Fostul medic al naționalei României atenționează fotbaliștii cu privire la infectarea cu noul coronavirus: ”Nu lasă sechele, însă poate ataca letal.” Care sunt sportivii cei mai expuși

Cornel POPESCU 24 Apr. 2020, 09:59 Diverse
Fostul medic al naționalei României atenționează fotbaliștii cu privire la infectarea cu noul coronavirus: ”Nu lasă sechele, însă poate ataca letal.” Care sunt sportivii cei mai expuși

Pompiliu Popescu, fostul medic al echipei naționale a României, a vorbit despre noul coronavirus și a spus că virusul pornit din China îi poate ataca letal și pe sportivi. Acesta crede că s-ar fi ajuns la o adevărată tragedie în lumea sportului dacă nu se interziceau competițiile sportive cât timp lumea este afectată de noul coronavirus.

”Această întrerupere atât de lungă și de atipică reclamă o pregătire care trebuie făcută de la zero, dar, chiar şi aşa, eu cred că ar fi suficiente trei-patru săptămâni pentru a fi pregătiţi. Reluarea antrenamentelor pe 15 mai şi startul pe 6-7 iunie ar fi OK. Nu aici e problema”, a spus Pompiliu Popescu, conform gsp.ro.

Pompiliu Popescu: „Dacă apare un caz de infectare cu coronavirus la o echipă, sau chiar mai multe, atunci ce facem?”

Medicul spune unde ar putea apărea probleme în cazul în care s-ar relua competițiile sportive. „Meciurile se vor relua, da? Fără spectatori, ok? Dar dacă apare un caz de infectare cu coronavirus la o echipă, sau chiar mai multe, atunci ce facem? De ce această disperare de a se relua campionatul? Pot să înțeleg că sunt bani mulți la mijloc, însă dacă apare un focar la o echipă, atunci trebuie oprit tot”, a mai spus Pompiliu Popescu.

Acesta a anunțat și cât trebuie ca să nu se mai joace fotbal în România pentru a nu exista pericol: „Doar o perioadă de câteva luni. Trebuie ca și fotbalul să se adapteze la această nenorocire pe care o traversăm. În plus, putem ajunge să ne imunizăm. Totuși, și în acest caz apare o mare întrebare. Corpul dezvoltă anticorpi după ce ai făcut coronavirus. Problema e pentru cât timp? Încă nu am văzut o cercertare cu un răspuns clar. Poate fi pe viață, cum e, de exemplul, în cazul scarlatinei. Sau poate fi ca la gripă, pentru doar un sezon, după care e posibil să o faci iarăși, după 3-6-9 luni. Nu se știe încă.”

Ce persoane sunt supuse riscului să moară din cauza COVID-19

Pompiliu Popescu anunță că și sportivii sunt în pericol să moară din cauza noului coronavirus și spune de ce. „Toți cei care au diabet sunt expuși. Diabet poți să ai și la 27 de ani și să nu ai habar. Edgar David, din cauza acestei boli, a dezvoltat și complicații oftalmologice, tocmai din acest motiv a și evoluat cu ochelari. Pe locul 2 este astmul bronșic, pe 3 bolile cardiovasulare și pe 4 cei care fac chimioterapie postcancer.

Și, atenție, tot sportivilor mă adresez acum: mai sunt expuși și cei cu hipertorfie cardiacă. În această categorie intră mai ales cei care merg des la sală și lucrează în exces la aparate, care iau prafuri… Aceștia dezvoltă o deteriorare a mușchilor cardiaci, chiar dacă ei par un pachet de mușchi, iar în cazul în care se infectează cu o viroză puternică, pot chiar și avea parte de o moarte subită. Hîldan, Foe, Feher sunt doar câteva exemple în acest sens. Repet, acest virus nu lasă sechele pentru sportivi, însă îi poate ataca letal și pe ei”, a mai spus fostul medic al naționalei României.

„Riscul unor decese din cauza acestui virus era unul foarte mare!”

Întrebat dacă am putea asista în rândul sportivilor chiar la decese provocate de COVID-19, Pompiliu Popescu a declarat. „Păi, eu vă spun ceva: am fi avut parte de așa ceva și în această perioadă, dar competițiile au fost suspendate. Nu se mai joacă nimic, nicăieri. Dacă s-ar fi continuat, să zicem, în același ritm, riscul unor decese din cauza acestui virus, asociat cu ce v-am spus mai devreme, era unul foarte mare. Nu m-a sunat niciun jucător, ei sunt preocupați doar de conturile din bănci, nimic altceva nu-i interesează”.

Văd că se doreşte reluarea fotbalului cu orice preţ şi că se vor testa jucătorii des. E o prostie! OK, îl testezi azi, e negativ, dar diseară se duce în market şi se infectează. Ce faci apoi? Testarea zilnică e imposibil de făcut, fiindcă doar testul PCR e relevant, nu alea pe care vrea Gabriela Firea să le facă.
Pompiliu Popescu, fost medic al naționalei României

Cornel POPESCU 24 Apr. 2020, 09:59 Diverse
Pe aceeași temă