Finanțarea Guvernului pentru stadionul „Francisc Neuman”, blocată de întârzierea lucrărilor. Primarul Falcă, acuzat că se victimizează: „Arădenilor să li se spună adevărul”

Marius ANGHEL 16 Dec. 2017, 10:36 Diverse
Finanțarea Guvernului pentru stadionul

Zilele trecute, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pasa elegant vina pentru tărăgănarea lucrărilor la arena „Francisc Neuman” în tabăra guvernanților. Edilul susține că în lipsa celor 2,5 milioane de euro promise de Compania Națională de Investiții, dar și noului sistem de impozitare gândit de aceeași majoritate politică, există șanse mari ca stadionul din Calea Aurel Vlaicu să nu fie finalizat nici în anul 2018.

Senatorul Mihai Fifor a venit cu precizări importante în acest caz, susținând că CNI nu poate aloca bani pentru o lucrare ce nu o poate efectua la momentul actual, scrie Sport Arad. Practic, liderul pesedist îl arată cu degetul chiar pe Falcă și firma contractată de primăria Arad în anul 2013 pentru reconstrucția noii arene de 12.700 de locuri.

Comunicatul de presă al PSD, venit sub forma unor declarații ale lui Fifor, demontează punct cu punct zicerile primarului, de aceea vi-l redăm mai jos în întregime:

„Ca în multe alte cazuri, Falcă dă dovadă și în această situație de lipsă de responsabilitate și bărbăție politică. Cred că este esențial ca arădenilor să li se spună adevărul până la capăt și să li se explice cu exactitate cum stau de fapt lucrurile legate de construcția Stadionului UTA. Dar haideți să o luăm metodic și să vedem cum și unde nu și-a făcut primarul treaba, încercând, ca de obicei, să paseze responsabilitatea în goana după capital politic. Acesta se victimizează în presă că Guvernul, prin Compania Națională de Investiții (CNI) nu îi dă banii promiși pentru finalizarea stadionului. Fals! Ceea ce omite cu bună știință acesta sunt pașii pe care trebuia să îi parcurgă și pe care îi mai are de urmat administrația locală pentru ca CNI-ul să poată prelua proiectul. Din capul locului trebuie precizat că stadionul UTA este inclus în finanțările CNI, printre obiectivele subprogramului «Complexuri sportive» din Programul Național de construcții de interes public sau social. Adică, exact ceea ce s-a cerut. Doar că după cum se precizează chiar în nota de fundamentare din 2016, trimisă ministerului, primăria Arad a semnat în 2013 un contract de lucrări cu firma Tehnodomus, lucrare care cuprinde și proiectarea pentru structura de rezistență, gradene și acoperiș. Românește, Falcă solicită CNI-ului finanțare pentru lucrări ce prevăd modernizări la gazon și sistemul acestuia de irigare, la instalația de nocturnă și la un gard împrejmuitor. Cu alte cuvinte manopere ce trebuie executate după ridicarea stadionului și nu înainte.

Dar, haideți să vedem stadiul în care se află contractul în derulare al primăriei cu Tehnodomus. Sunt oare lucrările finalizate sau se află într-un punct avansat? Nici vorbă. Iar asta se ferește să ne spună Falcă, cel care i-a umilit constant pe suporterii UTA, care îi ține pe microbiști fără stadion și obligă echipa să joace în condiții total improprii, să ne amintim doar episodul dureros și imaginea acelei arene inundate de apă. Cum poate oare primarul să solicite bunăoară modernizarea sistemului de iluminat, când în realitate este în urmă cu toate lucrările.

Doar că noi, în ciuda propagandei toxice a primarului, ne dorim cu adevărat ca arădenii să aibă un stadion modern și conform tuturor normelor, unde echipa fanion a orașului să atingă performanțele sportive pe care le visăm cu toții. Pentru asta însă trebuie să revenim la momentul adevărului, a rigorii și clarității administrative și pentru ca CNI să realizeze acea investiție în mod practic, trebuie parcurși mai mulți pași.

Totul pornește cu finalizarea lucrărilor cuprinse în contractul în curs, semnat de către Primăria Arad și firma Tehnodomus, urmată de recepția la terminarea lucrărilor. Faza a doua prevede predarea de către constructor a obiectivului către Primărie. După aceea, Primăria Arad trebuie să intabuleze noua construcție, să scoată un nou extras de Carte Funciară, în baza căruia predă amplasamentul către Compania Națională de Investiții. De abia atunci, Compania Națională de Investiții demarează o procedură de achiziție publică pentru întocmirea studiului de fezabilitate, care va sta la baza avizării indicatorilor tehnico- economici”.

În final, Mihai Fifor, printre altele și Ministru al Apărării în Guvernul României, a concluzionat: „Așa că aceasta este tema de casă a lui Gheorghe Falcă, una pe care trebuie să și-o asume, la fel ca și responsabilitatea pentru minciunile spuse arădenilor, pentru disconfortul imens creat microbiștilor și eșecul nefinalizării lucrărilor până la această dată”.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 16 Dec. 2017, 10:36 Diverse
Pe aceeași temă