Incidente GRAVE la Farul înainte și după meciul cu Dunărea Călărași. Pătulea a fost dat afară după un conflict cu antrenorul și președintele. Popa, Vezan și Bratu sunt și ei aut

Marius ANGHEL 18 Apr. 2016, 12:30 Liga 2

Numirea lui Ilie Stan pe banca echipei FC Farul părea că va îndrepta lucrurile la gruparea constănțeană, iar în play-off va fi una dintre favoritele la promovare. Înlocuitorul lui Constantin Gache obținea patru victorii consecutive în ultimele etape ale campionatului regulat, ducea echipa în play-off, acolo unde imaginația începea să lucreze. „Marinarii” își făceau planuri de Liga 1, însă obiectivul pare greu de realizat după ce în primele două etape s-au înregistrat înfrângeri la scoruri umilitoate, 0-4 cu Dacia Unirea Brăila și 0-6 cu Dunărea Călărași.

Cinci jucători au plecat din cantonament înaintea meciului cu Dunărea. Popa, Vezan și Bratu sunt aut

Înfrângerea drastică de la Brăila din prima etapă a play-off-ului, scor 0-4, avea să readucă haosul la Farul, iar jucătorii au început să se certe între ei, să își aducă reproșuri. Mai mult, înaintea meciului cu Dunărea Călărași de sâmbătă, pierdut cu 0-6, cinci jucători au decis să plece din cantonament, potrivit Ziua de Constanța. „A fost anunțat lotul, iar cinci jucători: Popa, Tigoianu, Munteanu, Murgoci și Pungă, fără a avea o discuție în prealabil cu antrenorul Ilie Stan, și-au luat bagajele și au plecat din cantonament, din varii motive. Motive financiare nu pot fi invocate, că e achitată inclusiv luna aprilie”, a spus președintele executiv Auraș Brașoveanu. Totuși, după discuții cu conducerea clubului, jucătorii, cu excepția lui Popa, s-au întors, iar Tigoianu a jucat titular cu Dunărea Călărași, în vreme ce Munteanu, Murgoci și Pungă au fost rezerve. Pe lângă Popa, din lotul de sâmbătă nu a făcut parte nici Ovidiu Vezan. „Popa a vrut el să plece. La Vezan am renunțat eu, pentru că, indiferent ce aș face, nu pot accepta să am în echipă un jucător cu 15 kilograme în plus. S-a dus cu fotbalul numai din lovituri libere, 11 metri și cornere. Gata. N-am nimic cu el. I-am zis însă că, atât timp cât o să mai fiu eu la echipă, el nu va mai juca”, a precizat Ilie Stan, care nu va mai conta nici pe fundașul Doru Bratu.

Haosul de la Farul s-a văzut și în meciul de sâmbătă cu Dunărea Călărași. Jucătorii lui Ilie Stan au fost precum jaloanele în fața celor ai lui Adrian Mihalcea, iar rezultatul final a fost extrem de dur, 0-6. Kanda (30, 45, 68) și Alexandru (49, 56 – pen., 72) au înscris împotriva „marinarilor”.

Brașoveanu a sărit în apărarea lui Ilie Stan atunci când Pătulea „se îndrepta amenințător către antrenor”

La o zi distanță după meci, un alt incident a tulburat apele și mai mult la echipa de la malul mării. La ședința tehnică de după jocul cu Dunărea, atacantul Adrian Pătulea a avut în vestiar un conflict cu antrenorul Ilie Stan și președintele Auraș Brașoveanu, astfel că jucătorul s-a ales cu contractul reziliat pentru „abateri deosebit de grave”. Conducătorul povestește cum a decurs totul în vestiar.

„Am înțeles că în cadrul lotului au fost niște discuții în contradictoriu, disensiuni, o oarecare polemică între Vali Munteanu și Pătulea și între Pătulea și Bratu. Numitorul comun al acestor discuții în contradictoriu și neprincipiale e cam Pătulea. Tot timpul reproșează faptul că el își dă viața, în timp ce, vezi, Doamne, restul nu ar juca la nivelul pe care și l-ar dori el. Fapt pentru care le reproșează. Iar astăzi (n.r. ieri) a avut o altă ieșire necontrolată, în urma analizei pe anumite faze făcută de Ilie Stan. Domnul Pătulea s-a adresat cu cuvinte injurioase, chiar a continuat cu o tentativă, nu aș putea s-o numesc sărit la bătaie, dar oricum, s-a îndreptat amenințător către antrenor. Eram în vestiar și la acel moment am intervenit, l-am luat și l-am trântit în scaun. A început apoi să mă amenințe pe mine. O situație de neacceptat, fapt pentru care a fost dat afară. O chestie care nu are ce căuta într-un vestiar, indiferent de ramura sportivă. Nu-i prima dată când Pătulea nu acceptă ce spune antrenorul sau ce am spus eu în decursul timpului legat de joc. Tot timpul el trebuie să aibă dreptate, fără să ia în calcul că, până una-alta, în două jocuri, echipa a primit zece goluri. La un moment dat, îi reproșa lui Vali Munteanu «vezi că ai pierdut cu 0-4 la Brăila», de parcă el nu a fost printre jucători. Atât eu, cât și Ilie Stan, l-am informat pe Giani Nedelcu de episodul cu Pătulea, de altfel, martor este tot vestiarul, iar Giani Nedelcu a decis ca Pătulea să părăsească echipa. El nu a fost exclus din lot, ci i s-a reziliat contractul, unilateral, conform regulamentului, pentru abateri deosebit de grave”, a declarat Auraș Brașoveanu pentru Ziua de Constanța.

