Varianta lui Andrei Nicolescu despre blocajul de la Steaua privind neobținerea dreptului de promovare: ”Cel care ar îndeplini toate condițiile este tocmai cel pe care nu-l considerați că face parte din istoria Stelei.” ”Polemica” dintre dinamovist, Adi Popa și Mihai Mironică

Marius ANGHEL 22 Feb. 2024, 13:04 Liga 2
Varianta lui Andrei Nicolescu despre blocajul de la Steaua privind neobținerea dreptului de promovare: ”Cel care ar îndeplini toate condițiile este tocmai cel pe care nu-l considerați că face parte din istoria Stelei.” ”Polemica” dintre dinamovist, Adi Popa și Mihai Mironică

Prezenți, săptămâna trecută, la ProSport LIVE, Andrei Nicolescu, administratorul special al clubului Dinamo, și Adrian Popa, triplu campion cu FCSB și fost jucător la Steaua, au vorbit cu moderatorul emisiunii, Mihai Mironică, despre situația clubului din Ghencea, care nici până în prezent nu a reușit să găsească o soluție pentru ca echipa antrenată de Daniel Oprița să obțină dreptul de promovare în prima ligă.

Reînființată în urmă cu șase ani și jumătate, în Liga a 4-a București, în urma procesului clubului cu FCSB, echipa de fotbal a CSA Steaua se află acum la al treilea sezon la rând în Liga 2 și activează fără a avea drept de promovare în prima ligă.

Mai jos, redăm întreaga discuție dintre cei trei pe tema Stelei, punctul de vedere al lui Andrei Nicolescu fiind interesant de urmărit, în contextul în care acesta a trecut printr-o situație oarecum asemănătoare cu actuala Rapid și se întreabă cum de clubul din Ghencea, cel mai puternic brand din fotbalul românesc, nu are un plan de a face cu adevărat performanță.

Discuție între Mihai Mironică, Andrei Nicolescu și Adrian Popa despre echipa de fotbal a clubului Steaua și problemele sale cu dreptul la promovare

Dialogul a pornit după ce moderatorul Mihai Mironică l-a întrebat pe fotbalistul Adrian Popa, ultima dată la Concordia Chiajna, despre perspectivele pe care le are Steaua la promovare și starea de spirit pe care o simte în jurul echipei. Nicolescu a intervenit și i-a întrebat pe amândoi despre ce cred că împiedică clubul din Ghencea să aibă o identitate sau să poată face cu adevărat performanță.

Mihai Mironică: Adi, înțeleg că CSA Steaua nu va avea drept de promovare nici în acest sezon, chiar dacă mai are șanse să se bată pentru promovare în clasament. Care este situația, cum simți, pentru că spui că mai comunici cu suporterii, care este starea de spirit în jurul echipei și care sunt perspectivele, adică există o luminiță la capătul acestui tunel?

Andrei Nicolescu: Îmi cer scuze, dar vreau să vă întreb pe dumneavoastră ce credeți, pentru că văd că acum este un subiect pe care începem să-l dezbatem: Ce credeți, că această situație este generată de ce anume? Care este piedica pentru care în România nu există identitate de club pentru cluburile mari, cum e și Steaua.

Mironică: Cred că, în particular, la Steaua toată această situație s-a generat din ura Peluzei Sud față de Gigi Becali, pe de o parte.

Nicolescu: Și credeți că orgoliile oamenilor, unor oameni, trebuie să primeze în ceea ce privește istoria unui club?

Mironică: Nu! Este o dramă ceea ce se întâmplă în România cu Dinamo, cu Steaua, cu Poli Timișoara, cu Universitatea Craiova, cu toate aceste echipe care s-au divizat, chiar și Rapid, la un moment dat. Este o situație dramatică. Eu visem în continuare să văd toate aceste echipe împreună, dar mi-e teamă că…

Nicolescu: Și credeți că actuala formă de organizare pentru CSA Steaua permite performanța?

Mironică: Păi să-l întrebăm pe Adi!

Nicolescu: Nu cred că știe, că nu cred că e atât de…

Mironică: Eu cred că știe mai bine decât mine.

Adrian Popa: Din punctul meu de vedere, anul trecut, sub actuala formă, a obținut performanță, pe un buget mult sub al altor echipe cu care ne-am aflat în competiție, și noi, pe teren, din punct de vedere sportiv, am obținut promovarea directă, anul trecut, dacă discutăm despre performanță.

Mironică: E adevărat, numai că domnul Nicolescu se referă la un alt gen de performanță. Când vorbești despre Steaua, o asociez, cum ai spus și tu, cu câștigarea campionatului, cu primăvara europeană.

