INTERVIU | Costel Enache, despre trecutul și viitorul său la Poli Iași: ”Nu regret că am venit în Copou. Am riscat, dar îmi asum. Am muncit foarte mult, chiar dacă rezultatele nu se văd încă”

Narcis POHOAȚĂ 30 Mar. 2022, 11:52 Liga 2
INTERVIU | Costel Enache, despre trecutul și viitorul său la Poli Iași: ”Nu regret că am venit în Copou. Am riscat, dar îmi asum. Am muncit foarte mult, chiar dacă rezultatele nu se văd încă”

Refuzată de mulți antrenori ”scumpi” și ”cu nume” în vară, Poli Iași a bătut în cele din urmă palma cu Costel Enache, iar antrenorul în vârstă de 49 de ani a avut ingrata misiune de a reconstrui aproape de la zero o echipă retrogradată din Liga 1.

Chiar și fără jucători, fără bani, cu perspective sumbre, Costel Enache s-a înhămat la treabă. Chiar dacă mulți au sperat la o calificare spectaculoasă în play-off, Enache a atras atenția încă din vară că lotul pe care îl are la dispoziție este subțire și că obiectivul realist ar trebui să fie salvarea de la retrogradare. Ceea ce s-a adeverit ulterior.

Costel Enache: ”Chiar am muncit mult, nu fost lăsat nimic la voia întâmplării”

Costel, cum a fost în linii mari sezonul până acum?
E clar că a fost un an de tranziție. Personal am acceptat lucrul acesta, conștient că eu voi suferi cel mai mult. Sunt un om de club, crescut în club, înțeleg foarte bine o strategie de club și mai ales când avem un an de tranziție, în care partea financiară trebuie echilibrată. Aș fi vrut și eu să am un lot numeros, un lot valoros, să nu trebuiască să alint jucătorii și să facem o selecție doar din concurența de pe posturi. În schimb, am acceptat și laud strategia clubului de a menține o echipă după anul trecut destul de încercat. Echipa a plecat la drum cu un buget destul de răvășit și cu datorii. Cei care au decis destinele clubului au făcut o mișcare curajoasă și inteligentă din punctul meu de vedere. Pentru că Politehnica Iași este un simbol pentru Iași și pentru Moldova. Chiar cu probleme financiare, medicale și poate și de siguranță în jurul nostru, emblema se menține. Nu la un nivel cu care am fost obișnuiți și pe care ni-l dorim cu toții, dar a rămas și transmite ceva celor care iubesc fotbalul.

A fost mai greu decât te așteptai?
A fost un an greu, eu l-am simțit. Și pe lângă faptul că m-am simțit bine primit la Iași și tratat foarte bine, simt că am rămas un pic datori. Dar trebuie să înțelegem cu toții tranziția de anul acesta. Personal am consumat foarte multă energie, am muncit mult anul acesta, credeți-mă. Nu sunt un lăudăros, sunt un tip modest de felul meu, nu-mi place publicitatea, nu-mi place să epatez, dar acum trebuie să o spun, chiar am muncit foarte mult. E adevărat că poate ne se vede în rezultate, dar tot ce am putut eu să fac, ajutat de staff, conducători și jucători, am făcut. Cu limitele mele. Nu am lăsat nimic la voia întâmplării, am încercat să gestionăm fiecare detaliu. Nu a fost răutate, poate ghinion, poate o limită la anumite aspecte, dar nu răutate sau comoditate.

”Nu regret că am venit la Poli”

Regreți că ai venit în vară la Poli Iași?
Sub nicio formă nu îmi pare rău că am venit la Poli Iași în vară. Am stat și am gândit de multe ori situația asta, pe parcurs. Nu aveam cum. Pentru mine era o trambulină extraordinară, iar în CV-ul meu Politehnica Iași este ca o luminiță care îți atrage ochiul. Nu aveam cum să refuz Politehnica sub nicio formă.

