Fotbalul e cunoscut ca fiind un sport surprinzător, mai ales în România. Nu numai în privința evoluțiilor din teren și a rezultatelor, ci și a deciziilor luate peste noapte de conducători. În ultimul sezon din eșalonul secund cinci echipe s-au retras pe durata competiției, creând un adevărat haos în campionat. Corona Brașov a abandonat încă din start, în rest, celelalte patru au cedat în iarnă sau cu câteva etape înainte de final, cazul Slatinei. Implicarea politicului în viața echipelor a dus la aceste decizii drastice, doar AFC Fortuna renunțând la activitate după ce patronul ei, Radu Călin, n-a mai vrut să dea bani. Săgeata Năvodari, Unirea Slobozia și FC Olt au depins de finanțare de la autoritățile locale și când „robinetul” a fost închis și cluburile și-au pus lacătul. În cazul acestor patru echipe deciziile au picat brusc, au surprins lumea fotbalului, au luat fața altor formații care într-adevăr acuzau probleme financiare și continuau activitatea târâș. Gloria Buzău, Farul Constanța, CF Brăila, SC Bacău, ACS Berceni, Rapid CFR Suceava, Metalul Reșița, Unirea Tărlungeni, CSM Râmnicu Vâlcea sau FC Bihor Oradea sunt cluburi din Liga 2 care au o situație mult mai grea, însă care au rezistat, au luptat și au făcut totul pentru a supraviețui și a respecta competiția. Au făcut-o și pentru tradiție și suporteri.
Finalul competiției pune pe tapet încă un abandon, la fel de surprinzător, deoarece clubul nu are datorii. Ratarea promovării în Liga 1 la finalul sezonului de Liga 2 a pus punct „proiectului” ACS Academica Argeș Pitești. Finanțatorul grupării ilfovene mutată de la Buftea la Clinceni și mai apoi la Pitești, Constantin Moroianu, nu mai vrea să dea bani, și-a anunțat colaboratorii și le-a dat liber jucătorilor. Totuși, există posibilitatea ca Academica Argeș să continue în Liga 2 sub altă denumire și în altă locație. O confirmă chiar președintele Dan Lăzărescu.
Jucătorii echipei Academica Argeș sunt liberi să-și găsească alte cluburi pentru care să evolueze din acest moment. Foto: Andrei Zevedei
Aici nu e nimic neașteptat, vezi parcursul pe care l-a avut până acum echipa. După Buftea, Clinceni și Pitești acum oricine oferă mai mult se poate alege cu un club de fotbal în Liga 2. Se aude chiar că Buftea ar fi tentată de o revenire în acest eșalon. În România se trece ușor peste etapele de dezvoltare, se sare direct la un nivel superior, se preia un palmares al unui club cu tradiție aflat în moarte clinică sau deja desființat și se visează apoi continuatori. De asta nici publicul nu vine la stadion, de asta oamenii din respectivul oraș ajung să-i urască.
„Da, este adevărat că se desființează echipa, dar suntem în discuții să fim preluați de altcineva, mă refer la club, că nu are nicio datorie. Asta nu înseamnă că va rămâne tot Academica, informațiile sunt că noi am încheiat-o cu fotbalul. Am încercat, nu s-a promovat, asta e, probabil că nu a fost să fie. N-am avut arbitraje, n-am avut nimic de partea noastră, decât profesionalism. Jucătorii sunt liberi, unii și-au și găsit echipe. Îmi pare rău că nu am reușit mai mult, ne-am străduit cât am putut și mă bucur că am făcut-o corect”, a declarat, pentru IlfovSport, Dan Lăzărescu.
FC Voluntari și Academica Argeș s-au luptat până în ultimele etape pentru promovare. Fanii ilfoveni au avut un mesaj, însă se pare că acesta nu va mai fi valabil din următorul sezon. Foto: Andrei Zevedei
După ACS Buftea, FC Clinceni și Academica Argeș Pitești, echipa ce a terminat actualul sezon de Liga 2 pe locul 2 în play-off-ul Seriei I se pregătește să ia o nouă denumire și să continue într-un nou oraș, pe un nou stadion și cu un nou public. Și ciclul să continue în anii următori. Totul pentru că însuși finanțatorii nu cred în echipa lor apărută peste noapte și care nu are nicio tradiție. Tradiție care poate i-ar fi împiedicat să ia o astfel de decizie drastică, de desființare.
Antrenorul Ciprian Urican și jucătorii Academicii au avut rezultate bune în Liga 2, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe finanțatorul Constantin Moroianu să desființeze clubul. Foto: Andrei Zevedei
Locuitorii Argeșului și ai Piteștiului au acum liniște. Echipa venită din Clinceni care în vara anului trecut intenționa, alături de primărie, să preia palmaresul și brandul FC Argeș e pe punctul de a se desființa. O pot face în schimb alte două cluburi, SCM Argeș Pitești și FC Argeș 1953, care pun la cale, sub îndrumarea edilului interimar Cornel Ionică, o fuziune care să creeze o singură grupare mai puternică și care să joace în Liga 3. Poate între timp, cu această oportunitate, se vor uni și cu Academica Argeș și vor juca direct în Liga 2, iar în următorul sezon vor trage la promovare.