INTERVIU | Cornel Șfaițer așteaptă un fotbal mult mai bun de la Poli Iași: ”Sunt mulțumit de rezultat, dar jocul a lăsat de dorit.” Semnal de alarmă tras în vestiar

Narcis POHOAȚĂ 16 Aug. 2022, 22:18 Liga 2
INTERVIU | Cornel Șfaițer așteaptă un fotbal mult mai bun de la Poli Iași: ”Sunt mulțumit de rezultat, dar jocul a lăsat de dorit.” Semnal de alarmă tras în vestiar

Politehnica Iași este în grafic după primele două etape în privința punctelor, nu și a jocului prestat. A obținut patru puncte în disputele cu SC Oțelul Galați (0-0 în deplasare) și Viitorul Pandurii Târgu Jiu (2-0 acasă), însă jocul echipei lui Claudiu Niculescu nu a fost cel dorit de suporteri și staff.

Într-o prezență în studioul Radio HIT Iași, președintele Consiliului Director, Cornel Șfaițer, a vorbit atât despre latura sportivă, cât și despre situația financiară, precum și despre perspectivele echipei din Copou.

Cornel Șfaițer: ”Sunt mari așteptări de la Politehnica în acest sezon”

Domnule președinte, v-a plăcut jocul echipei în meciul cu Viitorul Pandurii?
Echipa nu a arătat un fotbal foarte bun. E clar că mai sunt foarte multe lucruri de schimbat, e foarte mult de muncă, pentru că sunt mulți jucători noi, avem o echipă nouă. Sunt mulțumit de rezultat, dar jocul a lăsat de dorit, trebuie să fim realiști. Eu personal și cu toții, întreaga suflare ieșeană, așteptăm mai mult de la echipă. Am mai spus-o și o repet, trebuie să producem în primul rând rezultate, dar și un spectacol fotbalistic. Ceea ce am urmărit la Liga 2, puțin fotbal de calitate, făcând o comparație cu ce se petrece în Liga 1. Cel mai îmbucurător este că a început să revină publicul la stadion, asta e cel mai important. Și la Liga 1, dar și la Liga a 2-a. Și noi suntem datori să producem și spectacol fotbalistic. Acum, sigur, mi-aș dori să câștigăm fiecare joc cu 2-0 după o prestație mai modestă. Dar eu cred că lucrurile se vor îmbunătăți de la meci la meci. Cred în asta. Am întâlnit o echipă curajoasă, care a venit să joace fotbal. Asta m-a îngrijorat un pic. Nu a fost o echipă care să se apere pe două linii, să vină la Iași la rezultat. Lucrul acesta e un semnal de alarmă pentru noi, Pandurii chiar a venit să joace fotbal și și-a creat ocazii mari, și la 0-0, și la 1-0. Cam ce ar trebui să facem și noi de acum înainte, în special în deplasare, deși la galați am avut o orestație peste meciul de acasă. Eu recunosc, sunt realist și trebuie să fim transparenți, la Galați am arătat mai bine, ne-am creat câteva ocazii mari.

Vă îngrijorează faptul că echipa nu a arătat atât de bine în fața unor echipe care nu au ca obiectiv promovarea?
Am avut o discuție cu băieții, am tras un semnal de alarmă în vestiar. Mulți jucători nu au luat contact cu Liga 2, au văzut și ei acum, e un fotbal destul de complicat în Liga 2. Nici eu nu credeam, deși urmăream fenomenul fotbalistic. Dar am trăit pe viu din iarnă, de când am venit la Iași. Și, făcând o comparație cu 2012-2013, când am promovat cu Botoșani în Liga I, era un altfel de fotbal atunci, mai spectaculos. Acum, din păcate, mai puțin fotbal și mai multă muncă, bătălie.

Când preconizați că echipa va ajunge la un nivel în care să poată să câștige meci de meci?
Eu îmi doresc chiar de la următorul joc, pentru că deja au fost două meciuri oficiale, cu doi adversari care ne-au pus probleme. Îmi doresc să arătăm mult mai bine și cred că vom arăta, pentru că ne așteaptă după aceea patru etape destul de dificile. După Unirea Dej vom juca cu Chiajna, Steaua, Buzău și Slobozia. Avem în față cinci jocuri complicate și trebuie să arătăm mai bine de la meci la meci și să obținem rezultate. Trebuie să ajungem să arătăm mult mai bine, iar jucătorii de la care avem așteptări să aibă un randament mult mai bun. Pentru că am creat toate condițiile de pregătire, două cantonamente, la Cheile Grădiștei și în Bulgaria, banii la zi, s-au schimbat multe lucruri în bine pe partea de infrastructură. Am creat toate condițiile pentru ca echipa și staff-ul tehnic să aibă liniște și să-și facă treaba.

