Discursul lui Ovidiu Burcă la finalul meciului în care a promovat cu Dinamo în SuperLigă. ”Dacă nu crezi, miracolele nu se întâmplă / Sunt fericit în primul rând pentru suporteri / Este un câmpei că și în România se poate reuși altfel”

Marius ANGHEL 04 Jun. 2023, 01:09 Liga 2

La prima experiență ca antrenor în Liga 2, Ovidiu Burcă (43 de ani) a reușit aproape imposibilul.

Într-un sezon în care mulți o vedeau pe Dinamo fără șanse la promovare, din cauza problemelor existente la club, ba chiar poate și retrogradată în Liga 3, la modul în care a început campionatul și cum se prezenta după primele șapte etape, Burcă a reușit să managerieze situația, să își motiveze jucătorii, să treacă și peste problema interdicției la transferuri și să ducă echipa în prima ligă după un baraj jucat contra unui adversar din SuperLigă.

Ovidiu Burcă, antrenorul care a promovat Dinamo din Liga 2: ”Dacă nu crezi, miracolele nu se întâmplă. Sunt fericit în primul rând pentru suporteri”

Punctul culminant a avut loc sâmbătă seară, 3 mai 2023, la Mioveni, acolo unde Dinamo a jucat manșa retur a barajului de promovare/menținere în SuperLigă cu Campionii FC Argeș. Echipa bucureșteană a avut avantajul victoriei clare din manșa tur, cu 6-1, a rezistat asaltului piteștenilor, a făcut față la 0-2, a redus scorul la 1-2, apoi a mai marcat o dată după ce adversarii duseseră scorul la 4-1 și cu 2-4 rezultat final promovarea a fost bifată.

După fluierul final al jocului, suporterii dinamoviști au pătruns pe gazon și au sărbătorit alături de jucători și antrenori, iar când spiritele s-au mai calmat au venit și concluziile, declarațiile în urma reușitei.

”Este o seară minunată. Este una dintre cele mai frumoase înfrângeri din viața mea. E minunat! Astăzi a fost un meci așa cum a fost anul întreg. Am trecut prin toate stările. Cel mai important este că nu am renunțat niciodată. La fel cum a fost întregul sezon. A fost un carusel de evenimente, dar cel mai important este că băieții aceștia nu au cedat niciodată. A fost greu, foarte greu a fost meciul ăsta. Știam că așa va fi. (n.r. – este întrerupt din discurs de jucătorii săi, care l-au stropit cu șampanie.)

În primul și în primul rând, datorită lor (n.r. – arată cu mâna spre suporterii aflați încă pe gazon, apoi este întrerupt din nou, majoritatea jucătorilor dinamoviști venind lângă el și începând să dansese), datorită unor nebuni, care, indiferent prin ce a trecut clubul ăsta, nu au abandonat. De asta victoria asta este a lor. Apoi, băieții ăstia (n.r. – jucătorii) au fost fantastici. Cum i-am găsit și cum am terminat, a fost un parcurs, a fost o excursie fantastică.

Dacă nu crezi, miracolele nu se întâmplă (n.r. – și-a întrerupt interviul pentru a merge să salute suporterii, care îi scandau numele). Atunci când este atât de greu, când reușești așa ceva, bucuria este imensă. Sunt fericit în primul rând pentru ei, pentru că au fost ani de zile în care s-au chinuit, au venit la stadion, au plecat acasă dezamăgiți, s-au întors, au susținut financiar clubul și nu au renunțat niciodată. La fel am făcut și noi (n.r. – fiul său, Oscar, vine la el și îl ia în brațe. Îl arată reporterilor, îl pupă pe obraz și apoi îl lasă jos și își continuă discursul), nu am renunțat oricât a fost de greu. A fost ceva în adâncul sufletului nostru care ne-a făcut să credem că putem să reușim. A fost greu, dar odată ce am găsit conexiunea cu suporterii s-a creat magie. Au fost meciuri fantastice, au fost meciuri mai puțin reușite, dar nu am cedat niciodată”, a spus Ovidiu Burcă la flash-interviul de după promovarea în prima ligă.

”Un câmpei că și în România se poate reuși altfel”

Dinamo a ajuns în play-off-ul Ligii 2 și cu noroc. A avut un parcurs spectaculos din etapa a 8-a, iar în ultima rundă a sezonului regular nu a putut să o învingă pe teren propriu pe penultima clasată Poli Timișoara pentru a-și asigura locul în Top 6. A avut noroc și cu rezultatele indirecte și a mers în grupa de promovare, unde a terminat pe locul 4. A ajuns să dispute baraj de promovare cu Campionii FC Argeș, a profitat de haosul prin care trece echipa piteșteană și în special datorită rezultatului din manșa tur, 6-1 pe Arena Națională, a reușit să-și îndeplinească obiectivul la care nu mulți îndrăzneau să creadă la începutul sezonului.

Burcă a spus cum se va sărbători acest succes și cum a reușit să-și mențină calmul când Argeșul conducea cu 2-0 și apoi 4-1.

Antrenorul dinamovist a vorbit și despre ambiția sa de a demonstra că se poate reușit și altfel în fotbalul românesc.

”Înainte am spus să nu sărbătorim nimic, pentru că în fotbal e posibil orice. Astăzi a fost o partidă complicată. La 2-0 am încercat să rămân calm, să văd ce am de făcut, dar a fost greu începutul primei reprize, la fel și cel al reprizei a doua. Când vorbești niște lucruri și se întâmplă fix pe dos.

