INTERVIU | Cornel Stănilă, despre sezonul recent încheiat, obiectivul pentru următorul, despărțirea de Beza, relația cu actualul antrenor, stadionul din Șelimbăr și ce ar trebui revizuit la Legea Sportului

Ovidiu BOICA 15 May. 2023, 18:16 Liga 2
INTERVIU | Cornel Stănilă, despre sezonul recent încheiat, obiectivul pentru următorul, despărțirea de Beza, relația cu actualul antrenor, stadionul din Șelimbăr și ce ar trebui revizuit la Legea Sportului

Directorul general al CS Comunal Șelimbăr, Cornel Stănilă, a tras concluziile, într-un interviu acordat pentru Liga2.ro, despre sezonul recent încheiat pe locul secund în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, la a doua prezență în acest eșalon fotbalistic.

Stănilă a vorbit despre despărțirea de fostul antrenor al echipei, Eugen Beza, și despre colaborarea cu actualul șef al băncii tehnice, Claudiu Niculescu. A făcut referire și la obiectivul echipei pentru sezonul viitor și despre transferurile care vor fi făcute în această vară.

Oficialul ”călăreților roșii” speră ca aceștia să înceapă noul sezon pe propria arenă, la Șelimbăr, și a amintit care e stadiul lucrărilor la aceasta.

Nu în ultimul rând, Stănilă și-a expus părerea personală despre legea care interzice cluburilor de drept public să promoveze în prima ligă, caz în care se află și CS Comunal Șelimbăr.

Cornel Stănică: ”După înfrângerea cu 3-0, de la Baia Mare, am realizat că sezonul este compromis. Se pare că doar unii am înțeles asta”

Privind înapoi, cum vi s-a părut strategia pe care v-ați făcut-o pentru sezonul pe care recent l-ați încheiat? Din punct de vedere al transferurilor, al sistemului de joc etc…
Dacă ne uităm în urmă, la începutul acestui campionat am plecat la drum cu un singur obiectiv și anume calificarea în play-off, fiindcă era pasul logic pe care puteam să îl facem după primul an de Liga 2. După perioada de pregătire și stabilirea programului competițional, în care aveam patru meciuri acasă și două în deplasare în primele șase etape, dar și după aducerea unor jucători cu experiență la nivelul primelor două ligi din România – strategie de transferuri stabilită de comun acord cu stafful tehnic de la acea vreme – apreciez că strategia a fost una bună. Din păcate, nu a funcționat, din motive care nu au ținut doar de managementul clubului, care a asigurat toate condițiile pentru performanță.

În iarnă, după ce am realizat că nu mai avem șanse la play-off și nu ne mai putem atinge obiectivul stabilit, am schimbat strategia și am stabilit două noi obiective. Primul, să ne menținem în Liga 2, iar al doilea, să formăm o echipă competitivă pe care să ne bazăm în noul sezon. Apreciez că ambele au fost îndeplinite.

Când v-ați dat seama că ceva nu funcționează și există pericolul de a rata obiectivul, calificarea în play-off?
Pe parcursul unui campionat, mai ales așa cum este formatul campionatului Ligii 2 în momentul de față, format în care ai 19 etape decisive, fără tur și retur, îți stabilești un număr de puncte minim cu care ar trebui să intri în play-off. Așa cum spunea domnul Cristi Pustai, ca să fii sigur că intri în play-off, trebuie să faci o medie de două puncte pe etapă. Noi, din păcate, nu am reușit asta! Chiar dacă am început foarte bine, așa cum anticipam, primul semn de întrebare a apărut în etapa a 5-a , când am pierdut la Târgu Jiu (n.r. – 0-1 cu Viitorul Pandurii). Am pierdut și statutul de lider după acel meci , iar jocul nostru mi-a amintit de modul în care am jucat în meciurile amicale din vară, când nu am câștigat niciun meci amical. A urmat meciul cu Dejul, acasă, adică la Râmnicu Vâlcea, dar considerat acasă, meci în care nu am convins din nou ca joc. Deși am condus cu 1-0, am ratat victoria și am pierdut două puncte la ultima fază, când am fost egalați, dintr-o eroare defensivă, așa cum aveau să urmeze și altele, în meciurile următoare.

