CSC Șelimbăr a refuzat să joace și a vrut să părăsească terenul în timpul meciului cu FK Miercurea Ciuc. O decizie a arbitrului, care avea să decisă soarta partidei, i-a adus la gestul extrem

Marius ANGHEL 25 Apr. 2024, 00:30 Liga 2

CSC Șelimbăr a avut în intenție să părăsească terenul de joc, în semn de protest față de o decizie a arbitrului Eduard Ioniță, în finalul partidei de acasă, de la Cisnădie, cu FK Miercurea Ciuc (scor 2-2).

Penalty-ul primit de harghiteni i-a frustrat pe sibieni, însă după câteva momente în care Ciprian Natea și coechipierii au refuzat să mai joace au revenit asupra deciziei.

Ciucul a egalat din penalty-ul respectiv și avea să stabilească scorul final, Șelimbărul rămânând și după etapa a 6-a a play-off-ului Ligii 2 fără victorie, după ce în sezonul regular a fost echipa care a dominat campionatul.

CSC Șelimbăr a vrut să părăsească terenul după ce arbitrul Eduard Ioniță a dictat penalty pentru FK Miercurea Ciuc

În minutul 81 al jocului de la Cisnădie, primul din etapa a 6-a a play-off-ului Ligii 2, la scorul de 2-1 pentru CSC Șelimbăr, portarul Alexandru Roșca a degajat slab, până la vreo 40 de metri, direct la Babati, care a preluat și a pasat în față pentru Richard Jelena. Atacantul maghiar a scapat singur în careu, în stânga, l-a lobat pe portarul șelimbărilor și a fost împins de acesta, doborât la pământ. În timp ce Jelena era faultat fără niciun dubiu de portar, mingea pica pe plasă.

Arbitrul Eduard Ioniță, foarte departe de fază, a văzut infracțiunea evidentă și a fluierat penalty, acordându-i inclusiv cartonaș galben lui Roșca.

Alexandru Roșca îl faultează pe Richard Jelena, după ce maghiarul l-a lobat pe portar, iar arbitrul acordă penalty pentru FK Miercurea Ciuc.

Șelimbărenii s-au considerat în acele momente ale fazei acordării penalty-ului nedreptățiți și, la indicațiile de pe bancă, coordonate de pe teren de căpitanul Ciprian Natea, care a și aplaudat ironic către arbitrul Ioniță, jucătorii s-au întreptat către marginea terenului. S-a dorit, probabil, tragerea unui semnal de alarmă.

Ioniță a venit și el la margine și a arătat un cartonaș roșu, la indicațiile arbitrului de rezervă Dragoș Lunca, pentru antrenorul de portari George Păun, foarte vocal în ultima perioadă, inclusiv și jocul trecut, în care a primit cartonaș galben. Păun, care intrase și pe suprafața de joc când jucătorii veneau spre bancă, și-a scos ecusonul și l-a aruncat pe margine, în timp ce arbitrul central a avut o discuție cu delegatul echipei, Marian Bordean, fost arbitru prim-divizionar. În tot acest timp, antrenorul Claudiu Niculescu a transmis câteva mesaje jucătorilor și le-a făcut semn să revină pe teren.

După circa trei-patru minute de întrerupere, partida s-a reluat cu Gabor Makrai executând penalty-ul cu sânge rece și aducând egalarea.

Momentele în care jucătorii de la CSC Șelimbăr s-au dus la margine, refuzând să continue jocul, nemulțumiți de arbitrajul lui Eduard Ioniță, considerând că acesta a acordat un penalty gratuit ciucanilor.

Eduard Ioniță a arbitrat cu unități de măsură diferite. Cu trei minute înainte de penalty-ul Ciucului, a refuzat o lovitură de pedeapsă pentru Șelimbăr, pentru un fault aproape asemănător

Faza penalty-ului s-a petrecut într-o perioadă tensionată, după ce, de exemplu, în urmă cu un minut, arbitrul arătase unuia dintre membri staffului Șelimbărului cartonașul galben pentru proteste repetate.

Însă, Ioniță avusese o decizie controversată cu alte două minute înainte, când ar fi putut acorda penalty pentru Șelimbăr, însă a preferat să nu o facă.

În minutul 78, la o minge deviată în față cu capul de Alexandru Pop, Casian Soare a preluat la intrarea în careu și a fost busculat și trântit la pământ de către Botond Gergely, fără intenția de a juca balonul. Arbitrul central, și la această acțiune foarte departe de fază, a lasat jocul să continue, deși a cam fost penalty. Nu a intervenit nici arbitrul asistent Daniel Vlase. Spectatorii l-au apostrofat pe arbitrul central, așa cum au mai făcut-o și în alte rânduri.

Pe de altă parte, dacă această fază nu s-a dat penalty, atunci Ioniță ar fi putut judeca cu aceeași măsură și faza din careul Șelimbărului și ar fi putut să lase intervenția lui Roșca asupra lui Jelena nesancționată. Au fost intrări aproape semănătoare, dar doar la una a dictat penalty, pentru Ciuc.

Maniera sa de arbitraj a lui Ioniță a fost de-a lungul jocului una în favoarea ciucanilor, din acest motiv a și creat tensiune atât pe teren, cât și în tribune.

Botond Gergely îl faultează pe Casian Soare și arbitrul nu dă penalty, lăsând jocul să continue.

În prima repriză, Ioniță l-a iertat pe ciucanul Szilard Balogh de eliminare!

De exemplu, o altă fază controversată judecată în favoarea harghitenilor a avut loc în finalul primei reprize.

În minutul 42, la două minute după ce Szilard Balogh primise cartonașul galben, mijlocașul lui Robert Ilyeș a avut o intrare tare asupra lui Panos, în marginea terenului. ”Centralul” a acordat lovitură liberă pentru sibieni, dar nu și al doilea cartonaș galben pentru Balogh, implicit pe cel roșu, așa cum voiau gazdele.

S-a protestat două-trei minute, Panos și-a dat jos jambierul și și-a arătat zgârietura de pe gleznă, însă Ioniță a fost de neclintit și nu a vrut să scoată încă un cartonaș galben din buzunar, motiv pentru care spectatorii au izbunit și au scandat ”hoții, hoții!”

La pauză, Ilyeș avea să-l schimbe pe Balogh, probabil și de teama de a nu fi eliminat în partea secundă a întâlnirii.

Mickael Panos îi arată glezna lovită arbitrului Eduard Ioniță, la faza în care CSC Șelimbăr a cerut al doilea cartonaș galben pentru Szilard Balogh
  • Altfel, nu este prima dată când FK Miercurea Ciuc are parte de arbitraje controversate în meciurile sale, în special cu decizii în favoarea sa. Nu mai departe de acum două etape, acasă cu Corvinul, echipa harghiteană câștiga cu scorul de 2-1 cu un gol decisiv marcat dintr-un penalty dictat extrem de ușor, să nu spunem eronat, de arbitrul Mihai Motan.

Capturi foto: FRF.tv

https://liga2.prosport.ro/seria-1/egal-cu-penalty-controversat-intre-selimbar-si-fk-miercurea-ciuc-19313435

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-selimbar-si-fk-miercurea-ciuc-dau-startul-returului-play-off-ului-ligii-2-19313337

Marius ANGHEL 25 Apr. 2024, 00:30 Liga 2
Pe aceeași temă