Nu știu, mă felicit până la urmă și pe mine, pentru că și eu am trecut prin foarte multe ca să ajung aici. În 2013, când am terminat fotbalul ca jucător, am zis că aș vrea să ofer ceva fotbalului românesc, m-am încăpățânat să cred în niște lucruri pentru care unii m-au condamnat, au spus că așa ceva nu se poate aplica în fotbalul românesc. M-am ambiționat să cred în valorile și în principiile mele de viață și de fotbal, de sport, și, cumva, astăzi este un câmpei că și în România se poate reuși altfel”, a declarat Burcă, cel care până să o preia pe Dinamo, în vara trecută, a condus doar o echipă de juniori a Rapidului, echipa secundă a Rapidului, în Liga 3, cât și pe CSM Slatina, tot în Liga 3, cu care în vara trecută a bifat promovarea în Liga 2, însă de care s-a despărțit apoi.

”Până la urmă, s-a făcut dreptate. A retrogradat un club care nu a făcut ceea ce trebuie anul ăsta”

Antrenorul echipei Dinamo și-a spus și dezamăgirea față de adversari, de modul în care aceștia s-au comportat în această săptămână dintre jocuri. Argeșul a solicitat federației să retragă licența de primă ligă ”câinilor” astfel că rămână ea, la ”masa verde”, în SuperLigă.

Burcă consideră că Argeșul a retrogradat pe merit în Liga 2, având în vedere modul în care s-a prezentat în acest sezon.

”Sunt foarte mâhnit de ceea ce s-a întâmplat zilele trecute. Atitudinea celor de la FC Argeș a fost total lipsă de fair-play. Sper că acum, în ceasul al 12-lea, să meargă acasă, e greu când pierzi, dar ei trebuie să înțeleagă că în sport poți să pierzi, dar nu poți să fi înfrânt. Atitudinea lor a fost de înfrânți, pentru că au făcut în ultimele zile fel și fel de acuzații, au trimis scrisori către federație, au încercat să facă un joc murdar și mă bucur că până la urmă s-a făcut dreptate. Cumva, un club care nu a făcut ceea ce trebuie anul ăsta, în mod normal merge acasă, e greu, doare, te reorganizezi și o iei de la început. Despre asta este fotbalul, despre asta este sportul. Dar ceea ce au făcut mi-a lăsat un gust amar”, a spus Ovidiu Burcă.

”O să sărbătorim trei zile și trei nopți, după care trebuie să ne apucăm de treabă”

În final, întrebat dacă e de părere că a surprins pe multă lume cu performanța actuală, după ce a trecut de la cariera de conducător la cea de antrenor, Ovidiu Burcă a vorbit despre această schimbare din viața sa.

”A fost greu. Cariera mea de jucător nu a fost una la cel mai înalt nivel, dar cred că am avut o carieră importantă. Am spus-o întotdeauna: am jucat fotbal ca să învăț tainele meseriei de antrenor.

Dintotdeauna mi-am dorit, a fost visul meu, probabil că unii au spus, după ce am abandonat cariera în management, în administrație, că e un moft, dar nu a fost. Ăsta a fost visul meu dintotdeauna”, a comentat Burcă, acesta vorbind apoi și despre ceea ce urmează pentru Dinamo: ”La cum am preluat lucrurile aici și la cum arată acum, lucrurile sunt total schimbate, avem niște oameni care ne-au dat foarte multă liniște, sper în continuare, o să sărbătorim trei zile și trei nopți, după care trebuie să ne apucăm de treabă, pentru că greu de-abia acum începe.”

8-5 la general pentru Dinamo în barajul de promovare cu Campionii FC Argeș

Dinamo a încheiat sezonul regular al Ligii 2 pe locul 6, ultimul calificabil în play-off, cu 31 de puncte acumulate în 19 puncte, la egalitate cu Gloria Buzău (locul 5) și Unirea Slobozia (locul 7). În play-off, după alte 10 jocuri, a terminat pe locul 4, cu un total de 46 de puncte.

În manșa tur a barajului de promovare/menținere în SuperLigă a învins cu 6-1 Campionii FC Argeș pe Arena Națională, după golurile marcate de Quentin Bena (15′), Gorka Larrucea (25′), Alexandru Darius Pop (28′), Lamine Ghezali (40′, 62′) și Daniel Igleaias (56′), respectiv Mario Zebic (54′).

În retur, Dinamo a pierdut la Mioveni, scor 2-4 cu Argeșul, însă cu 8-5 la general a reușit promovarea. Au înscris Costinel Tofan (14′), Antonio Jakolis (15′) și Paul Garita (47′, 51′), respectiv Lamine Ghezali (40′) și Alexandru Darius Pop (60′).

Dinamo, în manșa retur a barajului cu Campionii FC Argeș: Dujmovic – Giafer (cpt.), Gorka Larrucea, Bena (A. Șerban 90+1′) – Moura, Daniel Iglesias, N. Roșu, Amzăr – Iul. Roșu (Andr. Florescu 90+1′), Al. D. Pop (Bani 74′), Ghezali (Țîră 85′). Rezerve neutilizate: Oncescu – Dav. Irimia, Al. Irimia, Borcea, Buleică.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionii-fc-arges-a-picat-in-liga-2-dupa-barajul-cu-dinamo-19273872

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fanii-lui-dinamo-au-invadat-terenul-19273865

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionii-fc-arges-dinamo-se-joaca-de-la-ora-2100-cainii-pornesc-ca-mari-favoriti-dupa-rezultatul-din-mansa-tur-19273681

Marius ANGHEL 04 Jun. 2023, 01:09 Liga 2
Pe aceeași temă