Lipsa gestiunii corecte a momentelor de final mi-a amintit de modul în care am pierdut la Mediaș, cu FC Hermanstadt, în sezonul precedent, tot la ultima fază.

Eșecul și eliminarea din Cupa României, cu Petrolul (n.r. – 0-4, la Mediaș) a fost un alt moment în care lucrurile au fost prost gestionate, dovadă fiind și rezultatele care au urmat, fiindcă echipa își pierduse încrederea și se ducea tot mai jos, pe toate planurile, din toate punctele de vedere. După înfrângerea cu 3-0, de la Baia Mare, am realizat că sezonul este compromis, fiindcă au apărut rupturi adânci între cele trei părți ale echipei, între jucători, stafful tehnic și conducerea clubului. Se pare că doar unii am înțeles asta… Perioada care a urmat, a fost una extrem de dificil de gestionat, iar lipsa de asumare a unei părți a destabilizat enorm echipa, consecința fiind rezultatele negative care au urmat și compromiterea unui întreg sezon.

Gentlemen’s Agreement cu Eugen Beza

Ruptura de fostul antrenor, Eugen Beza, a părut destul de dificilă, chiar dacă – e lucru bine știut – relația dintre dumneavoastră, cei din managementul clubului, și tehnician era una mai profundă decât cea între conducători și angajat, știm că în afara terenului vă leagă o veche prietenie…
Nu pot să comentez pe marginea acestui subiect, având în vedere faptul că între părți există o clauză în actul de reziliere al contractului. Și nu cred că ar fi fair-play, chiar dacă nu ar exista această clauză să vorbesc despre așa ceva.

Regretați ceva după acest episod, aveți să vă reproșați ceva?
Am învățat să nu trăiesc din regrete și reproșuri, prefer să merg înainte și să iert… În viață există doar decizii corecte și lecții din care avem de învățat câte ceva, mai mult sau mai puțin.

Cititorii noștri vor să afle cum l-ați convins până la urmă pe Beza să accepte despărțirea? Se zvonește că i-ați fi plătit întregul contract… Când i-ar fi expirat înțelegerea cu Șelimbărul?
Am mai spus-o, avem o clauză în acordul de reziliere de comun acord al contractului care îmi interzice să vorbesc despre acest subiect și, chiar dacă nu ar fi acea clauză, tot m-aș feri să discut despre așa ceva. Dacă dorește, vă poate răspunde el la această întrebare.

”A fost un sezon în care CSC 1599 Șelimbăr a demostrat că este un club stabil, puternic și care învață din greșeli”

Ce jucători v-au satisfăcut în prima parte a sezonului, până la pauza de iarnă, și care au fost deziluziile?
Am mai spus-o, nu o să vorbesc niciodată despre jucătorii cu care mi-am strâns mâna când am semnat sau când am reziliat un contract. Știu că respectul nu este reciproc valabil. Cred că s-a văzut în iarnă cine a plecat și cine a rămas, vă puteți da ușor seama cine nu s-a ridicat în prima parte a sezonului la nivelul așteptărilor dacă o să consultați lista cu jucătorii cu care am reziliat atunci.

În concluzie, înainte să trecem la altele, cum ați caracteriza sezonul 2022/2023, din punctul de vedere al echipei pe care o manageriați?
Cred că a fost un sezon în care CSC 1599 Șelimbăr a demostrat că este un club stabil, puternic și care învață din greșeli. Cred că am demonstrat că ne putem lupta cu oricine de la egal la egal, cred că am câștigat respectul unor echipe cu nume în fotbalul românesc precum Steaua, Dinamo, Poli Iași, Oțelul Galați și al tuturor celorlalți participanți la competiție.

