Poli Iași a obținut un succes just cu Minaur Baia Mare, dar nu fără emoții și a urcat pe primul loc în Liga 2, într-un clasament intermediar

Narcis POHOAȚĂ 01 Oct. 2022, 16:00 Liga 2

Poli Iași a încheiat bine cea mai agitată săptămână din acest sezon. Eliminată rușinos din Cupa României, marți, echipa lui Claudiu Niculescu a avut reacție în campionat și s-a impus în Copou în fața celor de la Minaur Baia Mare, scor 2-0, succes ce a urcat Iașiul, cel puțin pentru o zi, în fotoliul de lider.

Victoria, perfect meritată după aspectul jocului, s-a conturat greu și cu destule emoții, maramureșenii irosind o ocazie uriașă de egalare în prelungiri, înainte ca Poli să se despindă decisiv.

Același debut timid de partidă pentru Poli Iași

Deși a avut în față un adversar care a bătut cu autocarul peste 2.000 de kilometri înaintea partidei, de la Baia Mare la Cernavodă și retur, apoi la Iași, Poli, care și-a menajat titularii în Cupă și nu l-a avut nici pe Niculescu prezent la Dumbărvița, nu a profitat de acest avantaj major.

Ca și în alte meciuri, Iașiul a intrat timid în joc, iar oaspeții ar fi putut profita. După câteva încercări palide în primul sfert de oră ale lui Harrison, Plămadă și Roman, Minaur s-a aflat de două ori în fața golului. Mai întâi Ciocan a ajuns târziu la centrarea lui Muacir în gura porții (26), pentru ca, în minutul 37, oaspeții să rateze o ocazie uriașă. Chitaș a centrat perfect în fața porții, din partea stângă, iar Ciocan a reluat din 5 metri peste poartă.

Simțind pericolul, Iașiul a urcat în atac, a pus o mai mare presiune pe finalul reprizei și și-a creat două ocazii bune. În minutul 39, Roman a trimis pe lângă poartă, din centrul careului, iar trei minute mai târziu același mijlocaș al gazdelor a zguduit transversala porții lui Băilă, cu un șut superb, de la 25 de metri.

Presiune constantă până la marcarea golului de către Plămadă

Claudiu Niculescu a făcut două mutări inspirate, i-a trimis pe teren pe Plokhotnyuk (în locul accidentatului Harrison) și Hunte, iar în debutul reprizei secunde Poli și-a intensificat dominarea începută în finalul primei părți.

Cum oaspeții au căzut total fizic, după o primă repriză destul de bună, Iașiul s-a instalat în jumătatea adversă, iar ocaziile s-au înmulțit la poarta lui Băilă.

Plămadă (51) a trimis cu capul puțin alături, după o lovitură liberă bine bătută de Roman, un minut mai târziu Martac a șutat pe lângă poartă, iar Hunte, intrat bine în joc, a ratat singur cu portarul, în minutul 53.

Masată în propria jumătate, defensiva Minaurului a cedat în cele din urmă, inevitabil, în minutul 70, în urma unei faze fixe. Abia intrat pe teren, Francisc Cristea a bătut perfect un corner de pe dreaptă, iar Plămadă a deblocat tabela cu o lovitură de cap, din 6 metri.

Ieșenii au trăit periculos pe final

În loc să pună o presiune și mai mare, pentru a se desprinde, Iașiul a făcut inexplicabil pasul înapoi și a trăit periculos finalul de meci. Poli nu a mai contat în atac până la final, iar Minaur, care a schimbat sistemul, jucând cu doi atacanți, a fost la un pas să profite de pasul înapoi făcut de jucătorii lui Niculescu.

În minutul 74, Donca a prins un șut puternic, de la 25 de metri, dar Knoflach a respins în corner, iar în primul minut al prelungirilor Stanciu a ratat o ocazie uriașă, trimițând cu capul, nemarcat, la o palmă de bară.

Succes securizat de ieșeni la ultima fază, pe contraatac

Scăpată cu fața curată, Poli s-a desprins pe un contraatac, ucraineanul Plokhotnyuk, scăpat singur cu portarul, înscriind pentru 2-0 la ultima fază.

Victorie meritată a ieșenilor, care și-au făcut însă singuri viața grea, în fața unui adversar inferior, cu mari probleme fizice după pauză, pentru care duelul din Cupă a părut să fie mai important decât cel din Copou.

Poli continuă parcursul fără greșeală pe teren propriu, are patru victorii din patru și urcă pentru moment pe locul 1 în clasament, cu 17 puncte, dar poate fi depășită sau egalată de două echipe până la finalul etapei a 8-a. De cealaltă parte, Minaur rămâne cu 8 puncte și coboară cel puțin o poziție, acum fiind pe locul 14.

În runda următoare, Iașiul se va deplasa la Timișoara, pentru disputa cu Ripensia (sâmbătă, ora 11:00), în timp ce băimărenii vor întâlni Dinamo, în propriul fief (duminică, ora 11:00).

POLITEHNICA IAŞI – MINAUR BAIA MARE 2-0

Florin Plămadă 70′, Mykhailo Plokhotniuk 90+4′

Poli Iași: Knoflach – Martac, Fl. Plămadă, Tincu (cpt.), Ciaun (Ștefanovici 67′), Marchioni, Del Priore, A. Roman (Fr. Cristea 67′), Al. Anton (Bujor 59′), Harrison (Plokhotniuk 40′), Hlistei (Hunte 46′)
Rezerve neutilizate: Jankov – Kouadio, V. Lică, T. Telcean
Antrenor: Claudiu Niculescu

Minaur: Băilă – Rz. Lazăr, Mondragon (Cip. Stanciu 76′), Dav. Simion, Oiță, Al. Stoian (Ius. Neacșu 76′), Gneba, Donca (cpt.), Ciocan (Chinde 57′), Muacir, Chitaș (Ouato 76′)
Rezerve neutilizate: Al. Costache – D. Matei, Rotar, Al. Mărieș, Raph. Stănescu
Antrenor: Ciprian Danciu

Stadion: ”Emil Alexandrescu” (Iaşi). Arbitru central: Claudiu Marcu (Constanţa). Arbitri asistenți: Mihăiță Adrian Noroc (Botoşani) și Andrei Alexandru Roman (Târgu Neamţ). Arbitru de rezervă: Dragoș Țurcanu (Piatra Neamţ). Observator arbitri: Bogdan Zanfirescu (Botoşani). Delegat joc: Ștefan Donciu (Sfântu Gheorghe).

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-8-trei-meciuri-incep-de-la-ora-1100-la-iasi-dumbravita-si-buftea-steaua-joaca-la-ramnicu-valcea-de-la-ora-1200-19247554

https://liga2.prosport.ro/seria-1/incredibil-claudiu-niculescu-nu-si-a-insotit-echipa-la-meciul-din-cupa-pentru-a-fi-prezent-la-un-amical-cu-un-adversar-din-liga-4-19247548

https://liga2.prosport.ro/seria-1/serie-cruciala-pentru-poli-iasi-echipa-lui-claudiu-niculescu-va-intalni-in-urmatoarele-patru-runde-doar-adversari-din-partea-a-doua-a-clasamentului-19247115

https://liga2.prosport.ro/special/opinii/opinie-cand-pacalesti-fotbalul-poli-iasi-a-iesit-rusinos-din-cupa-romaniei-dupa-ce-a-tratat-cu-dezinteres-meciul-de-la-dumbravita-antrenorul-claudiu-niculescu-preferand-sa-ramana-acasa-19246857

Narcis POHOAȚĂ 01 Oct. 2022, 16:00 Liga 2
Pe aceeași temă