Cristian Lupuț se supune sistemului play-off / play-out în Liga 2, dar nu e de acord cu el: ”Ne dezavantajează total. Dacă se înjumătățesc punctele mai avem patru peste Chiajna.” Antrenorul de la Viitorul Pandurii nu acceptă nici regulile de pregătire: ”Mai stăm două săptămâni izolați, după ce am stat două luni”

Răzvan STÎNGĂ 11 May. 2020, 17:02 Liga 2
Cristian Lupuț se supune sistemului play-off / play-out în Liga 2, dar nu e de acord cu el: ”Ne dezavantajează total. Dacă se înjumătățesc punctele mai avem patru peste Chiajna.” Antrenorul de la Viitorul Pandurii nu acceptă nici regulile de pregătire: ”Mai stăm două săptămâni izolați, după ce am stat două luni”

Varianta cu finalizarea sezonului din Liga 2 în sistem play-off / play-out nu este pe placul tuturor echipelor. Deși devine singura soluție care ar mai putea fi luată în calcul de FRF, dacă ierarhia finală va fi stabilită prin disputare de meciuri, tot există nemulțumiri. Antrenorul echipei Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Cristian Lupuț, a declarat pentru Liga2.ro că va accepta propunerea promovată la ultima videoconferință cu Federația Română de Fotbal, chiar dacă înclina spre disputarea tuturor celor 14 etape rămase.

Sunt două necunoscute aduse de antrenor în discuție, dacă se va face împărțirea între echipe. În primul rând, modul după care se va merge: ce se va întâmpla cu punctele pe care echipele le au? Se vor tăia pe jumătate, așa cum se procedează în Liga 1 după sezonul regulat, sau vor fi păstrate? În al doilea rând, ce se întâmplă cu echipele care au mai puține meciuri? Este și cazul Viitorului Pandurii Târgu Jiu, care a jucat, până la pauza impusă de pandemie, doar 22. Toate echipele din față au 23 de partide, cu excepția lui Turris Oltul Turnu Măgurele, care are tot 22.

Cristian Lupuț: ”Nu știu cum va fi împărțirea, dacă se înjumătățesc punctele… Noi avem nouă puncte față de Chiajna. Dacă se scad, mai rămân patru”

Viitorul Pandurii Târgu Jiu este pe locul 10 în Liga 2, dar asta nu o făcea să spere mai puțin la locurile 2 și 3, care duc la promovare sau la barajul pentru accederea în Liga 1, după cum afirmă Cristian Lupuț. Diferența de numai șase puncte îl făcea să atace, alături de jucătorii săi, primele poziții.

”Sincer, dacă mă uit peste clasament, suntem la șase puncte de locurile 2 și 3. Eu, ca antrenor, vreau să joc, avem o șansă. Dar, până la urmă, nu noi decidem. Nici eu, nici clubul. Eu am zis că această variantă de play-off și play-out nu ne avantajează. Ne dezavantajează total. Avem și meciuri mai puține decât anumite echipe. Nu știu cum va fi împărțirea, dacă se înjumătățesc punctele… Noi avem nouă puncte față de Chiajna (n.r. – ultima echipă aflată pe pozițiile retrogradabile). Dacă se înjumătățesc, mai rămân patru.

Mie mi-ar fi plăcut să se joace până la final, pentru că avem o șansă. Eu, ca antrenor, vreau să jucăm. Avem un lot valoros și putem spera la un loc în primele șase. Am discutat cu cei din conducere, așteptăm să vedem ce decide FRF-ul. Dar poziția mea și a clubului era asta. Să se joace toate etapele.

Dacă nu se poate, asta e, ne adaptăm. Rămâne de văzut ce decide Federația Română de Fotbal. Am văzut și eu că multe cer suspendarea definitivă a campionatului. Eu zic că primele 10-12 echipe puteau să se bată la promovare. Orice echipă putea să promoveze. UTA a scăpat, bine, dar celelalte aveau șansa lor”, a declarat Cristian Lupuț pentru Liga2.ro.

Viitorul Pandurii Târgu Jiu nu poate respecta regulile recomandate prin protocol de autorități: ”Sunt multe probleme. Trebuie să se facă niște reguli realiste”

Regulile impuse de MTS și Ministerul Sănătății, cu privire la normele pe care echipele trebuie să le respectate pentru a putea organiza cantonamente, dezavantajează formația mutată la Târgu Jiu. Lupuț spune că, în ultima perioadă, s-au luat diverse variante în calcul, cu privire la stabilirea cantonamentului, dar cea mai bună a fost cazarea la un hotel aflat la 5 kilometri de terenul de antrenament.

Astfel, la fel ca și alte cluburi din Liga 2, nu poate desfășura un cantonament în temenii stabiliți. Antrenorul așteaptă ca regulile să fie mai permisive.

”Regulile impuse de Ministerul Tineretului și Sportului sunt foarte dure. Eu zic că sunt foarte puține echipe care pot să le îndeplinească. Și în Liga 1 sunt puține care pot să îndeplinească cerințele. Noi nu avem o bază proprie, cu hotel și ce se mai cere, cum e la FCSB. Cu masă, cu tot. încă nu dispunem de așa ceva. Dacă vor fi păstrați termenii, noi nu putem să începem campionatul. Așa, am găsit o locație de hotel și locație de antrenament, dar sunt cinci-șase km distanță între ele. Ei cer să coborâm din hotel direct la antrenament.

Sunt cheltuieli și cu testarea jucătorilor la câteva zile succesive. Ce condiții sunt în Bundesliga și ce condiții sunt la noi? Ce bani sunt în Liga 2 din Germania și ce bani sunt la noi? Sunt multe probleme. Trebuie să se facă niște reguli realiste. Nu vreau să fiu rău, dar merg la un supermarket unde sunt 100 de persoane, iar la noi la fotbal, că suntem 20 și ceva, e problemă.

Noi suntem izolați de două luni, iar acum să mai stăm iar două săptămâni în izolare, nu e ușor. Acum, după pregătire, trebuie să te pregătești individual până să ajungi să antrenezi toată echipa. Acum, cât de cât, de două săptămâni, urmărim jucătorii prin GPS, dar s-a pierdut mult din perioada de iarnă”, a mai spus Lupuț.

Pandemia de COVID-19 a găsit echipele din Liga 2 distanțate de puține puncte. Între locurile 2 și 3, CS Mioveni și Turris Oltul Turnu Măgurele, și Viitorul Pandurii Târgu Jiu, locul 10, sunt doar șase puncte.

Echipa gorjeană înregistrase la începutul acestui an, în singurele meciuri pe care le-a jucat în campionat, două victorii. S-a impus cu 2-0 pe terenul celor de la CS Mioveni și a trecut cu 4-0, pe teren propriu, de Pandurii Târgu Jiu.

Răzvan STÎNGĂ 11 May. 2020, 17:02 Liga 2
Pe aceeași temă