Pătulea: „Și-a înfipt mâna în gâtul meu și m-a împins. M-am enervat și am reacționat”

Atacantul spune că președintele Brașoveanu a avut ceva cu el încă de când a venit la Farul, recunoaște conflictul din vestiar și spune că a fost surprins de reacția conducătorului de a-l lua de gât și a-l împinge. Pătulea admite că s-a enervat și a reacționat, pentru că nu putea să stea și să fie bătut de președinte.

„Îmi pare nespus de rău pentru situația care s-a creat, pentru că fanii Farului sunt cu adevărat niște oameni care iubesc echipa. Cât privește lotul de jucători, m-am atașat și eu de ei, am fost foarte buni prieteni și în continuare vom rămâne la fel. Am fost umilit și batjocorit de președinte la fiecare ședință. Eram primul care era batjocorit, și nimeni altul. Dânsul nu m-a agreat din primul moment în care ne-am cunoscut. Eu am lăsat însă mereu de la mine, încercând să-l evit pe cât posibil. E problema dânsului. Am spus că în ce privește părțile tactice ale unui joc, eu răspund în fața antrenorului. El voia să-mi facă mie analiza jocului în fața colectivului. Nu mi se pare normal. I-am spus că nu e profesionist ce face. Azi (n.r. ieri), când purtam o discuție direct cu antrenorul, nicidecum cu el, a venit, și-a înfipt mâna în gâtul meu și m-a împins. Tot vestiarul a văzut. Inițial, nu am avut nicio reacție, pentru că nu mă așteptam la așa ceva, să-mi bage un președinte mâna în gât cât sunt într-o discuție cu altcineva. După ce a făcut asta, i-am spus nu e posibil așa ceva, ești un nesimțit ca președinte să poți să bagi mâna în gâtul unui jucător. Normal că m-am enervat și am reacționat. Nu puteam să stau să mă bată președintele. Nu e prima dată când mă scoate direct răspunzător pentru înfrângere.

E normal ca într-un colectiv în care nu sunt rezultate să mai apară discuții între colegi. Mă vede Dumnezeu, n-am fost un sfânt, să nu fi reproșat și eu ceva unui coleg, de genul: «Nu punem și noi osul mai mult la muncă, nu lăsăm și noi capul jos și să câștigăm meciul, că ne facem de râs?». Adevărat e că am spus așa ceva și, la rândul meu, am primit și eu astfel de reproșuri de la băieți. Dar acestea sunt lucruri la fotbal, nu te poți agăța de ele ca să mă dai afară, că, vezi, Doamne, stric vestiarul. Tot vestiarul s-a certat și și-a reproșat treaba asta, nu doar eu. Îmi pare rău de suporteri și de faptul că n-am reușit mai mult la Farul. Am venit la echipă cu gândul promovării. Nu știu dacă un jucător cu cel puțin 12 asisturi și 14 goluri joacă numai pentru el, așa cum m-a acuzat mereu Auraș Brașoveanu”, s-a apărat Pătulea.

În replică, președintele Farului a infirmat declarațiile lui Pătulea că ar avea ceva cu jucătorul, că l-a umilit sau batjocorit în fața vestiarului. „Nu-l cunoșteam și nu am lucrat împreună înainte, ca să fi avut ceva cu el și să fi vrut, vezi Doamne, să-l lucrez. Întrebați antrenorii dacă am intrat eu în vestiar să dau indicații sau să fac echipe. Niciodată. Nu l-am umilit și nici nu l-am batjocorit pe Pătulea, cum spune, întrebați echipa. Singurele discuții pe care le-am avut în vestiarul jucătorilor au fost atunci când, mandatat de Giani Nedelcu, am transmis diferite informații: prime, penalizări ori obiective”, a spus Brașoveanu.

14 goluri a înscris Adrian Pătulea pentru FC Farul în sezonul regulat, fiind golgheterul echipei. Sorin Chițu are 13 goluri în acest campionat

Ilie Stan: „Este incredibil și inadmisibil ca un jucător să se comporte așa”

Antrenorul Farului, Ilie Stan, a confirmat varianta incidentului din vestiar expusă de Auraș Brașoveanu, declarând că și-a simțit încrederea trădată de Pătulea, un jucător pe care l-a ajutat că meargă la FC Vaslui și pe care ar fi dorit să-l ia cu el atunci când a antrenat în Irak.

Este incredibil și inadmisibil ca un jucător să se comporte așa când un antrenor îi face observație tactică, o analiză pertinentă asupra jocului, pe chestii tactice, ce i-am cerut eu să facă și ce a făcut el. Vorbim de respect. Ești un fotbalist care a jucat atâta timp în Anglia, unde se pune mare preț pe respect, și tu nu accepți să ți se facă observație vizavi de joc, unde suntem? Un antrenor trebuie să fie și ca un tată, și ca un coleg. E vorba de disciplină, de respect între jucători, de disciplină de grup. Unitatea de grup trebuie să privească tot clubul, plecând de la echipă și continuând cu conducătorii. Îmi pare rău, pentru că Pătulea a ajuns la Vaslui datorită mie și am vrut să îl iau și în Irak. Aveam încredere în el și să-mi răspundă așa, deși discutam doar disciplină tactică?”, a spus Ilie Stan pentru Ziua de Constanța.

După umilința cu Dunărea Călărași, FC Farul a căzut pe ultimul loc în play-off-ul Seriei I, cu 19 puncte, cu 9 mai puține față de liderul Rapid și cu 8 în spatele Dunării.

Foto: Alexandru RAITA

Marius ANGHEL 18 Apr. 2016, 12:30 Liga 2
Pe aceeași temă