Cred că a fost un sezon de confirmare a valorii clubului nostru, un sezon care ne va da forța și ambiția de a ne dori și de a obține mai mult în campionatul următor.

Și în acest sezon, cu o singură excepție, când ați jucat pe ”Municipalul” din Sibiu, cu Dinamo, ați jucat meciurile considerate acasă la Râmnicu Vâlcea. Cu alte cuvinte, echipa a ținut-o și de data asta dintr-o deplasare într-alta. Efectele s-au văzut, spunem noi, pentru că, după două victorii în primele două etape, a urmat un lung șir de remize, la Râmnicu Vâlcea. Au resimțit băieții acest exil, s-a reflectat și în jocul echipei?
Am fost singura echipă care am jucat toate meciurile doar în deplasare, cu acea excepție, partida cu Dinamo (n.r. – Și Progresul Spartac a jucat acasă la Clinceni sau Buftea, nu la București, la fel și Dinamo, la Clinceni, Giurgiu și apoi pe Arcul de Triumf din București, niciunul în ”Ștefan cel Mare”). Cu toate astea, rezistăm de două sezoane la acest nivel, în Liga 2. Este foarte greu să pleci de acasă în fiecare săptămână. Cu toate astea, tot trei puncte primești la victorie, indiferent unde joci. Îmi doresc enorm să simțim sentimentul acela, de a juca acasă, la Șelimbăr, cât mai repede, pentru că doi ani pe drumuri e foarte mult, numai cine mai a trăit o astfel de experiență își poate da seama cât e de dificil.

Claudiu Niculescu, lozul câștigător

Cum ați ajuns la Claudiu Niculescu? Au mai fost și alții pe lista de pe care l-ați ales pe fostul antrenor al Iașiului, care a început sezonul la Politehnica Iași?
Echipa avea nevoie de cineva puternic pe bancă, un antrenor care să o ridice. Aveam nevoie de cineva cu experiență, care să reconstruiască tot ce am pierdut, de cineva care să readucă plăcerea și zâmbetul pe buze, de un antrenor care să readucă bucuria victoriei în vestiar și la club. Am căutat omul și profesionistul și le-am găsit pe ambele la Claudiu. Știu că s-a speculat mult pe acest subiect, dar a fost primul și singurul antrenor cu care am discutat în toamna trecută. Și mă felicit pentru alegerea făcută.

A fost vreun moment în care v-ați îndoit de alegerea făcută, ne referim la Claudiu Niculescu?
În momentul în care apare o îndoială între noi înseamnă că nu mai suntem sinceri unul cu altul și ne despărțim. Avem o relație profesională deschisă, bazată pe respect reciproc și pe multă muncă în echipă. Sunt convins că și după ce contractul dintre noi se va încheia, vom rămâne aceiași doi bărbați care ne-am strâns mâna în prima zi.

Cum a renăscut Gele sub comanda lui ”Clau-gol”

Cu Beza pe bancă, francezul Gele n-a reușit să marcheze nici măcar un gol în campionat. Cum l-a activat Niculescu pe atacant de a ajuns să devină golgeterul echipei?
Cred că secretul vi-l poate spune Claudiu… SMILE! Cred că relația dintre cei doi a fost decisivă. Claudiu i-a acordat multă încredere, i-a împărtășit din experiența lui, l-a înțeles și l-a făcut să înțeleagă ce îi cere în discuțiile purtate, a lucrat individual cu el, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Au fost multe momente frumoase, să vezi un român și un francez cum vorbesc și glumesc în… italiană la antrenamente și în timpul meciurilor… Îi spune “Jordănescu“ SMILE!

Pe ce posturi considerați că a avut de suferit echipa în sezonul tocmai încheiat?
Prefer ca analiza posturilor să rămână una internă, în interiorul clubului. Rezultatul o să îl vedeți în campania de transferuri din aceasta vară.

