Asociația Sport Club Bacău stă să se spargă!

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 23 Jul. 2014, 17:04 Actualizat: 23 Jul. 2014, 17:05 Diverse
Asociația Sport Club Bacău  stă să se spargă!

Telenovela Sport Club Bacău continuă. Și, ca în orice telenovelă, miezul îl constituie banii, secretele și răsturnările de situație. În acest moment, bani nu există la Sport Club. Și asta nu mai e un secret pentru nimeni. În schimb, este pe cale să se producă o răsturnare de situație. Una care ar asigura salvarea echipei.

Concret, dupa ce s-au vehiculat tot felul de variante cu investitori privati, oficialii Primariei si membrii Consiliului Local au ajuns la concluzia ca, momentan, cel mai bine este ca divizionara B sa rămâna sub tutela municipalitatii. Mai ales ca finantarea este asigurata: 28 de miliarde de lei vechi in baza proiectului de finantare nerambursabila aprobat de CL Bacau pe Legea 350/ 2005. Pentru aceasta, insa, trebuie rezolvate doua probleme.

Ambele, in regim de urgenta. Prima: inlocuirea celor cinci membri ai Asociatiei Sport Club Bacau, care gestioneaza banii virati de Consiliul Local. Si a doua problema: gasirea surselor de co-finantare, care sa permita deblocarea celei de-a doua transe a proiectului, destinata acoperirii salariilor jucatorilor.

N-aduce anul ce-aduce ceasul

De mai bine de trei saptamâni de zile, câte au trecut de la arestarea primarului Romeo Stavarache si a presedintelui ASC Bacau, Liviu Goian, Asociatia cu pricina nu a luat nicio pozitie publica. „Am primit asigurari ca toti cei cinci membri se vor retrage pâna la 1 august”, au anuntat reprezentanti ai Consiliului Local. Oficial, insa, nu a aparut niciun semn din partea ASC-ului.

Pâna ieri, când „Desteptarea” a contactat patru din cei cinci membri ai Asociatiei Sport Club Bacau. Evident, pe din afara a ramas Liviu Goian; si asta numai pentru ca el este pe dinauntru in momentul de fata! „Goe nu va mai continua, cu siguranta. Nu vrea sa mai auda de fotbal”, au dezvaluit apropiatii sai. Pâna vom afla chiar din gura lui Goian daca va continua sau nu, sa vedem pozitia celorlalti patru membri. Primul contactat, prima surpriza!

Claudiu Nastasa, vice-presedintele Consiliului Judetean din partea PNL a afirmat ca si-a dat demisia din functia de membru al Asociatiei Sport Club: „Cred ca a trecut o luna de când mi-am prezentat demisia”.

„Am aflat din ziar!”

Al doilea telefon, a doua surpriza: PNL-istul Gabriel Stanica Lupu sustine ca a aflat din „Desteptarea” ca ar mai detine inca functia de membru in ASC Bacau! „Cu exceptia actului constitutiv, n-am avut nicio treaba cu Asociatia. N-am fost invitat si n-am participat la nicio sedinta de-a lor. Am citit in ziar ca mai sunt membru la Sport Club. Habar n-aveam de una ca asta! Va jur ca, odata revenit in tara, imi depun demisia de acolo”, a dat asigurari Lupu.

Un alt reprezentant al PNL-ului, Marius Danciu e si el pe cale de a se retrage din ASC: „Sunt membru fondator, insa daca mi se cere, plec fara niciun fel de problema”. Ultima discutie este purtata cu afaceristul Liviu Rusu (Di Livio Impex SRL).

Merita reprodusa in intregime. „Buna ziua, domnule Rusu, va sunam de la ziarul Desteptarea. Ce ne puteti spune despre Asociatia Sport Club Bacau?”. Raspunsul: „Nu va cunosc si n-am ce sa va spun”. „Faptul ca nu ne cunoastem nu va impiedica sa ne dati lamuriri despre o Asociatie al carei membru sunteti si care gestioneaza bani publici”. N-a mai existat niciun raspuns. Rusu a inchis fara sa-si ia ramas bun. Ii spunem noi: „La revedere!”.

Datori la jucători și la Federație

Asadar, problema nr. 1, cea legata de plecarea membrilor ASC n-ar mai trebui sa constituie o… problema. Pe tapet ramâne chestiunea banilor. Co-finantarea de 10 la suta pe care trebuia sa o asigure Asociatia, astfel incât sa poate beneficia si de a doua transa din proiectul aprobat de Primarie. In momentul de fata, echipa are nevoie ca de apa de aproximativ 60.000 de euro pentru a achita salariile pe ultimele trei luni ale jucatorilor.

Altfel, acestia devin liberi de contract. Iar ceasul ticaie: 10 august este data limita. Si nu mai vorbim de maruntisuri cum ar fi achitarea baremului de la ultimul meci din sezonul trecut (80 milioane), datorie care ar putea duce la neprogramarea SC-ului in Cupa României! O varianta ar fi cedarea (fie si sub forma de imprumut) a jucatorilor bine-cotati.

O alta solutie este propusa de consilierul local George Bogatu: „Timpul ne preseaza. Daca nu reusim sa gasim o alta sursa de finantare, am putea ceda drepturile federative ale doi-trei jucatori, astfel incât sa putem plati salariile la timp”.

Popovici antrenor, Poenaru director tehnic

Bogatu a tinut sa precizeze ca nu a fost nici adeptul preluarii echipei de catre firma de energie Getica ’95 si nici a colaborarii propuse de cuplul Ciocoiu-Ogararu. „In clipa de fata, echipa trebuie sa ramâna in administrarea Consiliului Local. Cu conditia ca membrii Asociatiei Sport Club sa se retraga si sa fie inlocuiti”, a spus Bogatu, care a propus si schimbari la nivelul bancii tehnice: „Ca antrenor trebuie sa vina Cristi Popovici, secondat de Marius Gireada, iar ca director tehnic, Ghita Poenaru”.

Singurul consilier local care a cerut mereu socoteala referitor la modul in care sunt cheltuiti banii publici de catre Sport Club Bacau, Cristi Manolache este convins ca inlocuirea membrilor ASC cu persoane credibile din lumea fotbalului si din mediul de afaceri poate genera performanta la divizionara B finantata de Consiliul Local Bacau: „E nevoie de persoane credibile si competente in conducerea Asociatiei si le vom gasi. Echipa va deveni, astfel, a intregului oras si nu doar a unei grupari. Va exista, in sfârsit transparenta, iar acest lucru va duce, fara indoiala, si la performanta”.

Trei salarii și „Pa, Tănase!”

Jucatorii Sport Club Bacau au intrat in cantonament, ieri, cu o intârziere de mai bine de o saptamâna. Dupa ce dimineata au efectuat vizita medicala, Hurdubei si compania si-au inceput stagiul de pregatire centralizata de la baza „Letea”.

La cum decurg lucrurile, pentru antrenorul Viorel Tanase acesta pare ca va fi ultimul cantonament la comanda Sport Clubului. Clauza de reziliere a tehnicianului galatean nu este una impovaratoare pentru club: trei salarii. Având, insa, in vedere faptul ca in vara lui 2012 a parasit echipa bacauana in saptamâna premergatoare inceperii campionatului, lui Tase i s-ar putea arata usa fara a i se mai arata si banii. Si nici asta n-ar fi vreun secret, ci doar o noua intorsatura de situatie. Curata telenovela, hombre!

Sursa: Deșteptarea

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 23 Jul. 2014, 17:04 Actualizat: 23 Jul. 2014, 17:05 Diverse
Pe aceeași temă