„Marinarii” își fac calcule până la venirea banilor publici. „Acum Farul nu mai este ca în alți ani, ci o echipă care are viitorul financiar asigurat”

Marius ANGHEL 23 Apr. 2015, 12:12 Liga 2

Consilierii județeni s-au dovedit miloși cu echipa de fotbal reprezentativă a municipiului Constanța și i-au oferit, miercuri, o finanțare de 2,1 milioane de lei, dar banii sunt alocați pentru turul sezonului 2015-2016 și atașați de obiective cel puțin îndrăznețe. Pentru ultimele trei sau patru meciuri din acest an e nevoie însă de alți bani, din surse de finanțare independente.

Miercuri a fost o zi lungă pentru FC Farul Constanța, dar finalul pare să fi fost unul fericit. După mai multe amânări, cauzate de ambiguități legislative, echipa de fotbal fanion a municipiului Constanța a primit finanțare, o veritabilă piatră de moară fiind luată de pe sufletul oamenilor de la club. Pentru că finanțarea s-a făcut însă pe leaga 64, intrată în vigoare în acest an, banii vin abia de la anul, situația actuală a echipei fiind, în continuare, tragică. Nu se știe cu ce bani se va termina acest sezon și nici dacă obiectivul trasat de C.J.C. este realizabil, dar măcar pesimismul general de pe strada Primăverii pare să fi dispărut.

„Jucătorii, care poartă o mare parte din vină pentru situația actuală, trebuie însă să știe că sunt iertați de toate păcatele”

Evident mai liniștit după una dintre cele mai grele perioade ale carierei de președinte, Auraș Brașoveanu a rămas totuși realist după decizia consilierilor. Votul în unanimitate obligă acum clubul constănțean să facă mișcări rapide și să iasă din situația în care a ajuns, altfel banii pot rămâne doar bugetați. Consilierii au cerut ca obiectiv principal promovarea în Liga 1 la fotbal, pentru a justifica astfel investiția în sport de performanță, numai că acum Farul e la retrogradare, fără perspective reale ca joc și lot. Cum scuza salariilor restante rămâne valabilă, pentru că banii sunt undeva în viitor, clubul stă acum la mâna angajaților de care și-a bătut joc, roata învârtindu-se periculos pentru toată lumea.

„Din păcate banii sunt doar din sezonul următor, lucru la care ne așteptam de câteva zile. Vineri avem o ședință în care vom discuta ce soluții sunt pentru bugetarea ultimelor trei runde din Liga 2 și sper să nu fie nevoie să discutăm și despre un eventual meci de baraj. Jucătorii, care poartă o mare parte din vină pentru situația actuală, trebuie însă să știe că sunt iertați de toate păcatele și că acum intră în cea mai importantă perioadă a carierei lor pe termen scurt. Cine va arăta că merită să continue la Constanța, va continua, dar trebuie să arate că știu să joace fotbal. Acum Farul nu mai este ca în alți ani, ci o echipă care are viitorul financiar asigurat și niciun club într-o asemenea situație nu-și dorește să schimbe complet lotul la fiecare patru-șase luni, mai ales că de realizarea obiectivului trasat de către consilieri depind tranșele următoare de finanțare. Acum, ca obiectiv imediat, trebuie să scăpăm de retrogradare, iar jucătorii, ca obiectiv personal, să-și păstreze locul în lot”, a punctat președintele.

„Se vor primi restanțele și jucătorii trebuie să fie conștienți de asta”

Paradoxal, decizia de ieri a consilierilor a fost una anticipată corect chiar de către juctori, la momentul conflictului de luna trecută. Conștienți că sunt doar o manta de vreme rea, mulți dintre ei au deja bagajele făcute, dar temerile legate de restanțele financiare rămân în continuare de actualitate, chiar dacă Auraș Brașoveanu încearcă să aducă liniștea în lot.

„Cu mine președinte, niciun club nu a mers pe ideea de a păcălii fotbaliștii. Se vor primi restanțele și jucătorii trebuie să fie conștienți de asta. Cum, rămâne o problemă, dar vom găsi o rezolvare. Vrem ca lucrurile să decurgă bine și să ieșim din acest impas, iar cei care nu vor corespunde să plece cu inima împăcată de la Constanța”, a explicat omul numărul 1 la club.

Bani suficienți, cu un amendament

Cei aproape 500.000 de euro pe care clubul de fotbal îi va primi într-o primă fază sunt aproape 85% din bugetul pe un an al unei formații care se bate la promovare, iar asta obligă și la asumarea unui obiectiv mai mult decât îndrăzneț. Între tur și retur însă, situația va fi evaluată chiar de către C.J.C., iar în cazul în care rezultatul acestei evaluări nu va fi satisfăcător, autoritățile pot stabili ca nivelul finanțării să se schimbe, sau chiar ca aceasta să fie anulată.

„Banii sunt suficienți, mai ales că în condițiile actuale și domnul Nedelcu a decis să continue să aloce fonduri către echipă și că vorbim doar de prima parte a sezonului. Între tur și retur însă suntem supuși unei alte decizii a consilierilor, care pot decide să ne dea mai mulți bani, aceeași sumă, o sumă mai mică, sau să nu ne mai dea deloc, dacă vom fi departe de obiectivul trasat. Problema legii pe care am primit fonduri este că prevede bugetarea unui an calendaristic, astfel că practic vom depinde de ce vom realiza în turul campionatului viitor”, susține Auraș Brașoveanu.

Trei etape și… ochii pe portalul instanțelor?

Pentru actualul lot al constănțenilor, finalul de sezon se anunță unul infernal. Aflați la șase puncte de locurile salvatoare, marinarii ar trebui să se pregătească de un meci de baraj, chiar dacă programul pare avantajos. În următoarele două runde, în calea Farului vin Dorohoi și Berceni, adică echipele care mai pot fi prinse de către constănțeni, iar apoi va urma o deplasare la Balotești, echipă deja scăpată de griji, însă nouă puncte din nouă posibile pare o utopie astăzi.

Mult mai interesantă va fi însă bătălia din instanțe, acolo unde cel puțin cinci cluburi de Liga 2 sunt pe sârmă și așteaptă calme… falimentul. Gloria Buzău, iertată recent de instanță, dar numai temporar, CF Brăila, Unirea Tărlungeni, SC Bacău și FC Bihor sunt toate la mila magistraților și creditorilor, o singură decizie nefavorabilă cluburilor echivalând cu salvarea automată a… Farului. Portalul instanțelor de judecată va fi, astfel, principala țintă a jucătorilor și conducătorilor constănțeni în perioada următoare, o veste bună din lumea virtuală fiind mai așteptată decât o salvare pe criterii sportive…

Sursa: Observator de Constanța

Marius ANGHEL 23 Apr. 2015, 12:12 Liga 2
Pe aceeași temă