori încheierea sezonului cu toate etape rămase de disputat, iar meciurile să aibă loc cu spectatori în tribune, fiindcă, de exemplu, stadionul din Călărași este destul de mare, iar oamenii pot păstra distanța socială între ei.

”E clar că vom veni cu poftă. Să sperăm că ne vom adapta repede la condiţii şi că vom parcurge cu bine etapele pe care le mai avem de jucat. Ne dorim să evoluăm cât mai bine, iar oamenii să revină în tribune să se bucure. Şi ideea de a juca fără spectatori… În Liga a 2-a, nu-i o mare tragedie, pentru că, de regulă, nu sunt mulţi privitori prezenţi. Sunt destule căi de acces, oamenii pot păstra distanţarea socială. Stadionul de la Călăraşi e destul de încăpător.

Mi-aş dori ca oamenii să se bucure de fotbal pentru că până la urmă asta e ideea. Chiar dacă a devenit o afacere, fotbalul rămâne totuşi un joc, o dispută de care să bucure spectatorii şi telespectatorii”, susține antrenorul Dunării Călărași, care prevede un final de sezon palpitant, cu multe echipe implicate în lupta pentru promovare, cât și pentru evitarea retrogradării.

”Ne e cam dor la toţi de fotbal. Sperăm ca meciurile să fie frumoase pentru că încărcătură psihică, sigur, vor avea. Indiferent cum ai trage linia, în Liga a 2-a, nu ştiu dacă sunt patru echipe care să stea liniştite sau care să nu-şi propună ceva, un obiectiv. În rest, toate celelalte sunt angrenate într-o luptă: fie de promovare, fie de evitarea retrogradării. Astea sunt de fapt principalele obiective în Liga a 2-a. Clasarea pe un loc cât mai bun ține de orgoliul echipei, de blazon, de palamares. La Liga 1 e altceva pentru că acolo fiecare loc înseamnă o anumită sumă de bani”, a mai spus Pustai. Acesta nu concepe ca meciurile din competițiile din România să se dispute în Turcia, așa cum se ia în calcul pentru Liga 1: ”Să stai o lună şi jumătate într-un cantonament, când multe echipe abia se duc în cele două de pregătire, e aproape imposibil. La Liga a 2-a, imaginaţi-vă că e şi mai greu.”

Pustai, despre montarea instalației de nocturnă la stadion din Călărași: ”Având în vedere şi obiectivul pe care-l avem pentru sezonul viitor, investiţia este de bun augur”

Cristian Pustai a vorbit și despre faptul că, în această perioadă, la stadionul ”Ion Comșa” au fost ridicați stâlpii pentru nocturnă, astfel că Dunărea va putea disputa meciuri și noaptea, la lumina reflectoarelor. Antrenorul e de părere că nocturna va ajuta echipa în special pe perioada verii, când vor fi călduri mari, astfel că va putea disputa partide seara. Totodată, crede că investiția actuală ”este de bun augur” în special pentru sezonul următor, când obiectivul va fi promovarea în Liga 1.

”Mă bucur foarte mult că şi stadionul de la Călăraşi începe să arate a ceea ce ar merita până la urmă acest oraş, municipiu de reşedinţă. Chiar şi pentru un sezon acest oraş a figurat pe harta Ligii 1. Montarea acestei nocturne confirmă faptul că lucrurile se mişcă în direcţia cea bună. Că ne va ajuta? Cu siguranţă. În august vor fi nişte temperaturi greu de suportat şi atunci putem juca şi în nocturnă. Să sperăm că aşa se va întâmpla în continuare, pentru că au mai fost echipe care beneficiau de nocturnă, dar au jucat tot de la ora 11:00. Cred că pentru Liga a 2-a şi, având în vedere şi obiectivul pe care-l avem pentru sezonul viitor, investiţia este de bun augur. Înseamnă ceva, înseamnă se va continua o idee benefică pentru fotbalul călărăşean”, a mai declarat Cristian Pustai.

Marius ANGHEL 27 Apr. 2020, 13:08 Liga 2
Pe aceeași temă