Marian Bașno, fostul mare fotbalist al Chimiei Râmnicu Vâlcea, a decedat în urma unui accident auto

Autor: Adrian MUJEA Publicat: 13 Jun. 2021, 14:28 Diverse
Marian Bașno, fostul mare fotbalist al Chimiei Râmnicu Vâlcea, a decedat în urma unui accident auto

Lumea fotbalului vâlcean a fost zguduită astăzi, 13 iunie 2021, de vestea decesului fostului mare fotbalist al Chimiei Râmnicu Vâlcea, Marian Bașno (66 ani).

Acesta s-a stins din viață în urma unui accident auto produs la Budești, o comună de lângă Râmnicu Vâlcea, în timp ce se întorcea acasă, de la București.

Automobilul condus de oficialul AJF Vâlcea a intrat pe contrasens și s-a lovit de o altă mașină. Bașno a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Vâlcea, unde s-a stins din viață după ce a suferit un stop cardio-respirator. În ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvat.

Marian Bașno îl avea alături de el, în mașină, în momentul accidentului, pe câinele său. În cealaltă mașină erau trei persoane, dintre care două au fost și ele transportate la spital. Foto: Adevărul

Marian Bașno a fost jucător la Chimia și Flacăra Râmnicu Vâlcea, sau președinte de club

În ultimii ani, a lucrat pentru Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea, ca președinte al Comisiei pentru Statutul și Transferul jucătorilor de fotbal, însă cariera sa în fotbal a fost una impresionantă.

Başno are sute de jocuri în Liga 1, fiind și maestru emerit al sportului și a antrenat Chimia și în Divizia A.

Transferat în 1976 de la Minerul Motru, Marian Bașno a jucat la Chimia Râmnicu Vâlcea în perioada 1976-1987. A promovat cu echipa în Divizia A în 1978. În această perioadă, a jucat 251 meciuri în Divizia A, marcând 15 goluri.

Ca antrenor, a pregătit pe Chimia Râmnicu Vâlcea (1985/86, etapele 30-34 și 1986/87, et. 1-8, antrenor – jucător), Flacăra Râmnicu Vâlcea (promovare în Divizia B, 1999) și Lotru Brezoi. A fost președinte la Chimia (iulie-decembrie 1991), FC Vâlcea (1995-1997) și Drobeta Turnu Severin (promovare în Divizia B, 1998).

Datele au fost preluate din volumul ”1973- un an cât un veac pentru fotbalul vâlcean”, scrisă de Iulian Meianu.

Marian Bașno, în echipa Chimiei Râmnicu Vâlcea, pe rândul de sus, al patrulea din stânga.

Bașno a avut drepturile federative asupra lui Florin Costea

În 2006, Bașno a dat dovadă că are ochi să descopere viitori fotbaliști și a dat o lovitură financiară, cumpărând drepturile federative ale lui Florin Costea, pe atunci junior, pe care l-a vândut ulterior Universității Craiova.

Marian Bașno participase la ultimul eveniment fotbalistic din județ în urmă cu câteva zile, la finala Cupei României, dintre Sparta și Chimia 1973 Râmnicu Vâlcea.

În urmă cu cinci ani, Marian Bașno spunea pentru Liga2.ro că preferă un Centru de copii și juniori puternic în detrimentul unei echipe de seniori.

Foto principal: Arena vâlceană

Autor: Adrian MUJEA Publicat: 13 Jun. 2021, 14:28 Diverse
Pe aceeași temă