E ”bolnav” de cultură! Stadionul CFR din Timișoara rămâne blocat cu un spital fără niciun pacient!

Anda DELIU 08 Mar. 2023, 16:26 Diverse
E ”bolnav” de cultură! Stadionul CFR din Timișoara rămâne blocat cu un spital fără niciun pacient!

Într-un oraș care efectiv plânge după stadioane, arena CFR de la Gara Mare, ”urmașa” de drept istoric a stadionului pe care a jucat legendara Chinezul, campioană de șase ori, rămâne blocată și ”bolnavă”. Diagnosticul: coronavirus și… cultură.

La un an fără o zi de la ridicarea tuturor restricțiilor pandemice în România, s-a hotărât desființarea spitalelor goale de campanie din țară, dar la Timișoara, deși este complet de neînțeles, construcția se va menține până la un termen încă nedefinit!

La Constanța, arena ocupată se redă fotbalului. La Timișoara, ca de obicei, nu se poate

Deși pandemia de coronavirus nu a fost oficial declarată stinsă de Organizațai Mondială a Sănătății, de 364 de zile, românii trăiesc fără restricții, căci la 9 martie 2022 s-au ridicat toate.

Ei bine, și Ministerul Apărării a decis să ridice spitalele militare de campanie construite în primăvara lui 2020, deoarece numărul de bolnavi de Covid-19 care au nevoie de internare este relativ mic. Stadionul Portul Constanța, unde se afla un astfel de spital, va fi ”eliberat”.

La Timișoara nu se raportează însă ”misiune îndeplinită” din cauza… capitalei culturale!

Astăzi, oficial, Prefectura Timiș nu poate preciza pentru câte luni. Facilitatea Spitalului Militar amplasată pe Stadionul CFR din Timişoara va rămâne operațională în următoarele luni. În contextul pandemic, la nivel național au fost înființate în anul 2020 trei asemenea facilități, la Bucureşti, Constanța şi Timişoara. La început de 2023 se intenționa închiderea lor, dar am solicitat Ministerului Apărării Naționale menținerea spitalului nostru, invocând printre altele şi faptul ca Timişoara e capitală europeană a culturii. Am rămas cu facilitatea funcțională, celelalte două închizându-se. Mulțumesc Ministerului Apărării Naționale pentru sprijin!, a anunțat prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.

Spitalul Covid de la Timișoara înseamnă de 7 luni corturi goale!

Ceea ce nu spune prefectul de Timiș e că spitalul de campanie, secția de Infecțioase a Spitalului Clinic Militar de Urgență ”Doctor Victor Popescu” din Timișoara este gol de 7 luni.

”Da, nu mai avem paciență din septembrie. Avem pază acolo. Bolnavii sunt acum la Spitalul Victor Babeș (n.r. de boli infecțioase). La nevoie, se ppate detașa din nou personal medical. Cei care au lucrat acolo au avut contracte pe perioadă determinată, detașați din alte unități sanitare din oraș”, a declarat, pentru Liga2.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar, Cosmin Jian.

De altfel, cei de la clubul de fotbal CFR tot așteaptă să re-primească stadionul. ”Am vorbit și eu cu cei de la pază. Sperau în mai să plece de acolo. Noi așteptăm să ni se redea stadionul. Conform actelor, Ministerul Apărării trebuie să-l readucă în stare de dinainte pentru Ministerul Transporturilor”, ne-a declarat președintele clubului CFR Timișoara, Constantin Nedela.

CFR ar avea trei variante de proiecte de refacere a arenei, dar posibile doar dacă stadionul va fi transferat de la Ministerul Transporturilor la asociație. Evident, cât timp arena e la tot la Ministerul Apărării, lucrurile sunt blocate.

Acolo a jucat Chinezul!

În perioada interbelică, în zona unde e Stadionul CFR a existat Stadionul Banatul, care, din mărturiile oamenilor din cartierul Blașcovici, era amplasat perpendicular pe strada Nera, nu paralel, ca actualul stadion. Inaugurat în 1913, a fost bombarbat în 1944, deodată cu Gara Domnița Elena, iar în 1949, arena ridicată de muncitorii de la căi ferate a fost inaugurată.

S-a jucat fotbal pe terenul mare până în 2020, de către CFR Timișoara (Liga 6), când a venit pandemia, iar autoritățile au decis să creeze spitalul de campanie, care nu se mai dă plecat, iată.

Paradoxal, și fostul antrenor al echipei feminine a CFR, Florin Bugar, selecționer la națională la vremea decesului, a murit de Covid în octombrie 2020.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/un-an-de-cand-s-a-inchis-stadionul-dan-paltinisanu-nici-macar-proiectul-tehnic-pentru-demolare-nu-e-gata-si-nu-se-stie-cand-vor-intra-efectiv-buldozerele-pe-arena-19261701

https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-polisti-au-cerut-respect-pentru-timisoara-mars-inainte-de-derby-ul-cu-ripensia-vrem-stadion-nou-vrem-sala-noua-de-sport-vrem-bazin-de-inot-vrem-tot-ce-e-normal-19252312

https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-politehnicii-timisoara-au-pierdut-definitiv-procesul-cu-uta-dupa-evenimentele-de-la-derby-ul-din-2018-de-la-siria-19260881

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stadionul-lego-din-timisoara-are-pentru-prima-data-oferte-intre-firmele-interesate-este-si-cea-care-a-taraganat-constructia-noii-arene-din-arad-19251885

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gargara-ieftina-a-primarului-timisoarei-despre-noul-stadion-care-nu-e-nici-acum-aprobat-ca-investitie-si-sala-polivalenta-unde-sunt-probleme-mari-19231878

Anda DELIU 08 Mar. 2023, 16:26 Diverse
Pe aceeași temă