Președintele FK Csikszereda, onorat că echipa U19 a devenit campioana României: ”Fotbalul, câteodată, îi mai ajută și pe cei mici.” Zoltan Szondy spune că altul e scopul clubului, nu să acceadă în Liga 1 cu echipa de seniori, și comparația făcută cu Sepsi OSK

Marius ANGHEL, Carmen MANDIȘ 15 Jun. 2021, 13:30 Liga 2

FK Csikszereda a obținut weekendul trecut, duminică, la Mogoșoaia, cea mai mare realizare a existenței sale de până acum, una de aproape aproape 120 de ani, de când a fost fondat clubul din Miercurea Ciuc (1904). Echipa U19 a clubului harghitean a câștigat finala Ligii Elitelor cu Viitorul, scor 2-1, și a devenit campioana României la această categorie de vârstă.

La finalul jocului în care FK Csikszereda a devenit în premieră campioană a României la Juniori U19, iar Viitorul a ratat șansa de a se încorona pentru a 9-a oară în ultimii 10 ani la această categorie de vârstă, președintele clubului din Miercurea Ciuc, Zoltan Szondy, a transmis că este conștient că acest succes nu înseamnă și că academia pe care o conduce este cea mai bună din țară.

Zoltan Szondy, după ce FK Csikszereda U19 a devenit campioana României: ”Dacă te ocupi de copii și de juniori în mod sistematic și faci o treabă perseverentă, atunci vin și succesele”

Szondy spune însă că victoria este rezultatul seriozității pe care clubul o acordă sectorului de copii și juniori.

”Foarte sincer, nici noi nu ne-am așteptat să câștigăm, fiindcă Viitorul este un club consacrat, mai ales la nivel de juniori. În pofida rezultatului, eu spun că academia lor este cea mai bună din România și în momentul de față, dar bineînțeles că ne-am bucurat, pentru că fotbalul, câteodată, îi mai ajută și pe cei mici. Este o mare onoare pentru noi. Am arătat câtorva cluburi mai mari că dacă te ocupi de copii și de juniori în mod sistematic și faci o treabă perseverentă, atunci vin și succesele”, a spus președintele FK Csikszereda, un club finanțat cu bani de Guvernul Ungariei.

Zoltan Szondy a declarat că expansiunea academiei clubului din Miercurea Ciuc s-a întins până în județul Sălaj.

”Avem 14 subcentre în toată Transilvania și bineînțeles că vrem cât mai mulți copii. În momentul de față, din cauza Covidului, am mai pierdut copii. Exact, acum, avem 3795 de copii, dar încercăm să aducem cât mai mulți copii. Acum am deschis și un nou subcentru și în județul Sălaj, deci încercăm să ne facem treaba”, a spus Szondy.

Zoltan Szondy: ”Scopul nostru principal nu este să facem un club profesionist pentru prima ligă, ci să facem o academie cât mai bună”

Conducătorul clubului din Miercurea Ciuc a fost întrebat, făcându-se o comparație cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, alt club din Secuime, și despre obiectivul echipei mari, prezentă în Liga 2, dacă va ataca promovarea în Liga 1 în noul sezon, după ce în cel recent a evoluat în play-off, însă nu a putut prinde un loc care să o ducă în elită.

Szondy a vorbit cu zâmbetul pe buze, dar mai degrabă a arătat iritat de comparația cu Sfântu Gheorghe, având chiar o înțepătură pentru Sepsi OSK. A spus că FK Csikszereda nu va aduce niciodată ”20 de jucători din străinătate” și că se va baza în continuare pe jucători din regiune, adică în special de etnie maghiară, acesta fiind primul său obiectiv, nu neapărat promovarea.

”Sepsi OSK toată țara a văzut ceea ce a făcut. Eu cam i-am felicitat, pentru că sunt în relații bune cu domnul Dioszegi (n.r. – patronul clubului din Sfântu Gheorghe, Laszlo Dioszegi), dar, dacă i-ați amintit acum, țin să-i felicit încă o dată, pentru că suntem foarte mândri de ei.

La Csikszereda, noi avem puțin altă strategie. Niciodată nu o să se întâmple ca noi să aducem 20 de jucători din străinătate, ca să avem rezultate imediate. Dar, dacă copiii cresc, dacă din regiune putem atrage jucători care sunt buni, atunci de ce să nu promovăm. Dar vă spun încă o dată că scopul nostru principal nu este să facem un club profesionist pentru prima ligă, ci să facem o academie cât mai bună”, a mai spus Zoltan Szondy, al cărui fiu, Botond Szondi, este component al echipei U19 a FK Csikszereda, dar a prins câteva minute în acest sezon și la echipa mare, din Liga 2.

FK Csikszereda, pe locul 5 în play-off-ului recentului sezon de Liga 2

FK Csikszereda a încheiat sezonul recent de Liga 2 pe locul 5 din 6 în play-off-ul de promovare, devansând doar ASU Politehnica Timișoara (42 față de 41 de puncte). În campionatul regular a prins locul 5, fiind la egalitate cu ASU Poli (32 de puncte).

În ediția trecută a Ligii 2, ”înghețată” din cauza pandemiei de COVID-19 pentru clasatele pe locurile 7-19 după 24 de etape, FK Csikszereda se afla în acel moment pe locul 17, retrogradabil, cu 22 de puncte, însă nimeni nu a mai picat în Liga 3.

Următoarea ediție de Liga 2 va fi a treia consecutivă în care va participa echipa din Miercurea Ciuc.

Ministrul Eduard Novak și conducători ai Academiei Puskas, felicitări pentru FK Csikszereda

În urma performanței obținute de FK Csikszereda prin echipa de Juniori U19, clubul a primit o scrisoare de felicitare din partea ministrului Tineretului și Sportului, Carol Eduard Novak, originar din Miercurea Ciuc și declarat fan al echipei îmbrăcată în roșu și negru.

Totodată, și Dezso Liszkai și Balazs Toth, de la Academia Puskas, au felicitat clubul din Miercurea Ciuc.

Scrisorile au fost făcute publice de către FK Csikszereda:

Finala U19 dintre Viitorul și FK Csikszereda, scor 1-2:

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și FK Csikszereda
Video: FRF și ProSport

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/fk-csikszereda-e-campioana-romaniei-la-u19-dupa-ce-in-finala-a-invins-viitorul-golurile-care-au-intors-rezultatul-au-fost-reusite-de-doi-jucatori-de-la-echipa-mare-din-liga-2-19188900

https://liga2.prosport.ro/seria-1/soma-casiadi-bako-desemnat-jucatorul-finalei-ligii-elitelor-u19-mijlocasul-csikszeredei-a-fost-jucator-under-de-baza-si-la-echipa-antrenata-de-valentin-suciu-sper-sa-prom-19188971

Marius ANGHEL, Carmen MANDIȘ 15 Jun. 2021, 13:30 Liga 2
Pe aceeași temă