Primarul Iașiului ar vrea un ”DDB” și la Poli Iași. Mihai Chirica: ”Noi le promitem asta.” Câți bani ar putea primi Poli în 2022 și ce spune edilul despre proiectul noului stadion

Narcis POHOAȚĂ 13 Jan. 2022, 16:23 Liga 2
Primarul Iașiului ar vrea un ”DDB” și la Poli Iași. Mihai Chirica: ”Noi le promitem asta.” Câți bani ar putea primi Poli în 2022 și ce spune edilul despre proiectul noului stadion

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a declarat că și-ar dori și la clubul de fotbal Politehnica implementarea unei structuri colective de finanțare, după modelul ”DDB”. Astfel, edilul speră ca în viitor finanțarea clubului din bani publici să fie completată cu o sumă considerabilă venită din mediul privat.

”Arunc o provocare în spațiul public. Mi-ar plăcea foarte mult să se nască și la Iași o structură colectivă, poate nu chiar de tipul celei de la Dinamo, în care oamenii care vor să se implice în fotbal și financiar, să o poată face. Iar oamenii de afaceri care iubesc fotbalul, oamenii de afaceri care poate chiar au trăit o perioadă din viața lor în fotbal sau care au dragoste față de comunitate și înțeleg că merităm o echipă de primă ligă în municipiul Iași, să vină alături de noi. Iar noi le promitem ceea ce putem să le dăm. În primul rând, transparență totală, o evidență zilnică dacă se dorește și un manageriat cât se poate de modern, bazat pe principiile occidentului. Și în felul acesta sperăm să aducem din ce în ce mai mult și din ce în ce mai des și contribuția privată în dezvoltarea acestui club. Nu mă pricep, nu știu în ce manieră își pot găsi și reversul participării la un club, că devin acționari, că devin coparticipanți într-o anumită variantă, asta rămâne de văzut. Dar ușa rămâne deschisă către toți cei care cred că pot investi în fotbalul ieșean”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Câți bani ar putea aloca municipalitatea pentru clubul de fotbal în 2022

Clubul Politehnica a primit în anul 2021 de la municipalitate suma de 1,6 milioane de euro, iar primarul Mihai Chirica a subliniat că în acest an Consiliul Local ar putea aloca aproximativ aceiași bani. Poate chiar mai mult, conducerea clubului avansând, recent, necesitatea atragerii unui buget de aproape 2 milioane de euro.

”Noi nu am primit încă o adresă, un calcul de la clubul de fotbal. Anul trecut a fost vorba de suma de 1,6 milioane de euro datorită datoriilor din spate și nu cred că va fi o diferență majoră între bugetul de anul trecut și cel pentru 2022. Noi am vrea să fie în sus”, a mai spus edilul Iașiului, care a trimis săgeți către foștii președinți ai echipei din Copou: ”Am un gust amar pentru ce s-a întâmplat anterior la club, găsind printre contractele semnate pe genunchi niște sume reprezentând onorariile unor fotbaliști sau alți angajați ai clubului care nu aveau nimic de-a face cu realitatea. Nu a fost o abordare loială. Din păcate, uneori cei care trebuiau să iubească fotbalul mai mult au iubit banii și nu au făcut nimic în folosul fotbalului pe termen lung, la Iași.”

Stadionul, după Sala Polivalentă

În cadrul conferinței de presă în care Cornel Șfaițer a fost prezentat oficial la Poli Iași, primarul Mihai Chirica a vorbit și despre proiectul noii săli polivalente, dar și despre un stadion modern care ar putea deservi întreaga Moldovă, în viitor.

”Noi am reușit să finalizăm proiectul tehnic pentru viitoarea arenă fotbalistică pe care ne-o dorim. E adevărat, avem două proiecte, unul mai stringent decât celălalt, cel de-al doilea fiind Sala Polivalentă. Pentru că Iașiul nu are o sală de sport care să poată asigura un nivel minim de desfășurare a unei competiții importante. Am și demarat procedura publică de achiziție pentru Sala Polivalentă, datorită înțelegerii pe care ne-a acordat-o Guvernul României. În analiza pe care noi o vom face în dezvoltarea viitoare este și un viitor stadion. Cele două proiecte sunt gândite să meargă oarecum în tandem. Stadionul se dorește a fi cea mai mare arenă sportivă din Moldova, cu aproape 26.000 de locuri. Dar cele două proiecte nu se fac peste noapte. În sensul că nu va fi un efort financiar asupritor, pentru că implementarea sălii de sport nu se poate face pe mai puțin de 36 de luni, oricât de rapizi am fi noi. Sunt foarte multe exigențe tehnice care au nevoie de timp. Prin urmare, valoarea sălii trebuie împărțită în trei ani, valoarea stadionului trebuie împărțită în minimum trei ani de zile, deci prin urmare nu va fi un efort greu de dus. Și poate vom apela și la o finanțare rambursabilă de data aceasta, dacă nu vom găsi alte surse”, a mai spus Mihai Chirica.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-reluat-pregatirile-costel-enache-a-avut-23-de-jucatori-la-primul-antrenament-din-2022-19216198

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cornel-sfaiter-prezentat-oficial-la-poli-iasi-sunt-omul-caruia-ii-place-sa-construiasca-este-o-provocare-pentru-mine-si-sunt-convins-ca-putem-construi-un-proiect-frumos-la-iasi-19216159

Narcis POHOAȚĂ 13 Jan. 2022, 16:23 Liga 2
Pe aceeași temă