Luni dimineață, când orășenii începeau lupta cu traficul, pe trotuarul din fața stadionului Giulești se adunaseră câteva zeci de oameni. Ciudata întrunire părea să aștepte ceva, ora și ziua erau total nepotrivite pentru un meci și nici nu era vorba de asta. În câteva ore avea să vină pronunțarea Tribunalului pe tema planului de reorganizare. Dacă răspunsul ar fi fost NU, atunci la această oră Rapid ar fi fost deja un club în faliment, numai bun s-o ia din liga a patra sau a cincea. Printre oameni se insinuase ideea că planul nu va trece, deja se vorbea destul de mult de Glasgow Rangers, un alt exemplu celebru de faliment care de doi ani tot urcă, iar acum bate la poarta ligii secunde scoțiene.
Izbăvirea a venit spre ora zece, planul a trecut, Tribunalul a spus DA, iar falimentul a fost evitat. Oamenii s-au risipit la casele lor după ce s-au mai uitat o dată în calendar, convingându-se că e totuși 31 martie și că n-a făcut cineva o glumă de 1 aprilie.
Acesta a fost primul pas spre viață, dar și cel mai important. Ceilalți doi, care urmează, nu sunt vitali. Dacă se declanșa falimentul, nici licențierea și nici promovarea prin fotbal nu mai aveau vreun sens.
Acum urmează licența. Oficialii Rapidului au dus dosarul la Federație și e interesant de aflat dacă la 31 martie clubul reușise să stingă datoriile de până la 31 decembrie precedent. Acestea nu se referă doar la jucătorii din lotul curent, ci și la cei care au plecat în vara trecută sau chiar în iarna trecută. Pe surse, profitând că Rapidul a avut etapă fără joc, în week-end conducătorii ar fi încercat să mai stingă din datorii. Nu atât cu cash, cât mai ales cu contracte de reeșalonare. Dacă un jucător acceptă în scris să-și primească după 31 martie banii pe anul trecut, nu e nicio problemă, dosarul de licențiere are șanse să fie aprobat.
Al treilea pas pare în acest moment cel mai dificil. Ultimele rezultate au compromis statutul echipei de favorită la promovare. În toamnă, în ciuda sărăciei mereu clamate, Liga secundă părea un teritoriu de plimbare pentru Rapid. Acum s-a constatat că, în timp ce Viorel Moldovan își împărțea timpul între negocieri și antrenamente, echipa are doar 1 punct din 12 posibile în play-off în partidele cu Iași și Slobozia, devenite brusc favorite la promovare. Dacă ajunge Târlungeniul în primele 6 e și mai rău, pentru că atunci punctele devin 2 din 18. Înțelegând că a greșit în tentativa de a prelua clubul, Moldovan pare întors cu toate forțele către ocupația sa de bază, cea de antrenor. Îi rămân două luni la dispoziție să treacă de această încercare pe care nimeni nu o credea atât de grea.
Editorial scris de Alin BUZĂ‚RIN
Foto: Gabriel FLUERARIU