Pantera Timișoarei!

Publicat: 31 Oct. 2011, 13:01 Actualizat: 31 Oct. 2011, 13:02 Diverse

Puțină lume știe cine este estonianul care a apărat poarta Timișoarei în toate meciurile din acest sezon și care a pus umărul la victoria senzațională din Cupă, cu Steaua, scor 2-0. După ce a închis poarta în fața roș-albaștrilor, Sergei Lepmets speră să facă același lucru și împotriva naționalei României, care va întâlni Estonia în preliminariile mondialului brazilian. Unul dintre secretele succesului pe care goalkeeperul l-a cunoscut până acum e modul liniștit în care își trăiește viața la 24 de ani: Sergei Lepmets e un familist convins.

Sergei este la Timișoara de zece luni. A început să înțeleagă românește, însă la antrenamente are nevoie de obicei de „traducătorul autorizat”, basarabeanul Artur Pătraș, cu care comunică în limba rusă. Când nu e la meciuri sau la antrenamente, Sergei e cu familia, acasă sau la plimbare. Se simte împlinit alături de soția Anna și de cei trei copii. Daria are 9 ani, Maxim are 7, iar Kirill are 2 ani (primii doi copii sunt dintr-o căsnicie anterioară a Annei). „Fratele ei e cel mai bun prieten al meu, el ne-a făcut cunoștință. Suntem împreună de patru ani. Din gașca mea de prieteni din Estonia, eu sunt primul care m-am căsătorit”, așa a descris Sergei, pe scurt, povestea lui cu Anna, care e mai mare cu cinci ani decât el.

A debutat la seniori când avea 16 ani

Lepmets este unul dintre portarii care s-au remarcat cel mai devreme în fotbalul din Estonia. A apărat poarta celor de la Merkuur Tartu când avea doar 16 ani și a ajuns la 19 ani la una dintre echipele fruntașe din țara baltică, Levadia Tallin. A fost titular în naționalele de juniori ale Estoniei, însă la prima reprezentativă nu i s-a dat încă o șansă. Titularul de drept, Sergei Pareiko, are 34 de ani și joacă la Wisla Cracovia. „Sper să ajung cât mai curând la prima reprezentativă, măcar ca rezervă a lui Pareiko. Selecționerul Tarmo Ruutli mi-a fost timp de trei ani antrenor la echipa de club, deci mă cunoaște”, a spus Lepmets.

„Estonia nu va fi favorită cu România”

Chiar dacă România a terminat grupa de calificare pe locul 4, iar Estonia a prins barajul, Lepmets spune că naționala noastră este mai bună. „Estonia nu va fi favorită în meciurile cu România, dar va avea un moral bun. Îmi doresc foarte mult să joc împotriva României. Îi cunosc deja pe jucătorii români, m-am uitat la multe meciuri, știu ce pot să facă și cred că ăsta e un atu pentru noi. Cu mine în poartă, Estonia ar putea fi mai puternică, din acest motiv. Va fi greu să îmi dați gol”, a declarat portarul Timișoarei.

Copiii învață română și engleză

Copiii mai mari din familia Lepmets, Daria și Maxim, sunt elevi la o școală particulară din Timișoara. „Daria e în clasa a IV-a, iar Maxim în clasa I. Copiii învață și româna, și engleza și se înțeleg foarte bine cu colegii de la școală. România e o altă țară, cu o altă mentalitate, românii sunt mai amabili, mai prietenoși, zâmbesc tot timpul. Principala problemă e că nu prea pot să îmi fac prieteni. Când duc copiii la școală, vorbesc cu profesorii, cu părinții”, a spus soția lui Sergei, Anna.

Cu Pătraș, la „Surprize, surprize”

Lepmets și Artur Pătraș sunt singurii vorbitori de limbă rusă din lotul lui Poli. Cei doi s-au întâlnit într-un meci Estonia – Moldova, la juniori, când Lepmets avea 16 ani, iar Pătraș, 15. Moldovenii au bătut atunci cu 2-0, iar actualul mijlocaș al lui Poli a păstrat o poză de grup în care apare și Lepmets. Cei doi s-au reîntâlnit la Timișoara după opt ani, iar Pătraș i-a arătat estonianului fotografia. „A fost o surpriză foarte mare pentru mine. Mi-a zis Artur că mi-a dat bară, dar eu nu îmi aduceam aminte și nu îmi venea să cred. Am crezut doar când mi-a adus fotografia”, a spus Lepmets.

Îl admiră pe Dani Coman

Sergei Lepmets spune că unul dintre idolii săi este portarul Rapidului, Dani Coman. „Aș vrea să ajung undeva mai sus, dar în străinătate. Dintre echipele din București, Dinamo și Rapid îmi plac cel mai mult. Portarul de la Rapid, Coman, este foarte bun”, a spus portarul estonian, care și-ar dori să ajungă în campionatul Rusiei sau în… Cipru. „Am fost acolo mai demult în probe la o echipă, Olympiacos Nicosia, și mi-a plăcut foarte mult. Natura e frumoasă acolo, au ieșire la mare. Campionatul e mai slab acolo, dar mai dur”, a spus estonianul.

E o surpriză pentru toată Europa că am ajuns la baraj, nici estonienii nu se așteptau. Dar o echipă care a bătut și Serbia, și Slovenia nu poate să fie una slabă
Sergei Lepmets, portar Poli Timișoara

Oamenii sunt mult mai buni aici, mult mai amabili ca în Estonia. Toți te salută, îl iau tot timpul în brațe pe Kirill, oferă cadouri. Din afara echipei, am câțiva prieteni din Republica Moldova, studenți. Cu ei mă înțeleg în rusă
Sergei Lepmets, portar Poli Timișoara

articol scris de Radu Faur

foto de Istvan Szasz

Publicat: 31 Oct. 2011, 13:01 Actualizat: 31 Oct. 2011, 13:02 Diverse
Pe aceeași temă