Simțiți o presiune la echipă, în vestiar?
E un pic de presiune și pe ei, pe toată lumea, pentru că sunt mari așteptări de la Politehnica în acest sezon. O să vedeți cum o să ne trateze echipele, asta le-am și spus la jucători. Abordarea Oțelului o va avea toate echipele, iar asta s-a văzut și acasă, cu Pandurii. La Dej va fi la fel, un meci cu multă ambiție, determinare, iar noi trebuie să fim pregătiți mental să ținem piept adversarului.

Ce v-a plăcut la meciul cu Viitorul Pandurii?
Rezultatul. Și eurogolul lui Finica. Apropo de Finica și de jucătorii under, eu cred că am tras un loz câștigător din ce am văzut în cele două jocuri. În general antrenorii, de când cu regula asta Under 19, Under 21, sunt îngrijorați de jucătorii sub 21, tinerii jucători. Anton a avut o prestație bună, la Galați, Finica la fel. Jucătorii tineri sunt la nivelul celor cu experiență, după ce au arătat la primele două jocuri. Asta era teama staff-ului, tot timpul am creionat echipa în funcție de jucătorii under. Și îi mai avem pe Ciaun, Ștefanovici, Dumitru, Bujor, jucători buni.

Poli Iași așteaptă încă un mijlocaș central

Publicul?
O altă parte bună este publicul. Eu știu bine istoria Iașiului, am fost de multe ori la meciuri aici. Prin anii 2000 îmi aduc aminte un meci cu Sibiu, când Poli a întors rezultatul și tot stadionul susținea frenetic echipa. Cam ce am văzut la Galați, în prima etapă. La Iași, publicul are spiritul acesta și iubește fenomenul. Dacă vom avea rezultate și prestația noastră va fi mai bună și vom arăta bine din punct de vedere fotbalistic, sunt sigur că publicul va veni la meciuri și va suține echipa. Sunt sigur că și peluza va crește numeric la meciurile următoare.

Ce nu v-a plăcut?
Trebuie să recunosc că am întâlnit o echipă care a jucat cu mult curaj. O echipă care a jucat fotbal și care a venit să lase o impresie bună în Copou. Oaspeții au produs fotbal. Aici am văzut frica noastră de a pasa și de a juca fotbal.

Mai vin jucători?
Shayon Harrison a semnat, așteptăm cartea verde. Este în urmă cu pregătirea, dar cred că va fi în lot la Dej, pentru că e un jucător de calitate, care poate face diferența. Și mai vrem un jucător de mijlocul terenului, care să facă legătura între Roman, Vașvari, un optar care să lege jocul. Avem în vizor un mijlocaș argentinian, din Liga a 2-a argentiniană, care joacă, este pregătit și poate intra. Firesc, nu e simplu la străini, pentru că au și ei nevoie de o perioadă de acomodare cu o țară străină, cu limba. E clar, știm că timpul nu ne așteaptă, iar acesta a fost și mesajul meu. La implicarea de care am dat dovadă toți, toată suflarea ieșeană, de la public, galerie, conducere, este nevoie de rezultate.