Sincer, ați regretat ulterior vreunul dintre jucătorii la care ați renunțat în iarnă?
Sincer, da! Chiar dacă motivele despărțirii de la acel moment erau altele, cred că nici eu și nici jucătorul respectiv nu voiam să ne strângem mâna și să ne despărțim. Îi mulțumesc încă o dată pentru mesajul de despărțire, îi urez mult succes în Superligă cu Oțelul și, poate, într-o bună zi vom lucra din nou. Mă refer la Octavian Ursu. Și îi urez multă baftă!

Cum ați caracteriza perioada cu Claudiu Niculescu pe bancă? Sunteți mulțumit de el, o să continuați și în sezonul viitor cu el la conducerea tehnică?
Din moment ce am prelungit contractul până la data de 30 iunie 2025, adică pe încă 2 ani, e clar că suntem mulțumiți de perioada foarte grea prin care am trecut din toamnă încoace. Ne-am atins cele două obiective stabilite în iarnă și cred că atât jucătorii, cât și noi, ca și club, am evoluat de la venirea lui Claudiu la Șelimbăr.

În momentul de față, ce posturi ar trebui întărite, în vederea viitorului sezon?
Discutăm zilnic, analizăm, avem multe opțiuni în discuție și sunt convins că vom găsi soluțiile cele mai bune. Totul se învârte în jurul pozițiilor de under, iar noi avem deja un avantaj fiindcă avem deja trei soluții foarte bune pentru postul de portar și de under 2003. Atât Mitrovic, cât și Roșca și Bumbar, cei trei portari, ne-au dat încredere că ne putem baza pe ei și în sezonul următor. Căutăm soluții pentru under-ul de 2005 și soluții pentru îmbunătățirea fiecărui compartiment și a fiecărui post în parte. La momentul respectiv, vom face cunoscut suporterilor transferurile pe care le vom face.

Patru plecări de la Șelimbăr și nenumăratele oferte pentru golgeterul echipei

Ce jucători sunt la final de contract, iar dintre aceștia, care vor mai rămâne și care vor pleca? Aveți oferte pentru unii dintre jucătorii din lot?
Tocmai am anunțat despărțirea de câțiva jucători (n.r. – despărțirile au fost anunțate de club după ce Liga2.ro a scris despre jucătorii cu care nu se continuă). Este vorba despre Igor Arhirii, Mircea Manole, Ion Cărăruș și Nini Popescu.

De asemenea, sunt mai mulți jucători cărora le expiră contractele în vară. Sunt deja câțiva cu care am prelungit și, așa cum am mai spus, câțiva de care ne-am despărțit în această săptămână, cei amintiți mai devreme.

De asemenea, suntem în negocieri cu câțiva jucători pentru prelungirea contractelor.

În acest moment nu sunt oferte oficiale pentru unii dintre jucătorii noștri, sunt doar tatonări și manifestări de interes din partea altor cluburi pentru trei-patru jucători, dar nimic oficial. Pot să vă dau doar un nume, Jordan Gele. Cred că este dorit de jumătate din echipele de Liga 2 și de câteva din străinătate, în momentul de față.

Ați intrat în vacanță la finalul săptămânii. Care este programul echipei pentru această vară, când e prevăzută reunirea lotului?
Având în vedere că începerea noului sezon a fost stabilită pentru 5 august, vacanța va fi una lungă pentru jucători. Pentru stafful administrativ și cel tehnic însă urmează o perioadă încărcată. Jucătorii au primit liber de miercurea trecută (n.r. – 10 mai) până la data de 19 iunie, când vor relua pregătirile. Ne vom pregăti la baza sportivă de la Bungard, urmând ca în luna iulie echipa să plece într-un cantonament centralizat.

Stadionul din Șelimbăr, gata în această vară?

Care e stadiul lucrărilor la arena din Șelimbăr? Va fi gata pentru noul sezon, sau continuați pribegia?
Avem promisiuni că noul campionat o să îl începem la Șelimbăr. În prezent se lucrează la clădirea care va găzdui vestiarele, clădire care este în proporție mare finalizată, la terenul multifuncțional și sperăm ca în cel mai scurt timp să fie montati stâlpii de nocturnă pe marginea terenului principal și ulterior gazonul și tribunele. Sper ca receptia lucrării să dureze cât mai puțin și ulterior predarea bazei sportive către Primăria Șelimbăr, iar ulterior, către club, lucrările toate celelalte să fie finalizate până la începerea noului sezon al Ligii 2, în luna august.

