Fotbal „de-a baba oarba”

08 Sep. 2011, 00:41 Cupa

Un meci de fotbal cu cinci goluri e o încântare pentru spectatori, dar nu întotdeauna reflectă și calitate în jocul celor două combatante. Juventus a învins în cupă cu 4-1 pe Dinamo II, dar prestația jucătorilor a lăsat mult de dorit și nu numai cea a învinșilor.

De ceva vreme, în fotbalul românesc s-a împământenit ideea că avem nevoie numai de jucători cu talie, care să facă diferența prin forță. Mai ales după ce Kennet Anderson ne-a ucis speranțele la World Cup ’94. Doar că masivul suedez nu era nicidecum un fotbalist rudimentar. Din păcate, la noi gabaritul e invers proporțional cu calitățile fotbalistice.

Meciul disputat miercuri în Colentina, contând pentru faza a V-a din Cupa României, a demonstrat aproape în întregime acest fapt, cu o singură excepție: atacantul de rezervă Alexandru Marin.

Dinamo II a pierdut meciul după o jumătate de oră, la scorul de 0-0, când Ioniță nu a găsit altă soluție pentru a-l bloca pe Zaharia decât pe cea a faultului din spate. La centrul terenului…

După cinci minute, Tache a profitat de omul în minus din apărarea câinilor și a marcat cu un șut spectaculos din unghi, fără preluare, chiar dacă Bucșă a încercat un blocaj tardiv, iar Curcă doar s-a uitat cum mingea intră sub transversală.

După pauză, Dinamo II a dat impresia că poate mai mult, chiar și în zece, iar golul lui Bucă, marcat după ce atacantul a reușit să treacă mingea printre picioarele lui Stănescu dintr-o schimbare de direcție și a rămas singur cu Anghelache, părea să confirme revenirea câinilor în joc.

Însă, accidentarea suferită de autorul golului egalizator, Vasile Bucă, dar și cea din minutele de final a înlocuitorului său, Mihai Bitez, a schimbat complet deznodământul partidei. Nu trebuie omisă contribuția decisivă a atacantului Alexandru Marin, care, la zece minute de la intrarea pe teren, a reușit un gol de generic cu un șut de manual la colțul lung.

Pentru echipa lui Flavius Stoican jocul s-a încheiat definitiv în minutul 85, când, la o faza în marginea careului de 16 metri al gazdelor, Stănescu și Bitez s-au lovit violent cap în cap, dinamovistul fiind afectat foarte serios de impact. După câteva minute bune de îngrijiri medicale, acordate de echipajul ambulanței, atacantul s-a putut deplasa pe propriile picioare până la banca de rezerve, însă nu a mai putut continua jocul, astfel că Dinamo II a evoluat pentru aproape zece minute cu nouă jucători, răstimp în care Juventus a mai punctat de două ori prin Florică și Al. Marin.

În urmă cu mai bine de zece ani, un reputat antrenor de juniori își sfătuia elevii la un antrenament să țină în permanență ochii larg deschiși. Fotbalistului îi conferă un bun control asupra terenului, asupra mingii și asupra propriei persoane. Chiar și fotografului imagini mult mai expresive. Din păcate, miercuri în Colentina, au fost mult prea multe pleoape strânse și consecințele nu au întârziat să apară. Totuși, fotbalul nu e ” de-a baba oarba”.

JUVENTUS BUCUREȘTI – DINAMO II BUCUREȘTI 4-1
Au marcat: Tache (33), Al. Marin (77, 90+3), Florică (90+2) / Bucă (58)

â–ºJuventus: Anghelache – F. Amet, Stănescu, Bârsănel, Tache – Ct. Păun (62 Daia), Liuba, Zaharia (cpt.), Tene (59 Gășman) – Istinie (67 Al. Marin), A. Florică
Antrenor: Constantin Schumacher

â–ºDinamo II: Curcă – Stanca, M. Ioniță, Crișan, Burnea – Cazacu (73 Al. Vasile), D. Bucșă (cpt.), Mihăescu, Scărlătescu – R. Găman (36 A. Nițu), V. Bucă (65 Bitez)
Antrenor: Flavius Stoican

Eliminat: Ioniță (27)

articol și foto de Florin ALBOIU

08 Sep. 2011, 00:41 Cupa
Pe aceeași temă