Arena din Copou, în haine noi

Stadionul s-a transformat în ultima perioadă. S-au vândut bilete la sectorul VIP?
Sunt lucruri care erau normale să se întâmple la stadion, pentru că Iașiul merită mult mai mult din punct de vedere sportiv, administrativ. E un oraș superb, toată lumea are amintiri plăcute în Copou și e păcat să nu arătăm bine din punct de vedere administrativ. E o arenă veche, dar s-a muncit mult anul acesta. Sunt lucruri la care eu țin mult. Ceea ce s-a întâmplat la baza de pregătire, nocturna la terenul de pregătire, terenul sintetic, partea de vestiare, cantonament, loje la oficială, zona VIP… Mi-am dorit mult să schimbăm totul în bine. Suntem Iași, ne vor vizita mulți musafiri și trebuie să arătăm bine. Eu am cumpărat primele abonamente la VIP, unde un loc costă 8.000 de lei. Și Dan Cojocaru. Am ținut la lucrul acesta, să avem o zonă de VIP cu condiții normale, pentru că suntem la un spectacol sportiv și e foarte bine să avem oameni care să ni se alăture. Dacă oamenii de afaceri văd că lucrurile sunt normale, sunt sigur că vor veni la stadion. Eu mi-am luat angajamentul că voi gestiona foarte bine banii publici și banii privați, bugetul va fi sub supravegherea mea, în calitatea pe care o am. Vreau să asigur că banii vor fi gestionați cum trebuie, o să fie dedicați fotbalului.

Unde vă doriți să o duceți pe Poli Iași?
Eu am venit cu inima deschisă la Iași, să dau tot ce am mai bun, pentru a schimba lucrurile în bine la Politehnica. Cei care mă cunosc știu că eu doar am dat fotbalului, nu am luat nimic. Că a fost o susținere financiară, că am fost sponsor, asta am făcut. Doar am dat fotbalului în 25 de ani și asta voi face și la Politehnica Iași. Nu o să iau nimic. Îmi doresc să reușesc la Poli Iași. Nu mi-a fost frică, am știut la ce vin, am crezut în proiectul acesta. Dar am fost un pic dezamăgit în urma auditului, pe partea financiară, ce am găsit. Dar sunt lucruri pe care trebuie să le îndreptăm din mers. Important este că Politehnica are viață și clubul a avut continuitate, pentru că putea foarte bine să pice în Liga a 4-a. Datorită Consiliului Local și al Primăriei, care merită tot respectul meu și al ieșenilor, Politehnica a avut continuitate și clubul este în viață. Fără mixul acesta între Consiliul Local și bani privați e greu să supraviețuiești în sport în general. Sunt de admirat domnii din Consiliul Local pentru ce au făcut în susținerea echipei. Am cheltuit când a fost nevoie, am băgat mâna în buzunar și o să mai fac asta de câte ori va fi nevoie. Și mai cred că în viitor o să se alăture clubului și alți oameni de bine cu potențial din Iași.

Conducerea clubului a fost criticată pentru cedarea drepturilor lui Ștefan Târnovanu pentru o sumă prea mică.
E clar că ne doream o sumă mult mai mare, dar numai cine cunoaște bine situația financiară a clubului știe că aveam mare nevoie de bani. Noi am tatonat de prin martie, știam ce nevoie avem de bani privați. Gândiți-vă că Mioveni a cedat cele 40 la sută de procente pentru Ișfan pentru 200.000. Și noi suntem în Luga a 2-a. E clar că ne doream o sumă mai mare, dar am fost nevoiți să acceptăm pentru că avem nevoie de bani privați, întrucât avem datorii istorice din spate. Eu mi-am făcut un target. Să dea Domnul să ajungem în Liga I, se va munci bine la Iași și o să vedeți că o să fim un club care va vinde jucători. Eu pe asta mizez, asta îmi doresc, să fim un club care să se autofinanțeze din vânzări de jucători. O să ne creăm o imagine bună și o să vindem jucători. Și nu pe sume modice.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/eficienta-suta-la-suta-poli-iasi-a-castigat-meciul-cu-viitorul-pandurii-prin-doua-goluri-reusite-la-singurele-suturi-cadrate-pe-poarta-19240629

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-n-a-jucat-convingator-cu-viitorul-pandurii-dar-a-castigat-la-prima-prezenta-pe-teren-propriu-claudiu-niculescu-conteaza-mult-ca-acumulam-puncte-in-primele-mciuri-19240721

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabriel-vasvari-autorul-primul-gol-al-iasiului-in-acest-sezon-nu-am-mai-jucat-de-11-ani-in-liga-2-dar-va-spun-sincer-ca-e-un-campionat-mai-dificil-decat-liga-1-19240969

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-pusa-sa-joace-din-nou-marti-in-etapa-a-3-a-a-ligii-2-majoritatea-meciurilor-au-loc-sambata-doua-dintre-ele-la-buftea-cele-cinci-partide-televizate-19240988

Narcis POHOAȚĂ 16 Aug. 2022, 22:18 Liga 2
Pe aceeași temă