  • În cariera sa de antrenor, Costel Enache a condus echipele Petrotub Roman (Liga 3), Ceahlăul Piatra Neamț (Liga 1), CSMS Iași (L1), Dunărea Galați (Liga 2), FC Botoșani (L1), Astra (L1), FC Hermannstadt (L1), Petrolul Ploiești (L2) și Universitatea Cluj (L2). Totodată, a fost selecționer la naționalele U18 și U19 ale României.

Ce ai schimba acum dacă ai prelua din nou echipa?
La mine puține lucruri aș schimba. Dar vedeți, la fotbal toată lumea poate fi antrenor după meci, înainte e mai greu. Tot ce am făcut am încercat să fac cu argumente, cu decizii logice bazate pe un feedback venit din antrenamente, din discuții cu oamenii, din analiză, din vizionare. Nu au ieșit lucrurile pentru că acesta e fotbalul. Poți să pregătești un meci în detaliu și în minutul 1 să rămâi cu 10 jucători pe teren. Sau adversarul. Și atunci tot ce ai pregătit o săptămână trebuie să schimbi imediat. Fotbalul e un joc de situații, iar situațiile astea se antrenează foarte greu. E nevoie de timp ca un grup să aibă atâta timp la dispoziție încât să poată recunoaște situațiile de joc aproape de amănunt. E greu să aduni jucători pe parcurs și să aștepți de la ei să acționeze într-un sistem, e nevoie de puțin timp pentru asta.

Care a fost cel mai greu moment de gestionat de când ai venit la Iași?
Nu aș identifica un moment anume. Orice înfrângere a fost un moment greu și greu de gestionat, greu de explicat. Au fost momente delicate și când a trebuit să facem alegeri în vară și în iarnă, dar mai ales în vară. Pentru că am plecat un pic în grabă, pe ultima sută de metri, iar deciziile luate apropo de jucători nu știu cât de logice au fost. Am început cu trei jucători de câmp, doi juniori plus doi portari, mai aveam două săptămâni până începea campionatul și 12 jucători, nu puteam face niciun meci de verificare. Și atunci profilul jucătorilor pe care ni i-am fi dorit a trebuit abandonat și am încercat să facem un lot care să poată duce o primă parte a campionatului. Am avut fluctuații mari, pe care eu le-am anticipat, echipa a arătat în multe momente slăbiciunile pe care le-am văzut cu toții. Slăbiciuni anticipate de orice antrenor, pentru că am înțeles din start că o să apară momente grele din punct de vedere mental, fizic. Dar am dus lucrurile în continuare și am sperat că ne vom îmbunătăți de pe o zi pe alta. Echipa e într-o creștere, cel puțin din punct de vedere defensiv suntem destul de stabili. Echipa arată organizare de joc, o dinamică bună defensivă, avem jucători foarte tineri în apărare.

Ai fost criticat după unele meciuri pentru faptul că echipa joacă prea defensiv.
Prima parte a campionatului, în primele trei luni, cred că am lucrat foarte mult defensiv pentru a omogeniza, a sincroniza jucătorii, pentru a crea niște repere și o dinamică defensivă. Dar de atunci, în proporție de 90 la sută antrenamentele sunt doar pe ofensiv. Și chiar dacă încerc într-un antrenament să reglez sau să omogenizăm ceva în defensivă, pentru că apar jucători noi, schimbări, chiar și atunci când lucrăm defensiv, o fac într-o parte sistemică. La modul general, partea defensivă e a antrenorului, la ofensiv ajungi și la calitatea jucătorului. Nu suntem o foarte mare forță în momentul acesta, jucătorii joacă din organizare în momentul acesta. Suntem un lot micuț, 19 jucători de câmp, din care 8 Underi. O echipă tânără, în formare, nu suntem nici numeric foarte mulți, e greu de găsit soluții extraordinare. Dar am preferat cu toții un număr redus de jucători, să le dăm continuitate, să fie implicați și să ținem un echilibru la buget.

