CSM Pașcani, singura echipă din fotbalul amator calificată în Play-off-ul Cupei României, din Liga 4, nu că Liga 3 ar fi un fotbal mai profesionist, va juca pentru un loc în faza grupelor cu o altă formație din Moldova, divizionara secundă Ceahlăul Piatra Neamț.
Deși mulți dintre pășcăneni și-ar fi dorit să aducă pe malul Siretului o echipă din prima ligă, acum visează frumos și speră să treacă de Ceahlăul, pentru a bifa o performanță istorică, prezența în grupe.
Pentru CSM Pașcani, deja prezența în Play-off reprezintă o performanță, dar ieșenii nu vor să se oprească aici. În condițiile în care sorții le-au scos în cale un adversar din eșalonul secund, pășcănenii speră să mai producă o minune și să ajungă în grupele Cupei României.
”În faza asta toate echipele sunt bune, nu poți să spui că ai o preferință. Vă dați seama, suntem cumva mulțumiți de faptul că am scăpat de o echipă de prima ligă, pentru că ne dorim să mergem mai departe. Având în vedere faptul că jucăm cu o echipă din Liga 2, avem și noi șansa noastră. Ne dorim foarte mult să ajungem să jucăm în grupele Cupei României, acesta este obiectivul nostru acum. Și sper să jucăm acolo cu echipe din SuperLigă. Prefer să jucăm cu echipele din prima ligă în faza grupelor. Ar fi ceva extraordinar pentru noi”, a declarat antrenorul Răzvan Boroeanu pentru Liga2.ro.
Antrenorul în vârstă de 38 de ani al Pașcaniului spune că prezența în Play-off nu este deloc întâmplătoare, pentru că jucătorii săi, mulți dintre ei tineri, se antrenează aproape zilnic, mult peste nivelul fotbalului amator.
”Este o muncă de doi ani de zile cu acești băieți minunați, cu care muncim aproape zi de zi la antrenamente. Este o onoare pentru noi să fim singura echipă din Liga a 4-a prezentă în play-off, dar să știți că nu este deloc o întâmplare faptul că am ajuns aici, pentru că băieții se pregătesc foarte serios, aproape ca niște profesioniști. Selecția a fost făcută după filosofia mea, la modul că mi-am ales jucătorii cu care pot să joc fotbalul pe care îl vreau. Deocamdată suntem pe drumul bun. Îmi pare rău că nu am reușit să promovăm anul acesta în Liga 3, din mai multe motive. Avem o echipă tânără, media de vârstă este undeva la 22 de ani. Am căutat să formăm o echipă tânără, cu care să putem juca în Liga 3, iar când ajungem acolo să nu fim nevoiți să schimbăm tot lotul. Am mers pe omogenitate. Singurul jucător cu adevărat experimentat, care este și emblema noastră, este Marius Onofraș”, a mai spus Boroeanu, care nu știe în ce situație ar fi fost Onofraș dacă Pașcaniul nimerea cu Poli Iași în play-off: ”Vă dați seama, dacă era să fie un meci de gală, cu o echipă de prima ligă, ne-am fi dorit un duel cu Poli Iași sau cu Dinamo, Botoșani. Ar fi extraordinar un duel cu Poli Iași în grupe, dar acolo o să fie o problemă cu Onofraș. Acum, să dea Dumnezeu să avem noi problema asta și să ajungem să jucăm cu Poli Iași în grupe.”
Boroeanu este antrenor principal de doi ani la CSM Pașcani, după ce a fost și secund la formația ieșeană. Acesta este la prima experiență ca antrenor principal, chiar la echipa la care a făcut junioratul și a evoluat timp de nouă ani în ligile inferioare.
Dacă antrenorul Răzvan Moroeanu și-a dorit un adversar dintr-o ligă inferioară, pentru ca echipa sa să aibă totuși o șansă de calificare, fie ea cât de mică, fotbalistul emblemă al Pașcaniului, Marius Onofraș, regretă că CSM nu a căzut cu o formație din SuperLigă.
Ajuns la 44 de ani, vârstă pe care a împlinit-o duminică, 17 august, chiar în ziua în care Poli Iași a câștigat pe terenul campioanei FCSB, Ono, admite că era poate ultima șansă a carierei să joace împotriva unui adversar din primul eșalon.
”Sincer, nu mi-aș fi dorit Poli Iași pentru Pașcani. După ce am ajuns în această fază îmi doream să joc cu o echipă de prima ligă, pentru că nu este la îndemâna oricui. Era o șansă uriașă pentru mine, la vârsta asta, dar și pentru copiii tineri pe care îi avem la echipă. Important este că avem o mică șansă. Nu e mare, pentru că Ceahlăul este o echipă bună, dar ne jucăm șansa. Copiii au muncit, s-au autodepășit de foarte multe ori, au demonstrat că sunt pe un drum bun. Au calitate, le lipsește puțină experiență, încredere, dar după ce s-a întâmplat în ultimele meciuri eu cred că mai putem produce încă o surpriză. Va fi o bucurie pentru Pașcani, pentru copii, ei trebuie să se bucure de acest moment. Dar ar fi fost frumos să fi fost totuși o echipă de SuperLigă, nu oricând poate ajunge o echipă de primă ligă la Pașcani. E o echipă tânără la Pașcani, în afară de mine, care joc când și când, și de alți 2-3 băieți, sunt doar copii care și-au făcut pe deplin datoria.
Vor fi două meciuri interesante. Și Poli cu Chiajna, și Pașcani cu Ceahlăul. În ceea ce privește Poli Iași, unde sunt team-manager, suntem totuși o echipă de primă ligă și trebuie să ne respectăm blazonul. Ne dorim să ajunge, în grupe, să urcăm cât mai sus. Ne jucăm șansa, respectăm adversarul și ne dorim să mergem în grupele competiției”, a declarat Marius Onofraș pentru Liga2.ro.
CSM Pașcani a terminat sezonul trecut pe locul 2 în Liga a 4-a Iași și a participat în faza națională a Cupei României fiindcă a câștigat faza județeană Iași a Cupei.
Este ultima echipă rămasă în competiție dintre cele șapte câștigătoare din Faza Regională, unde CSM Pașcani a trecut cu 4-2 în deplasare de Viitorul Liteni (Suceava) și cu 5-2 acasă de ASC Comstar Vaslui (Vaslui), iar în finală a învins cu 5-0 Voința Ion Creangă (Neamț).
În Faza națională a trecut pe teren propriu de Știința Miroslava (Liga 3), 3-0 în Turul 1, Rapid Brodoc (Liga 3), 2-1 în Turul 2, și Bucovina Rădăuți (Liga 3), 2-0 în Turul 3.
În Play-off a picat, de această dată la tragere la sorți, să joace cu Ceahlăul Piatra Neamț (Liga 2), meciul urmând să se dispute la Pașcani, miercuri, 28 august, de la ora 17:30.
Foto: CSM Pașcani