”Prima casă” a Universității Craiova va fi dărâmată. Stadionul Tineretului va fi pus la pământ, iar în locul lui se pregătește construirea unei arene multifuncționale. Planul a fost prezentat ministrului Eduard Novak

”Prima casă” a Universității Craiova va fi dărâmată. Stadionul Tineretului va fi pus la pământ, iar în locul lui se pregătește construirea unei arene multifuncționale. Planul a fost prezentat ministrului Eduard Novak

Stadionul Tineretului din Craiova, locul unde a luat naștere Universitatea Craiova, va dispărea! După ani de zile în care arena nu a fost folosită prea mult, iar lucrările legate de infrastructură au lipsit în totalitate, acum se pregătește dărâmarea tribunelor aflate într-o stare de degradare evidentă.

Terenul cu puţină iarbă şi multe gropi este folosit de ani buni de diverse grupe de copii şi juniori, aflate în căutare de un spaţiu de antrenament. Autorităţile locale s-au decis totuşi asupra unei destinaţii pentru locaţia legendarei arene, aflate în subordinea Consiliului Judeţean Dolj.

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a participat la consultarea publică 

Stadionul Tineretului din Craiova a revenit patrimoniului judeţului Dolj, iar Consiliul Județean Dolj a organizat o consultare publică, în cadrul căreia s-au discutat aspecte legate de următoare construcție. Pe locul respectiv se dorește construirea unei arene multifuncționale.

O sală de sport multifuncţională, cu suprafeţe de joc rabatabile, destinată mai multor sporturi, este considerată, de către cei care conduc Craiova şi Doljul, ca exact edificiul care ar închide acest cerc al infrastructurii sportive din Bănie, în care sunt incluse deja, în zonă: Stadionul Ion Oblemenco, inaugurat acum trei ani, stadionul de atletism de nivel internaţional, dat în folosinţă anul trecut, Sala Polivalentă, reconstruită şi intrată în circuit acum nouă ani, după 18 ani de când fosta sală dispăruse în urma unui incendiu, precum şi cantonamentul Lunca Jiului, reconstruit şi repus în folosinţa Universităţii Craiova acum doi ani.

Consultarea Publică a avut loc într-o sală de conferintă a Stadionului Ion Oblemenco, la care au participat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, dar și foștii campioni olimpici, Doina Melinte și Violeta Beclea-Szekely.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a expus în fața celor prezenți proiectul care se dorește a fi demarat pe locul Stadionului Tineretului.

Ne-am dorit să avem o consultare publică la care să participe personalități din lumea sportului, oameni care, prin întreaga și bogata lor activitate, au făcut cinste României. Atunci când pregătim o investiție în infrastructura sportivă, cel mai corect este să purtăm discuții cu specialiști, pentru că în acest mod putem oferi noilor noastre demersuri funcțiunile potrivite pentru înalta performanță.

Intenționăm ca pe amplasamentul Stadionului Tineretului să realizăm o sală multifuncțională. Este un teren de care se leagă o întreagă istorie a sportului craiovean și pe care dorim să-l lăsăm menținem dedicat sportului. Să nu uităm că pe acest stadion s-a născut și a promovat echipa de fotbal Universitatea Craiova.

Din păcate, odată cu trecerea anilor, această arenă nu a mai putut găzdui evenimente de înalt nivel, în prezent aflându-se într-un stadiu avansat de degradare”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj.

Primarul Craiovei vrea finanțare de la CNI 

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a declarat că se dorește ajutorul Companiei Naționale de Investiții (CNI), pentru finanțarea noului proiect, așa cum s-a întâmplat chiar și pentru construirea stadioanelor pentru organizarea EURO în România, la Stadionul Arcul de Triumf, Stadionul Steaua și Rapid Arena.

Cu certitudine, știm în acest moment că pe Tineretului vom avea o bază sportivă. Va fi un obiectiv pe care sper că îl vom realiza prin finanțare obținută de la Compania Națională de Investiții și ne dorim din tot sufletul să se materializeze această soluție, pentru că avem o experiență foarte bună cu CNI, care s-a implicat la stadionul de fotbal, construcție care a fost finalizată într-un an și șapte luni.

Chiar dacă baza aparține Consiliului Județean Dolj, i-am promis domnului președinte Cosmin Vasile că voi fi alături de dumnealui ca să putem gândi și reconfigura zona, pentru că, așa cum se știe, noi ne dorim să realizăm un spațiu de regenerare urbană, care se va extinde către partea centrală a orașului, unde ne dorim să face un fan zone, un loc dedicat fanilor“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Eduard Novak: ”Atât timp cât voi fi ministru, vă garantez că voi sprijini orice activitate, orice investiție pentru sport, indiferent de culoarea politică” 

Ministrul Eduard Novak şi-a amintit că la Craiova a fost prezent la începtului carierei sale de performanţă şi şi-a manifestat ideea ca sala să conţină un velodrom, ciclismul indoor fiind considerat de domnia sa ca unul dintre sporturile cu priză şi în continuă dezvoltare.

