Lovitură dură pentru Juventus. Președintele Gheorghe Chivorchian a fost condamnat la închisoare cu executare. De ce a fost acuzat fostul secretar general al FRF

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 01 Jan. 2017, 19:11 Actualizat: 04 Jan. 2017, 13:08 Liga 2
Lovitură dură pentru Juventus.  Președintele Gheorghe Chivorchian a fost condamnat la închisoare cu executare. De ce a fost acuzat fostul secretar general al FRF

Gheorghe Chivorchian, fostul președinte al clubului de fotbal Poli Timișoara, și Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, au fost condamnați la închisoare în dosarul finanțării grupării Poli Timișoara de către CJ, potrivit unei decizii pronunțate de Tribunalul Timiș.

Gheorghe Chivorchian, fost președinte al Politehnicii Timișoara și fost secretar general al Federației Române de Fotbal, actual președinte al clubului din Liga 2 Juventus București, a primit o condamnare de 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Totodată, Chivorchian trebuie să plătească 5.050.000 lei, în cuantumul unor despăgubiri civile către partea civilă Consiliul Județean Timiș.

Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, a fost condamnat de către Tribunalul Timiș la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată.

Totodată, Ostaficiuc a primit o interdicție de exercitare a drepturilor pentru o perioadă de trei ani după ispășirea pedepsei, drepturi de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice. El trebuie să plătească 9.950.000 de lei drept despăgubiri către Consiliul Județean Timiș.

Au mai primit sentințe Ion Negrei (3 ani și 6 luni de închisoare și pedeapsa complementară) și Liviu Ioan Roșca (3 ani de închisoare și pedeapsa complementară), care aveau funcții de conducere la FC Politehnica Timișoara SA, ei fiind găsiți vinovați de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Timiș în data de 30 decembrie 2016, nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Potrivit rechizitoriului DNA, Constantin Ostaficiuc, profitând de funcția sa și contrar prevederilor legale, a aprobat și dispus, în perioada 2008-2011, alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți inculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A., în condițiile în care finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice era limitată la entitățile fără scop lucrativ, în condițiile în care S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timișoara SA, era organizată ca societate pe acțiuni.

De asemenea, Ostaficiuc a inițiat procedurile de obținere și apoi a avizat favorabil o hotărâre a Consiliului Județean Timiș, în baza căreia, în aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate condusă la acea vreme de Marian Iancu), având ca obiect susținerea echipei de fotbal, invocând ca și considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA.

Articol scris de Andrei IONAȘCU (Mediafax)

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 01 Jan. 2017, 19:11 Actualizat: 04 Jan. 2017, 13:08 Liga 2
Pe aceeași temă