FOTO ȘOCANT | Cum arată o „ambulanță” în Liga a 2-a! „E mașina noastră pe care punem o pânză cu crucea roșie!”

Marius ANGHEL 07 May. 2016, 19:47 Liga 2
FOTO ȘOCANT | Cum arată o

Tragedia care a lovit fotbalul românesc vineri seară ridică multe semne de întrebare. Patrick Ekenk, jucătorul lui Dinamo, s-a prăbușit pe teren și a decedat la spital, dar tot mai multe voci susțin că fotbalistul camerunez nu a primit la timp îngrijirile medicale de care avea nevoie.

Ambulanța nu s-a mișcat suficient de repede, nu a fost echipată corespunzător, medicii care trebuiau să intervină imediat au fost depășiți de situație sunt doar câteva dintre acuzațiile care au fost aduse imediat după ce a fost anunțat decesul lui Ekeng.

Dacă la un meci de la Liga 1 s-a întâmplat așa ceva, în ligile inferioare fotbaliștii au și mai multe motive de îngrijorare. La meciul cu Bacău, disputat în Giulești, și încheiat cu scorul de 5-1, Rapid a avut pe marginea terenului o mașină ce cu greu poate fi numită ambulanță. Fără însemne, pe autovehicul s-a pus o cărpă pe care era desenată o cruce roșie.


În plan secund se poate vedea mașina albastră cu o cărpă pe care era desenată o cruce roșie. foto: Alex Paraschiv

„Mașina din imagine e a doua mașină prevăzută în regulament, dar la liga a doua ea nu trebuie să fie neapărat o ambulanță. E o mașina de a noastră pe care punem o cârpă cu o cruce și care poate fi folosită în cazul unei accidentări ușoară pentru ca ambulanța propriu-zisă să poată rămâne la stadion. Bineînțeles că avem și o ambulanță care e de la firma Puls (n. red. aceeași firmă cu care are contract și Dinamo). Nu știu exact cât e contractul, parcă dădeam 2,5 milioane (n. red. lei vechi) pe oră. Acum, dacă ambulanțele de la Puls au sau nu defibrilator e o altă discuție. În contractul cu noi e prevăzut clar defibrilatorul, iar observatorul e obligat să verifice dacă există acest aparat. Vă dați însă seamă că nici observatorul nu poate ști exact dacă defibrilatorul e bun, e funcțional, astfel că răspunderea rămane pe umerii medicului delegat de la Salvare care își asumă responsabilitatea”, a declarat pentru Prosport Dănuț Perjă, team-managerul echipei giuleștene.

Întrebat dacă nu se teme că s-ar putea întâmpla și la Rapid ce s-a petrecut seara trecută pe „Ștefan cel Mare”, Dan Alexa, antrenorul „vișiniilor”, a replicat: „Uite că nu m-am uitat niciodată la ambulanțe. Chiar nu știu. Chiar vorbeam aseară că degeaba verifică Perja mașina dacă nu are habar de medicină. Cred că medicul delegat trebuie să verifice mașinile”.

Trebuie precizat că în regulamentele după care se ghidează fotbalul românesc e specificată o singură regulă clară: ambulanțele trebuie să aibă obligatoriu un însemn cu o cruce roșie. Nu se specifică însă ce dotări trebuie să aibă mașinile.

Marius ANGHEL 07 May. 2016, 19:47 Liga 2
Pe aceeași temă