Mihai Mironică: ”În universul acesta al echipei CSA Steaua este și această idee că există undeva niște persoane foarte puternice care blochează acest proces al revenirii acestui brand Steaua în prima ligă din România”

Andrei Nicolescu, acum administrator special al clubului Dinamo și în sezonul precedent adversar al Stelei în Liga 2 cu echipa alb-roșie, a fost, în trecut, rival al Stelei și din postura de conducător al nou-înființatei Academia Rapid, în prezent Rapid din prima ligă. Nicolescu nu înțelege cum de situația Stelei a stagnat, nu s-a recurs la schimbarea formei juridice, în timp ce Rapidul a promovat constant, este la al treilea sezon în prima ligă și țintește la câștigarea campionatului.

Nicolescu: Trebuie să-i creezi niște premise ca să poată evolua la cel mai înalt nivel. Și atunci, dacă de 6 ani, pentru că eu știu, fiindcă am pornit cu Rapidul în același timp în care a pornit CSA Steaua, știi că trebuie să îndeplinești niște condiții legale ca să poți să ajungi la cel mai mare grad de performanță, de ce 6 ani de zile…

Mironică: Eu cred că în universul acesta al echipei CSA Steaua există și această idee, printre suporteri, printre oameni care sunt implicați direct la echipă, că există undeva niște persoane foarte puternice care blochează acest proces al revenirii acestui brand Steaua în prima ligă din România. Greșesc, Adi?

Popa: Și eu cred același lucru. Acum, care este acea persoană sau acele persoane, e greu să spun, dar cu siguranță există acest interes de a bloca Steaua și de a o ține în Liga a 2-a, mai ales atâta timp cât încă mai sunt niște procese pe rol, încă mai sunt câteva, deși foarte multe au fost definitive și irevocabile.

Revenind la performanță, se poate face. Revenind și la întrebarea inițială, pe care ți-a adresat-o Andrei, mi-aș dori și eu să fac o completare: Consider că toate aceste cluburi pe care le-ai enumerat au ajuns în situațiile aceastea din cauza, nu știu cum să le numesc, mișmașurilor care se făceau prin 2000-2002, când s-a schimbat și Legea Sportului, pentru ca anumite persoane, probabil, să pună mâna pe anumite echipe și cum s-au făcut făcut acele treceri. Nu discutăm strict de Steaua, ci de majoritatea, că observăm că la mai toate există această problemă, că nu totul s-a făcut conform legii, sau din punct de vedere legal nu au fost acoperiți cei care au preluat anumite branduri sau echipe sau alte inteprinderi ale statului, să spunem așa. Și cred că de aici a plecat lucrul acesta. Ori, cum ai spus tu, că s-a ajuns în această situație din cauza Peluzei Sud, e total greșit. Peluza Sud, până în 2015, a fost alături de actuala FCSB, a fost meci de meci, a fost în număr foarte mare, au fost toți suporterii pe stadion. Foarte multe grupuri ce se află acum în Peluza Sud erau în Peluza Nord până în 2015. (…) E total fals asta cu ura suporterilor. Ok, or avea ură, dar nu asta a divizat cluburile: adică unii sunt FCSB și unii sunt Steaua. Ci Instanța, pentru că ea a spus care sunt, ce au și ce n-au.

Mironică: Procesul ăsta care a ajuns în Instanță a avut ca un bulgăre această ură.

Popa: Dacă ne uităm bine, procesul a început prin 2008, când nu era nicio problemă, nu era nimic.

Nicolescu: Am aruncat o piatră și cred că face mai multe valuri.

Popa: Cred că da, mai bine ne oprim.

Andrei Nicolescu crede că dacă Steaua va iniția licitația pentru asocierea cu un privat va ajunge tot la Gigi Becali

Andrei Nicolescu nu-și explică cum nici la mai bine de șase ani de la pornirea proiectului fotbalistic al clubului din Ghencea, la un club precum Steaua, nu s-a găsit calea prin care să se facă ”performanță la cel mai înalt nivel”.

Apoi, fostul rapidist, acum dinamovist și-a spus părerea despre acest subiect. Crede că nu s-a avansat în această situație, fiindcă se va ajunge la soluția în care cel care va avea câștig de cauză, care va ”îndeplini toate condițiile”, va fi Gigi Becali, chiar cel de la care s-a pornit acest ”război” și dispariția numelui Steaua din prima ligă a fotbalului românesc.

Nicolescu: Nu că vreau să ceez polemică. Eu, totuși, stau și mă întreb, și revin la întrebarea mea inițială, de ce de acum șase ani, când s-a reînceput acest proiect, pentru că s-a decis, nu știu cine, nu știu ce, din momentul ăla, când vrei să pornești un proiect, te uiți care sunt condițiile pentru a putea ajunge să faci performanță la cel mai înalt nivel. Și până ajungi acolo îți creezi premisele să îndeplinești acele condiții legale.