La rândul său, ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a afirmat: ”În 2003, aici mi-am început cariera mea de ciclist de performanță, pe Velodromul din Parcul «Nicolae Romanescu», care era punctul de start în Circuitul României. Iată că acum am venit aici în calitate de ministru să discutăm, deci soarta nu este întâmplătoare. Cred că sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani și că este momentul să abordăm acest domeniu puțin diferit. Atât timp cât voi fi ministru, vă garantez că voi sprijini orice activitate, orice investiție pentru sport, indiferent de culoarea politică”.

Stadionul Tineretului a fost casa Universității Craiova timp de aproape două decenii 

Stadionul Tineretului, unde practic a luat naştere fotbalul craiovean şi a început legenda Ştiinţei. Este unul dintre cele mai vechi stadioane din ţară, după Regie, din Bucureşti, şi ”Flacăra” din Moreni. Mai păstrează încă elemente din arhitectura originară. La anul, dacă va mai rămâne în picioare, arena ar împlini un secol de existenţă, mai precis de la demararea lucrărilor de construcţie.

Echipa emblematică a Olteniei a jucat acolo din 1948, de la înfiinţare, sub toate denumirile sale: UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova şi Universitatea Craiova. Promovarea în premieră În primul eşalon, în 1964, a fost realizată pe arena de lângă ”Ciupercă”, tot acolo jucând alb-albaştrii şi primele sezoane în Divizia A, până în 1967, când au trecut pe ”Central”.

Nu mai puţin de 11 ani a durat construcţia arenei ONEF din Bănie, care a fost dat în folosinţă în 1933. Amplasarea într-o zonă mlăştinoasă a Craiovei a necesitat o muncă asiduă din partea unităţilor militare din Craiova. Avea să fie redenumit Stadionul Municipal Regele Carol al II-lea, implicarea Majestăţii Sale fiind esenţială pentru ridicarea edificiului.

Meciul de debut pe stadionul ”ONEF” s-a disputat între rivalele locale de atunci, Rovine Griviţa şi Craiu Iovan. Arena avea să găzduiască multe spectacole de propagandă, în diverse guvernări. Mareşalul Ion Antonescu a vizitat şi el arena în 1943, cu prilejul manifestărilor Săptămânii Olteniei, iar armata germană a pus în scenă parade închinate lui Adolf Hitler.

FC Craiova a cucerit acolo titlul în 1943, nerecunoscut oficial

Pe acest stadion a câştigat primul titlu de campioană naţională o echipă din Craiova. Formaţia patronată de Puiu Pleşa, FC Craiova, şi-a adjudecat campionatul din sezonul 1942-1943, însă această ediţie nu este considerată oficială, deoarece s-a disputat pe timp de război, când mulţi dintre fotbalişti se aflau pe front.

FC Craiova luase naştere prin fuziunea celor două mari rivale locale, Rovine Griviţa şi Craiu Iovan (sau Craiovan Craiova). Din echipa campioană în 1943 a făcut parte şi Angelo Niculescu, cel care a fost mai apoi selecţioner al României, inclusiv la Mondialul din Mexic 1970. O dată cu dispariţia FC Craiova, în 1948, apare Ştiinţa, echipa care avea să devină un simbol al Băniei.

Pe timpul comuniştilor, stadionul avea să primească denumirea pe care o are şi astăzi: Stadionul Tineretului, şi a găzduit, pe lângă meciurile Universităţii Craiova, şi manifestări din cadrul ”Daciadei”. După Revoluţie, stadionul a fost folosit pentru antrenamente şi meciuri amicale de prima echipă a Craiovei, dar şi de echipele de tineret şi juniori.

În 1995, pe vremea când George Constantin Păunescu patrona Universitatea Craiova, a fost o tentativă de reconstruire a arenei, dar tot ce s-a ”realizat” a fost dărâmarea în mare parte a tribunei I, cea dintre stradă. Au apărut apoi terenuri de tenis, atât de zgură, cât şi de ciment, care însă nici ele nu mai sunt utilizate de ani buni.

În 2003, printr-o hotărâre de guvern, stadionul a trecut din domeniul public al statului şi din administrarea Agenţiei Naţională pentru Sport în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj. Numai că la caracteristicile tehnice ale arenei de pe bulevardul Ştirbei Vodă era precizat doar ”Stadion fotbal cu două tribune“, fără să se menţioneze nicio suprafaţă de teren şi nicio suprafaţă construită.

Şi de aici au apărut tot felul de probleme, iar corvoada birocratică a durat până în 2019, când s-a reglementat situaţia juridică a acestui obiectiv, prin intabularea dreptului de proprietate al instituţiei asupra stadionului, în integralitatea sa.

 

 

 

Pe aceeași temă