Mărturia tulburătoare a lui Cornel Șfaițer, președintele clubului Poli Iași, după ce și-a pierdut, recent, soția: ”Am fost dărâmat. Am vrut să ies complet din fotbal.” Ce șanse sunt să mai ajungă conducător la Dinamo, clubul său de suflet | VIDEO

Justin GAFIUC 08 May. 2023, 20:46 Liga 2

Poli Iași a revenit oficial în prima ligă după doi ani de supliciu în eșalonul secund, iar omul care a gestionat întoarcerea moldovenilor în elită se numește Cornel Șfaițer.

Fostul conducător de la FC Botoșani și Sepsi a preluat în ianuarie 2022 șefia Consiliului Director al grupării din Copou, pe care a readus-o în prima ligă cu Leo Grozavu la timonă, dar după ce sezonul l-a început cu Claudiu Niculescu pe banca tehnică.

În urmă cu circa 5 luni, la începutul lui decembrie trecut, a traversat însă un moment dramatic. Urmează mărturia tulburătoare a lui Cornel Șfaițer, președintele lui Poli Iași, după ce și-a pierdut recent soția: ”Am fost dărâmat. Am vrut să ies complet din fotbal”.

Șfaițer explică ce șanse sunt să mai ajungă conducător la Dinamo, clubul său de suflet și vorbește despre noile planuri cu Poli Iași.

Cornel Șfaițer: ”Am avut curaj când am decis să mă întorc în Moldova”

Domnule Șfaițer, obiectiv îndeplinit cu Poli Iași, care urcă din nou în Liga 1! Un sezon complicat, nu?
N-a fost simplu nici pentru mine, nici pentru club. Când am decis să mă întorc acasă, în Moldova, în calitate de conducător, am știut că la mijloc e o provocare a carierei. Am avut curaj, nu era ușor să creionezi o echipă cu care să ataci promovarea și apoi să ne gândim la o continuitate în prima divizie. Dar, pe lângă promovare, am reușit să facem lucruri importante în jurul echipei, care se simt deja în viața de zi cu zi a echipei.

  • 53 de puncte a adunat până acum Poli Iași, cu trei etape înainte de finalul play-off-ului din Liga 2: este matematic urcată în prima ligă de o rundă, nemaiputând pierde unul dintre cele două locuri care asigură promovarea directă

La ce vă referiți?
În primul rând, la infrastructură. Am schimbat gazonul la terenul de antrenament, am pus nocturnă la terenul doi și la cel artificial, stadionul mare a trecut printr-un proces de cosmetizare. Am umblat destul de mult și la centrul de juniori, unde mai avem însă de muncă pentru a-l aduce în forma pe care ne-o dorim.

”A fost o perioadă în care Moldova era majoritară în Liga 1, cu Botoșani, Poli Iași, Vaslui, Oțelul, Ceahlăul. Din păcate, e o regiune care a rămas în coadă și în materie de construcție a stadioanelor, iar o arenă nouă devine o prioritate la Iași în acest moment”, Cornel Șfaițer pentru ProSport

”Convenție de eșalonare a datoriei față de fostul președinte”

Aveți deja proiecții de buget pentru sezonul viitor de Liga 1, în afară de drepturile TV?
Problema numărul unu a fost să reglăm din mers datoriile istorice ale clubului către foști jucători sau angajați, taxele la stat. Am echilibrat aceste situații cu concursul Primăriei, al Consiliului Local, care rămân alături de Poli. Lucrăm deja la atragerea unor noi sponsori, fiindcă Iașiul e o zonă cu mulți potențiali parteneri comerciali, capabili să suțină clubul.

Cornel Sfaiter a reușit să reechilibreze financiar și sportiv clubul din Copou. Foto: Dragoș Savu / Mediafax Foto

Nu e însă în continuare pe tapet și problema celor 250.000 de euro care trebuie achitați fostului președinte Ciprian Paraschiv, în urma procesului câștigat?
E o chestiune pe care n-aș dori să o comentez, iar una dintre condițiile pe care le-am pus în momentul când am venit la Iași a fost aceea de a se rezolva litigiul cu Paraschiv. Vom vedea. Există un acord, s-a efectuat deja o primă plată și s-a stabilit o convenție de eșalonare.

”Apropierea de Iași mi-a adus din copilărie o afinitate pentru Poli. În tinerețe, obișnuiam să merg pe stadion la meciurile importante ale echipei. De aceea, când am fost solicitat, am considerat că e o ocazie potrivită să dau totul pentru readucerea clubului în Liga 1”, Cornel Șfaițer pentru ProSport

”Poate reușeam să ajut Dinamo să nu retrogradeze”

E de notorietate că sunteți un dinamovist convins, au existat câteva oportunități de a merge acolo conducător. Mai sunt șanse să lucrați în administrația din Ștefan cel Mare?
Au fost două momente în perioada lui Ionuț Negoiță când mi s-a propus să vin la Dinamo. Nu mi-a fost ușor să refuz, dar afacerile nu-mi permiteau să fac naveta la București, să mă ocup de echipă numai câteva zile pe săptămână. Era incorect pentru toată lumea. M-am gândit însă că poate reușeam să fac mai mult de așa natură încât să nu se ajungă la retrogradare. Dar timpul meu pentru Dinamo e trecut de-acum. E cam târziu.