Mironică: Eu cred că s-a întâmplat așa. Ei au pornit, acum șase ani, așa cum spuneați, și au zis, pe parcurs: «Rezolvăm!» Că, de exemplu, o încercare de rezolvare a fost aceasta cu modificarea legii.

Nicolescu: Dar aia nu e o încercare, e o presiune publică pe o modificare care nu are nimic cu regulamentele FIFA, UEFA, cu modalitatea în care se desfășoară fotbalul profesionist acum, și nu are cum să treacă. Nu vreau să intru în detalii ca să mă dau acum specialist, dar știți mai bine și dumneavoastră, probabil. Totuși, ai trei ani de zile în care poți să găsești o soluție juridică, dar preferi să începi fiecare an cu această…

Mironică: Gigi Becali spune că nu există această soluție. El folosește această imagine: «S-au încurcat ca puiu-n lână.»

Nicolescu: Că tot creez o polemică. Haideți să vă spun care e opinia mea. Eu cred că dacă s-ar încerca soluția legală, asta însemnând că ar trebui organizată o licitație pentru un partener (n.r. – intervine Mironică și spune: La asta voiam să ajung și eu, plecând de la Gigi Becali.) pentru clubul sportiv, cel care ar îndeplini toate condițiile pe care ar putea să le creeze un caiet de sarcini în vederea asocierii cu un privat pentru a face un brand puternic este tocmai cel pe care dumneavoastră nu-l considerați că face parte din istoria Stelei sau că nu ar putea reprezenta Steaua.

Mironică: La cine vă referiți?

Nicolescu: La Gigi Becali și la integritatea lui!

Mironică: Aici voiam să ajung și eu. Că și el a invocat, inclusiv recent, această chestiune, că în cazul în care se dorește asocierea cu un partener privat e nevoie de această licitație și chiar el ar putea să participe.

Nicolescu: Îndeplinește pe toate criteriile, pe termen sportiv, financiar, organizatoric, mai bine decât oricare ar putea să participe la această licitație.

Mironică: Adi, cum vezi această precizare a domnului Nicolescu?

Popa: Nu intru în polemică! Nu dezbat, mai sunt și alte variante!

Mironică: Nu e, neapărat, vorba despre o polemică. Domnul Nicolescu spune despre acest scenariu. Că Steaua, ca să facă un pas înainte, în derularea acestui proiect, inevitabil trebuie să ajungă la această licitație.

Popa: Nu neapărat. Se poate face și cu ONG, sunt multe alte variante legale, bineînțeles. Oricum, nu sunt eu cel mai în măsură să ofer variantele, ci cei care se ocupă, ei vă pot răspunde foarte clar. Suporterii steliști, dacă vor auzi din gura dânșilor soluțiile, vor fi foarte fericiți și, bineînțeles, puse în practică.

Mironică: Dar de ce de la club nu se inițiază?

Popa: Asta chiar nu am cum să răspund, nu știu de ce.

Mironică: Dumneavoastră cum vedeți viitorul Stelei, domnule Nicolescu.

Nicolescu: Tocmai mi-am dat seama că am intrat prea mult în polemica asta și nu vreau să mai comentez. E o părere personală, pe care am avut-o de ceva ani, am și interacționat atunci când Steaua a pornit din Liga a 4-a, știam ce se va întâmpla, am previzionat cumva, îmi pare rău că nu au găsit o soluție. Nu mai vreau să intru în polemică, haide să vorbim de situația noastră, că și noi suntem într-o situație grea și…

Mironică: Ok. A fost, oricum, foarte interesantă și această paranteză pe care ați deschis-o și dumneavoastră sunteți un om cu foarte multă experiență, cum spuneați, cu experiența aceasta a drumului paralel cu Steaua, pe care l-ați făcut cu Rapid, și cu experiența pe care o aveți în materie de legi, deci e foarte bine că am discutat despre acest lucru.

  • Zilele trecute, Asociația Steliștilor 1947 (AS47) a oferit public o soluție pe care conducătorii CSA Steaua ar putea să o aibă în vedere pentru rezolvarea problemei echipei antrenată de Daniel Oprița și a precizat patru avantaje principale pentru care această cale ar fi de urmat. Soluția este ”asocierea în participațiune”, varianta la care a recurs și Universitatea Craiova, clasată în acest moment pe locul 5 în prima ligă.

Discuția dintre Andrei Nicolescu, Adrian Popa și Mihai Mironică despre situația Stelei:

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/solutia-oferita-stelei-pentru-a-putea-obtine-dreptul-de-promovare-19300104

https://liga2.prosport.ro/seria-1/bogdan-chipirliu-din-nou-la-antrenamentele-stelei-19300145

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csm-resita-primeste-sambata-vizita-stelei-19300193

Marius ANGHEL 22 Feb. 2024, 13:04 Liga 2
Pe aceeași temă