Leo Grozavu își explică filosofia pentru fotbal: ”Lumea vine la stadion pentru a vedea cum ataci și marchezi gol, nu cum te aperi. Pentru mine, cea mai bună apărare este atacul.” Discuții cu FCSB înainte de a prelua Poli Iași

Narcis POHOAȚĂ 15 Mar. 2023, 11:01 Liga 2
Leo Grozavu își explică filosofia pentru fotbal: ”Lumea vine la stadion pentru a vedea cum ataci și marchezi gol, nu cum te aperi. Pentru mine, cea mai bună apărare este atacul.” Discuții cu FCSB înainte de a prelua Poli Iași

Politehnica Iași a început anul perfect, cu trei victorii din trei, fiind singura echipă din Liga 2 cu punctaj maxim în ultimele trei etape din sezonul regular.

Poli a învins pe teren propriu formațiile CS Comunal Șelimbăr (4-1) și Progresul Spartac (3-1), iar în deplasare s-a impus cu Politehnica Timișoara (3-1).

Poli Iași are cel mai bun atac dintre toate echipele în primele etape din acest an

Pe lângă punctajul maxim obținut în debutul anului, echipa din Copou are și cel mai bun atac în primele trei runde din 2023, cu 10 goluri marcate. Un apetit ofensiv greu de anticipat după ”seceta” din prima parte a campionatului, când Poli se chinuia să înscrie chiar și cu echipele din partea a doua a clasamentului, iar victoriile erau la limită.

Principalul ”vinovat” de transformarea ofensivă a Iașiului este antrenorul Leo Grozavu, cel care a început să-și pună amprenta pe jocul echipei și să-și impună propriul stil. Adept al jocului ofensiv, tehnicianul în vârstă de 55 de ani a reușit în pregătirea de iarnă să le insufle jucătorilor săi filosofia sa.

Leo Grozavu: ”Lumea vine la stadion pentru a vedea cum ataci și marchezi gol, nu cum te aperi. Pentru mine, cea mai bună apărare este atacul. Nu știu să joc la 0-0”

Chiar dacă Poli Iași a primit gol în fiecare meci din acest an, faptul că echipa s-a impus la cel puțin două goluri diferență și a înscris goluri l-a mulțumit pe antrenor.

Conducătorul băncii tehnice a Politehnicii Iași spune că suporterii vin la stadion pentru a vedea cum o echipă încearcă să dea goluri, nu cum apără un 0-0.

”Eu sunt un antrenor ofensiv, știe toată lumea, de când m-am apucat de această meserie. Sunt un antrenor de atac, îmi place mai mult să atac decât să mă apăr. Am fost un fundaș, dar unul atipic, un fundaș marcator. Îmi place fotbalul, în sensul în care acest sport a fost creat pentru a marca goluri în poarta adversă, nu pentru a apăra poarta proprie. Am niște principii de la care nu vreau să mă abat. Lumea vine la stadion pentru a vedea nu cum te aperi bine și nu primești gol, ci pentru cum ataci și marchezi gol. Și cred că filosofia mea despre fotbal spre aici se îndreaptă. Singur, nu îmi place când primesc gol, dar când dau gol înseamnă că undeva echipa trebuie să fie echilibrată. Trebuie să știe să înscrie, dar să se și apere. Dar dacă înscrii mai mult decât primești, până la urmă asta face și deliciul spectatorilor, pentru că fotbalul înseamnă spectacol. Nu cred că îi place cuiva un 0-0 spectaculos în loc de un 3-3 mai puțin spectaculos. Sigur, sunt și antrenori care joacă mai defensiv, dar nu suntem toți la fel, avem gândiri diferite, filosofii și principii diferite”, a declarat antrenorul Leo Grozavu la Radio HIT Iași, în emisiunea Repriza a 3-a.

Antrenorul a explicat că pasiunea sa pentru gol vine din juniorat, perioadă în care a fost un golgheter: ”Când am început cariera de jucător, organizat, am jucat atacant. Și ușor-ușor am ajuns mai întâi mijlocaș, apoi fundaș, din cauza lipsei calităților mele de atacant. Trebuie să fii mult mai rapid, să ai alte calități, iar eu nu am stat niciodată bine la viteză. În schimb, am avut o tehnică foarte bună, viziune, plasament, anticipație și atunci antrenorii mei au știut pe ce poziție aș da cel mai bun randament și m-au reprofilat. Dar la juniori eram golgheter, marcam foarte multe goluri.”

”Nu știu să joc la 0-0. Pentru mine, cea mai bună apărare este atacul”

Întrebat dacă va juca la 0-0 în primul meci din play-off, la Galați, cu SC Oțelul, în primul meci din play-off, Leo Grozavu a răspuns ferm.

”În niciun caz nu voi merge la 0-0. Nu știu să joc la 0-0, cum nu știu să joc nici la 1-1 sau 2-2. Pentru mine, cea mai bună apărare este atacul. Acesta este felul meu de a fi. La fiecare echipă la care am fost atacul a fost foarte important, echipele pe care le-am antrenat, cu care am avut timp să lucrez măcar un an, echipele au fost construite pentru a marca goluri”, a completat antrenorul Politehnicii.