În barul său din localitatea de baștină, Vorona (Botoșani), Cornel Șfaițer a amenajat un perete întreg doar cu amintiri legate de Dinamo. Foto: Justin Gafiuc

De ce?
Dacă făceam pasul ăsta în urmă cu patru-cinci ani, era altceva. Lucrurile s-au mai schimbat între timp, clubul a fost preluat de niște oameni care par serioși. Nu-i cunosc, dar, dacă au acceptat să preia echipa în momentul acesta delicat, înseamnă că merită să li se acorde încredere. În schimb, nu mi-a plăcut de la început experimentul cu spaniolii, iar prima conferință de presă, cea cu prezentarea lui Contra, mi-a ridicat din start semne de întrebare. Nu m-am înșelat.

  • 2025 e anul în care Dinamo ar trebui să aibă un nou stadion, cu o capacitate de 25.000 de locuri, obiectiv asumat de Compania Națională de Investiții

E o misiune delicată pentru oricine să readucă pe Dinamo acum pe linia de plutire, de acord?
Dacă Dinamo va reuși să aibă la timp stadionul promis, va fi un pas foarte important spre renașterea echipei. Cu o liniște financiară pe care ar putea-o asigura actualii investitori, Dinamo va avea fundamentul să se întoarcă printre forțele țării. Pentru asta ar avea însă nevoie de un buget de 15-20 de milioane de euro pe sezon.

”Top 3 transferuri? Moruțan, Ngadeu și Cabrera”

Dacă ați realiza un top 3 al celor mai bune transferuri pe care le-ați gestionat, la ce nume v-ați opri?
Primul ar fi Moruțan, care a însemnat și o rețetă financiară serioasă pentru Botoșani. L-aș pune apoi pe Ngadeu, care a adus și el un plus consistent în conturi și a și ajuns în naționala Camerunului. Iar pe trei aș zice Cabrera, un alt transfer la fel de important și ca valoare a jucătorului, și la capitolul bani.

”Am fost recent în Andorra cu echipa națională și am mai discutat cu Moruțan. Mi-a plăcut că a crescut mental și fizic, e sigur pe forțele sale. L-am văzut schimbat mult în bine. Mi-a sărit în ochi încă de când avea 17 ani și l-am remarcat imediat într-un meci U Cluj – Satu Mare”, Cornel Șfaițer

Ați avut în general predicții interesante de-a lungul anilor și ați cam nimerit mersul evenimentelor, așa că spuneți-ne cine ia titlul sezonul acesta?
Cred că Farul, FCSB și CFR vor merge cap la cap până în ultima etapă. Mi se pare însă că Farul are acum plusul care să-i permită să devină campioană. Asta chiar dacă FCSB s-a schimbat mult în bine față de toamnă, iar CFR își conservă stilul pragmatic cu care a dominat în România în ultimii cinci ani. Problema e însă ce facem în cupele europene.

Și ce facem, pentru că, de exemplu, Farul în versiunea Viitorul a capotat grav de fiecare dată pe plan continental?
E drept, CFR a fost singura care a mai scos capul afară în ultima vreme. În Europa e însă foarte dificil și nu cred că pentru Farul e suficient să vină cu acești tineri de calitate, care fac diferența în țară.

  • 19 jucători eligibili pentru regula U21 a folosit Farul până acum în actualul campionat

Familia și cei apropiați m-au susținut total”

V-aș propune să încheiem cu o temă extrem de dureroasă pentru dumneavoastră. Soția a decedat subit la sfârșitul anului trecut, cum ați trecut peste acele momente dramatice?
Sincer, am vrut să mă îndepărtez total de fotbal. Mi-a trecut prin minte să renunț. Eram dărâmat, pentru că, într-un interval scurt de timp, pe lângă soție, am pierdut și niște buni prieteni. Cei apropiați, familia, fiicele mele, m-au susținut însă total și m-au încurajat să continuu. E motivul pentru care mă mai aflu acum în fața microfoanelor și mă mai ocup de fotbal.

Interviul cu Cornel Șfaițer:

https://www.youtube.com/watch?v=_JBrro0KjUs

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-ratat-victoria-in-prelungirile-partidei-de-la-buzau-iar-leo-grozavu-considera-ca-remiza-este-echitabila-a-avut-si-gloria-multe-ocazii-pe-cine-vede-favorita-la-promovar-19269960

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cornel-sfaiter-i-a-raspuns-lui-dorinel-munteanu-nu-ma-dezic-de-ce-am-spus-presedintele-politehnicii-iasi-a-remarcat-marele-castig-al-echipei-pe-langa-promovarea-in-superliga-19269216

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reportaj-copoul-a-respirat-fotbal-din-nou-dupa-foarte-multi-ani-strazi-blocate-cozi-de-masini-palcuri-de-suporteri-pe-bulevard-si-un-stadion-plin-cum-a-trait-iasiul-derby-ul-moldav-cu-otelul-s-19269205

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-reportaj-la-muzeul-fotbalului-ridicat-de-cornel-sfaiter-in-comuna-sa-de-bastina-am-strans-aici-amintiri-speciale-si-fiecare-colt-are-o-poveste-aparte-peretele-dedicat-lui-d-19268403

https://liga2.prosport.ro/seria-1/tragedie-in-familia-lui-cornel-sfaiter-sotia-presedintelui-politehnicii-iasi-a-incetat-din-viata-19255912

Justin GAFIUC 08 May. 2023, 20:46 Liga 2
Pe aceeași temă