Farul, la ora adevărului după 3-1 cu Fotbal Comuna Recea și salvarea de la retrogradare. Ianis Zicu, analiza unui sezon în care s-a ratat promovarea și plusurile scoase în față după doi ani de mandat

Răzvan STÎNGĂ 17 Apr. 2021, 17:12 Liga 2

Farul a scăpat matematic de orice emoție în privința retrogradării. Constănțenii au învins sâmbătă Fotbal Comuna Recea, cu 3-1, în etapa a 4-a a Grupei B a play-out-ului, și sunt siguri că vor evolua în Liga 2 și în sezonul următor.

Ianis Zicu mai vrea acum primul loc în grupă, pentru a arăta că Farul merita să fie în play-off și că doar neșansa a făcut să nu se lupte nici în acest an pentru un loc de promovare în Liga 1. Referitor la confruntarea cu Fotbal Comuna Recea, antrenorul echipei de la malul mării a remarcat jocul bun făcut de echipa sa, în situația în care maramureșenii treceau printr-o perioadă pozitivă din punct de vedere sportiv.

Ianis Zicu: ”Vrem primul loc și trebuie să luptăm” 

Zicu a avut emoții și din pricina a ceea ce s-a întâmplat în sezonul regular, când Farul a câștigat la limită, tot pe teren propriu, cu 3-2.

O victorie importantă, noi nu meritam să fim în situația aceasta și să simțim aceste emoții ale barajului, să spun așa, chiar dacă era o diferență mare de puncte. Erau lucruri care ne apăsau, mai ales că în primele două etape nu am reușit să câștigăm. Am avut o perioadă mai puțin bună, dar dacă este să facem o analiză corectă și totală asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, de când am venit la Constanța, cred că echipa a arătat determinare, dăruire.

A fost un joc bun, puteam în prima repriză să închidem mai repede meciul. Am început repriza a doua bine, am avut câteva oportunități, dar și adversarul ne-a pus probleme. Am întâlnit una dintre echipele cele mai în formă, pentru că în ultimele partide au pierdut doar câteva. E o echipă care are ocazii de poartă, azi a avut mai puține pentru că noi nu am dat oportunități. Am câștigat și trebuie să câștigăm și ultimele trei partide.

Vrem primul loc și trebuie să luptăm, pentru a ne demonstra nouă că merităm să fim în față. Vom mai avea etape grele. Chiar dacă o să jucăm cu două echipe retrogradate, Slatina și Pandurii, după care cu Cluj acasă, noi o să ne pregătim la fel, atât eu cât și jucătorii. Ne vom concentra așa cum am făcut-o și până acum.

Vor fi jucători care vor intra mai mult ca până acum, dar fiecare partidă va fi pregătită pentru a câștiga”, a declarat Ianis Zicu.

Ianis Zicu a făcut analiza sezonului: ”Am reușit să terminăm la egalitate de puncte cu echipe care au mers în play-off”

Zicu s-a folosit de acest moment să facă și o analiză a acestui sezon, în care Farul a fost extrem de aproape de play-off. Anume că echipa a făcut, per total, o stagiune bună. De altfel, din punctul său de vedere, constănțenii au devenit o echipă luată mai mult în seamă de când el a fost numit ”principal”. A evidențiat faptul că în ultimii doi ani, Farul a pierdut doar patru partide pe teren propriu și s-a luptat de la egal la egal cu echipe cu bugete superioare.

A încadrat pe această listă cluburi ca Petrolul și Universitatea Cluj, care la rândul lor se văd nevoite să evolueze tot în play-out.

În 21 de meciuri acasă am pierdut patru, un meci anul trecut cu Turris și trei anul acesta, din care unul jucat cu 10-11 jucători, pentru că a fost situația cu COVID-ul. Cred că băieții merită felicitați pentru cum au arătat azi. Mă așteptam să aibă această reacție, pentru că dacă tragem linie, de la sezonul regular am fost la un punct de baraj, la trei puncte de promovarea directă și cred că jocul ne permitea să sperăm.

Din păcate nu am reușit să avem rezultate bune cu echipele care au terminat în fața noastră și toată lumea s-a grăbit să zică anumite lucruri care m-au deranjat. Nu am zis nimic până acum pentru că eram focusat pe ceea ce trebuia să facem ca să închidem emoțiile pentru baraj. Avem buget de trei ori mai mic decât Petrolul, decât Cluj și decât alte echipe. Am reușit să terminăm la egalitate de puncte cu echipele care au mers în play-off.

Chiar dacă acesta era obiectivul nostru, nu l-am îndeplinit, din această cauză, pentru că nu am avut rezultate mai bune cu echipele care au mers acolo. Dar cred că locul nostru era în play-off, în primele șase, și de aceea vreau să felicit pe toată lumea, de la jucători, până la oamenii care lucrează în cadrul clubului, în jurul echipei. De la cei care au grijă de teren, de tot ce înseamnă clubul Farul, pentru toată munca depusă în acest an”, a adăugat Ianis Zicu, după 3-1 cu Fotbal Comuna Recea.

Farul, pe primul loc în Grupa A a play-out-ului 

E important de precizat că victoria cu maramureșenii a fost prima pentru Farul în play-out. În primele două jocuri, scosese doar un punct, după 1-1 cu Ripensia și 0-1 cu Metaloglobus. Grație victoriei de sâmbătă, ”marinarii” sunt pe primul loc în Grupa A, cu 36 de puncte, la egalitate cu Metaloglobus. La același punctaj poate ajunge și ”U” Cluj dacă învinge duminică, în deplasare, Ripensia.

Farul are meciul următor la Slatina, cu CSM.

Foto: Ștefan Ciocan/ Sport Pictures 
Video:FC Farul Constanța

Răzvan STÎNGĂ 17 Apr. 2021, 17:12 Liga 2
Pe aceeași temă