Poli Iași, cea mai bună colaborare din toată cariera de antrenor

Simți că ai fost susținut în Copou?
Contrar situației din clasament și a zbuciumului din campionat, a jocurilor fluctuante și câteodată urâte, pentru că unele chiar au fost urâte, eu am simțit că oamenii au încredere în mine și se bazează pe deciziile mele. Multe am discutat împreună și chiar m-am simțit util în club, mult mai mult ca în alte părți. A fost cea mai bună colaborare a mea din toată cariera de antrenor. La conducere mă refer, dar și la cei care țin la echipă.

Au fost suporteri care ți-au cerut demisia după unele meciuri. Ce le transmiți?
Și cu demisia… e în alb mereu, să știți. Dar aș deveni penibil să-mi tot dau demisia. Am spus mereu, nu țin de un scaun, mai am contract o lună, nu e mare lucru, și nu e chiar de invidiat poziția mea în momentul acesta. Chiar munesc din greu, cu limitele mele. În momentele grele nu s-au înghesuit foarte mulți. Am venit după mulți ani de Liga 1, după play-off cu Astra, finală de cupă. Am riscat un pic, pentru că știam că nu o să iasă foarte bine, dar mi-am asumat în totalitate și nu regret deloc. Sunt importante și mesajele care adiuc critici și remarcă nereguli, dar în schimb îmi aduc energie foarte mare mesajele de încredere și de susținere pentru echipă, nu neapărat pentru mine.

”Dacă mi se cere să plec, o fac în secunda doi, fără clauze”

Ți s-a propus prelungirea contractului?
Nu am discutat sub nicio formă așa ceva, nu am stabilit nimic. E absolut normal să vedem cum se mișcă lucrurile în continuare. Să lăsăm lucrurile să meargă, rămânem cu atenția concentrată pe ce avem de făcut acum, prezentul e foarte important pentru noi.

Spuneai mai devreme că este nevoie de răbdare pentru a construi o echipă competitivă. Chiar și așa, mulți spun că se așteptau la altceva până acum în acest sezon.
Cu toții așteptam altceva. Dacă vreți să fac o paralelă, Universitatea Cluj a ajuns într-un moment bun după 4 ani de Liga a 2-a, Petrolul la fel. Dacă noi, după 9 luni, cu 18 jucători și cu un buget mediu avem alte idei, nu e chiar realistic. Dar înțeleg foarte bine, știu ce își doresc oamenii. Îmi pare mai mult rău pentru lipsa lor de bucurie și de încredere decât pentru mine personal. Dacă aș putea să fiu un Superman, să fac două ture de planetă, să dau un pic timpul înapoi și să mai corectez din ce am greșit eu, aș face-o cu mare drag, dar chiar nu pot mai mult.

Ți s-a cerut până acum să pleci de către vreun conducător al clubului?
După meciul cu Metaloglobus am vrut eu să plec, am și spus asta. Nu mi-a cerut nimeni de la club. Dacă cineva din club, responsabil, îmi cere să plec, eu plec în secunda unu. Atunci când chiar se pierde încrederea în mine, în staff, e o situație în care trebuie să plec. Nu îmi trebuie acte, absolut nimic. E de ajuns să punem un semn de întrebare la ”Costele” și îmi dau seama despre ce este vorba. Nu am absolut nicio clauză, nici bonusuri, am venit deschis și am spus în felul următor, vedem pe parcurs de ce este nevoie.

Rămâi din vară să promovezi cu Poli Iași?
E cam primăvăratic să vorbim despre asta. Și nu cu mine, eu sunt un simplu angajat. Acum ne setăm pe ce avem de făcut. Bucuria mea cea mai mare este că oamenii nu-și pierd stema, emblema și sunt atenți ce se întâmplă la Poli Iași. Eu sunt un trecător la Politehnica și sunt un nimeni uitându-ne în istoria clubului. Important e ca echipa și spiritul să rămână.

Foto: Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto) și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

Narcis POHOAȚĂ 30 Mar. 2022, 11:52 Liga 2
Pe aceeași temă