Leo Grozavu, în cărți pentru a prelua FCSB înainte de a veni la Iași

Antrenorul Leo Grozavu a surprins în octombrie anul trecut, când a semnat cu Politehnica Iași, coborând din nou în Liga 2. La un an de la despărțirea de Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, echipă cu care jucase în play-off-ul primei ligi și ajunsese până în finala Cupei României, tehnicianul în vârstă de 55 de ani a acceptat în toamna lui 2022 să urce în Copou, cu gândul de a readuce Iașiul în elită.

În cele 12 luni în care nu a avut angajament, Leo Grozavu a fost ofertat de mai multe formații din primele două ligi, între care și FCSB.

Actualul antrenor al Politehnicii Iași a dezvăluit că înainte de a semna cu echipa din Copou a fost contactat pentru a prelua vicecampioana României FCSB. Leo Grozavu a precizat că a discutat cu intermediarii lui Gigi Becali, dar nu a trecut la ”următorul pas”, acela de a se afla față în față cu Becali pentru tratativele finale, din cauza condițiilor sale.

”În premieră vă spun, am fost contactat să lucrez cu Gigi Becali. Chiar și în perioada dinainte de a veni la Poli Iași. Și mai înainte, dar și în perioada asta. Dar am spus, până să am o discuție cu Gigi Becali îi spun ceea ce vreau eu. Dacă el consideră că poate să continue discuția… Și de fiecare dată discuția s-a oprit până să mai vorbim. Nu am stat niciodată față în față cu el. Am stat de vorbă cu intermediari care mă tatonau, care vorbiseră cu el pentru a lua legătura cu mine. Eu când îi transmiteam ce este de făcut, gata, se oprea discuția. Gata, nu mai ajungeam la faza următoare. Am spus. În momentul în care Gigi Becali își va dori să lucreze cu mine, trebuie să facă o discuție. Una foarte serioasă. Dacă el vrea să lucreze cu mine trebuie să înțeleagă că eu sunt cel care păstorește echipa, nu dumnealui. Că el nu vreasă o facîă, asta e problema dumnealui. Nu e Grozavu singurul de pe planeta asta care poate să lucreze cu Gigi Becali”, a declarat Leo Grozavu.

”Șansele să ia titlul ar fi crescut dacă antrenorii ar fi fost lăsați să-și facă treaba”

Experimentatul antrenorul este de părere că șansele FCSB-ului de a cuceri măcar un titlu în ultimele sezoane ar fi crescut dacă Gigi Becali și-ar fi lăsat antrenorii să-și facă treaba.

”Da, cred că dacă un antrenor ar fi fost lăsat să lucreze, echipa ar fi avut rezultate. Gigi Becali a avut antrenori, dar pe care nu i-a lăsat. Dacă nu-i lasă, e normal să se întâmple ce se întâmplă. Supoziții nu putem să facem acum, ce s-ar fi întâmplat. E posibil și cu antrenor să nu iei titlul. Dar cred că șansele de a câștiga un titlu ar fi fost mult mai mari”, susține Leo Grozavu.

”Nu sunt antrenorul care să mă duc astăzi într-un loc și peste două săptămâni să fiu înlăturat”

Leo Grozavu a explicat de ce nu a antrenat timp de un an, după despărțirea de Sepsi, deși nu a dus lipsă de oferte, chiar și de la echipe din prima ligă.

”Au fost oferte și de la prima ligă multe dintre ele. Nu am dat curs vreuneia dintre ele pentru că, v-am spus, nu am fost mulțumit de ceea ce mi se oferea. Respectiv liniște, să pot lucra, un contract care să mă ferească de eventuale surprize de tipul celor care se întâmplă. Cum să muncești dacă nu ești lăsat? Eu nu sunt antrenorul care să mă duc astăzi într-un loc și peste două săptămâni să fiu înlăturat din cauza unor motive care de multe ori nu au nimic în comun cu normalitatea. Și atunci prefer să spun nu de la început. Am venit la Iași pentru că am știut că sunt lăsat să lucrez. Partea financiară să știți că de multe ori trece pe planul doi. Sunt un tip care dacă merg la o echipă vreau să fiu lăsat în pace, să fiu lăsat să lucrez”, a punctat Leo Grozavu.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/program-tv/play-off-ul-incepe-joi-cu-steaua-ca-gazda-iar-prima-etapa-se-incheie-tot-la-bucuresti-jocurile-din-prima-runda-a-play-out-ului-se-disputa-toate-in-acelasi-timp-19263225

https://liga2.prosport.ro/seria-1/iesenii-incep-play-off-ul-pe-stadionul-unde-au-luat-startul-in-acest-sezon-la-galati-leo-grozavu-mi-as-fi-dorit-un-debut-pe-teren-propriu-19263221

https://liga2.prosport.ro/seria-1/astazi-se-trage-la-sorti-programul-play-off-ului-si-play-out-ului-din-liga-2-componenta-grupelor-si-numarul-de-puncte-cu-care-echipele-incep-noua-faza-a-campionatului-19263138

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-bucuros-ca-poli-iasi-a-castigat-si-ultimul-meci-inainte-de-play-off-cu-progresul-spartac-si-anticipeaza-un-play-off-crancen-19263081

Narcis POHOAȚĂ 15 Mar. 2023, 11:01 Liga 2
Pe aceeași temă