Dacă – din nefericire – nu va fi gata baza sportivă de la Șelimbăr până la începerea sezonului, luați în calcul să jucați meciurile de acasă pe Municipalul din Parcul Sub Arini, sau veți continua la Râmnicu Vâlcea?
Eu sper să începem campionatul la Șelimbăr. Dacă nu va fi posibil, ne orientăm spre Sibiu. Am depus în acest sens cererea pentru închirierea Stadionului Municipal pentru noul sezon și așteptăm răspuns din partea municipalității din Sibiu. La Râmnicu Vâlcea nu cred că ne mai întoarcem. Le mulțumim celor de la Râmnicu Vâlcea încă o dată, îi mulțumim Primăriei Râmnicu Vâlcea, domnului primar și conducerii SCM Râmnicu Vâlcea pentru modul în care am fost primiți și sprijiniți în aceste două sezoane.

În final, despre legea care i-ar permite Șelimbărului să promoveze în SuperLigă

Care va fi obiectivul pentru anul viitor? Vă gândiți la play-off-ul Ligii 2, mai ales dacă finanțarea echipei va fi asigurată, în continuare, de Primăria din Șelimbăr în mod considerabil?
Întotdeauna îmi doresc mai mult decât am realizat până la momentul respectiv. Am demonstrat că putem mai mult, dar totul depinde de susținerea pe care o vom avea din partea comunității din Șelimbăr. Suntem un club de drept public aflat în subordinea și cu susținerea financiară a Consiliului Local Șelimbăr. Sper ca, odată cu venirea echipei de seniori acasă, la Șelimbăr, să atragem și alți parteneri privați alături de noi, pentru a obține o performanță sportivă notabilă pentru comunitatea din Șelimbăr.

Sunt premise că s-ar putea schimba ceva, în sensul că și echipele care nu sunt private să aibă drept de promovare?
Nu aș dori să mă pronunț asupra acestui subiect, care este totuși la modă. Dar, o să îmi spun părerea strict personală. Modificarea Legii Sportului, cred că este necesară nu doar din punct de vedere al dreptului de participare într-o competiție. Cred că Legea Sportului ar trebui revizuită din temelii și actualizată la nivelul și nevoile societății actuale. Normele financiare din lege sunt depășite, la fel și stabilirea unui drept de participare într-o competiție sportivă al unei structuri afiliate la federația de specialitate și înscrisă la Ministerul Sportului din România. Ori le interzicem de la început, ori le lăsăm să se dezvolte. Dar, cum în România statul este obligat să sprijine sportul, prin lege, nu văd de ce nu ai avea dreptul, obținut sportiv, pe un teren de sport, să participi într-o competiție până la cel mai înalt nivel.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ce-se-intampla-cu-stefan-visic-readus-in-lot-de-cs-comunal-selimbar-in-iarna-si-neutilizat-deloc-in-meciurile-din-2023-presedintele-clubului-va-lipsi-pana-anul-viitor-19270556

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cs-comunal-selimbar-s-a-despartit-de-patru-jucatori-altora-doi-aflati-la-final-de-contract-li-s-a-propus-prelungirea-florinel-mitrea-a-dat-deja-raspuns-conducerii-19270392

https://liga2.prosport.ro/seria-1/selimbarul-a-cedat-in-meciul-pentru-locul-1-din-play-out-cu-fk-miercurea-ciuc-claudiu-niculescu-sunt-dezamagit-noi-am-fost-cei-cu-ocaziile-ei-cu-golurile-19269772

https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-in-barajul-pentru-mentinerea-in-liga-2-19269525

Ovidiu BOICA 15 May. 2023, 18:16 Liga 2
Pe aceeași temă