Liga 1 cu 18 echipe în cazul în care Dinamo va retrograda? Mirel Rădoi are informații în acest sens: ”Sunt sigur.” Cum ar putea modifica această situație campionatul Ligii 2

Marius ANGHEL 25 Dec. 2021, 12:34 Liga 2
Liga 1 cu 18 echipe în cazul în care Dinamo va retrograda? Mirel Rădoi are informații în acest sens: ”Sunt sigur.” Cum ar putea modifica această situație campionatul Ligii 2

Mirel Rădoi (40 de ani), fostul selecționer al României, a declarat că are informații că Liga 1 o să aibă 18 echipe, cu două în plus față de cum este alcătuită acum, în situația în care Dinamo va termina sezonul actual pe loc retrogradabil. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci vor interveni și schimbări în campionatul Ligii 2, deoarece n-ar mai retrograda două echipe din Liga 1.

Dinamo e pe loc direct retrogradabil în acest moment. Mirel Rădoi crede că LPF, FRF și televiziunile un o vor lăsa să pice în Liga 2

Dinamo, unul dintre marile cluburi ale fotbalului românesc, al doilea cel mai titrat, după Steaua, are și în acest sezon o evoluție slabă și la finalul anului 2021, după 21 de etape din total de 30 ale campionatului regular, ocupă penultimul loc în clasament, 15, cu doar 12 puncte acumulate, fiind la șapte, respectiv opt puncte în spatele celor de la Gaz Metan Mediaș și U Craiova 1948 SA, formații care ocupă poziții de baraj de menținere în Liga 1.

Dinamo a reintrat în insolvență și în această săptămână l-a demis pe Mircea Rednic și l-a numit antrenor pe Flavius Stoican.

După sezonul regular din Liga 1 urmează play-out-ul pentru Dinamo, deci alte nouă etape în care să se lupte pentru a evita retrogradarea directă în Liga 2.

”Indiferent ce se va întâmpla cu Dinamo, Dinamo nu va retrograda. Adică şi dacă va retrograda sportiv, sunt sigur, din informaţiile pe care le am, că vor fi 18 echipe. Eu nu cred că LPF, FRF, cât şi televiziunile… ca un brand atât de puternic să retrogradeze”, a declarat Mirel Rădoi, într-un interviu acordat TelekomSport.

În 2020, Liga 1 a trecut de la 14 la 16 echipe pentru ca Dinamo să nu retrogradeze

Nu ar fi prima dată când FRF ar modifica sistemul competițional din Liga 1 pentru a o salva pe Dinamo de la retrogradare. Ultima dată s-a întâmplat de curând, acum două sezoane.

La finalul ediției 2019-2020 de Liga 1, Dinamo a terminat play-out-ul pe locul 7 din 8, o poziție direct retrogradabilă. FRF a schimbat sistemul și a decis ca numărul de echipe din prima ligă să crească cu două echipe, de la 14 la 16, pentru ca trupa din ”Ștefan cel Mare” să evite picarea în Liga 2. Chindia Târgoviște, ca ultimă clasată, s-a salvat și ea atunci după un baraj cu CS Mioveni.

Declinul celor de la Dinamo a continuat, însă în ediția de Liga 1 2020-2021, ”câinii roșii” au terminat play-out-ul pe locul pe locul 5 din 10. Au retrogradat direct Poli Iași și Astra, în timp ce FC Hermannstadt și FC Voluntari au jucat baraj de menținere cu echipele din Liga 2 CS Mioveni și Dunărea Călărași. FC Voluntari a câștigat și a rămas în Liga 1, în timp ce FC Hermannstadt a pierdut în fața celor de la Mioveni și au retrogradat.

Academica Clinceni și Dinamo sunt acum pe locuri direct retrogradabile din Liga 1

În prezent, după 21 de etape, pe locurile direct retrogradabile din Liga 1 se situează Academica Clinceni (11 puncte) și Dinamo (12 puncte), iar pe cele de baraj de menținere sunt U Craiova 1948 SA (19 puncte) și Gaz Metan Mediaș (20 puncte).

Totuși, mai sunt de disputat nouă etape din sezonul regular, apoi se intră în play-out, cu punctele acumulate înjumătățite, iar acolo vor avea loc alte nouă jocuri.

Liga 2 rămâne cu 18 echipe? Liga 1 era programată cu 16 echipe și pentru edițiile 2022-2023 și 2023-2024.

În cazul în care se va ajunge în situația ca Dinamo să retrogradeze, iar spusele de acum ale lui Mirel Rădoi se vor adeveri, Liga 1 urmând să aibă 18 echipe, atunci și campionatul Ligii 2 va suferi modificări.

Din Liga 2 promovează direct primele două clasate în play-off, iar ocupantele locurilor 3 și 4 trebuie să meargă la baraj de promovare. Aceste drepturi se vor păstra, însă din Liga 2 în Liga 1 nu ar mai pica direct două echipe. În această situație, campionatul ligii secunde ar rămâne cu 18 echipe, nu 20. Din Liga 3 promovează cinci echipe, tot atâtea câte retrogradează din Liga 2.

Tot în vara lui 2020, când Liga 1 trecea de la 14 la 16 echipe, FRF anunța că pentru ediția 2022-2023 se menține modul de promovare directă pentru locurile 1 și 2 din Liga 2 și ca echipele de pe pozițiile 3 și 4 să joace baraj cu echipele clasate pe pozițiile 8, respectiv 7 din play-out-ul Ligii 1, adică prima ligă trebuia să aibă tot 16 echipe, nu 18. Echipele de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Liga 1 vor retrograda direct.

Începând cu sezonul 2023-2024, promovează în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a 2-a, urmând ca echipa clasată pe locul al 3-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipa clasată pe locul 8 în play-out-ul Ligii 1. Formațiile de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Ligii 1 vor retrograda direct.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Marius ANGHEL 25 Dec. 2021, 12:34 Liga 2
Pe aceeași temă