Costel Enache vrea ca ”U” Cluj să-și facă echipă secundă și motivează de ce își dorește să continue ca antrenor al ”studenților”: ”Din două puncte de vedere”

Marius ANGHEL 05 Apr. 2021, 15:35 Liga 2
Costel Enache vrea ca ”U” Cluj să-și facă echipă secundă și motivează de ce își dorește să continue ca antrenor al ”studenților”: ”Din două puncte de vedere”

”U” Cluj a ratat pentru al treilea sezon consecutiv promovarea în Liga 1. Neîndeplinirea din nou a obiectivului a dus la despărțirea de președintele Radu Constantea, iar viitorul clubului este în acest moment necunoscut. Atât din punct de vedere al conducerii administrative, cât și a staffului tehnic, antrenorului Costel Enache urmând a i se încheia contractul la finalul campionatului.

Echipa clujeană mai are de disputat încă cinci meciuri în șase etape rămase în play-out-ul Ligii 2, iar menținerea în acest eșalon este aproape îndeplinită matematic. Înaintea jocului cu CSM Slatina, de ieri, câștigat cu 4-2, Costel Enache își spunea viziunea sa asupra viitorului Universității Cluj.

Costel Enache își dorește să rămână antrenor la ”U” Cluj ”din două puncte de vedere”

Chiar și cu susținerea publică primită din partea suporterilor din Peluza Șepcile Roșii, Costel Enache nu are siguranța rămânerii sale ca antrenor la ”U” Cluj. Totul depinde de noul președinte care va fi numit.

Enache, care e la al doilea sezon ratat ca antrenor, după ce a pierdut promovarea atât cu Petrolul, cât și cu ”U” Cluj, își dorește să continue la formația de pe Cluj Arena. Nu depinde însă numai de el, ci și de ceea ce se vrea și cum se vrea.

”De dorit, îmi doresc. Am avut discuții multe cu cei din conducere, cu oameni care iubesc clubul. Am rămas incredibil de impresionat. De fapt, nu doar eu, chiar și familia, de susținerea pe care o avem din partea oamenilor care iubesc clublul. Asta e o mare realizare profesională, când cineva vede că participi cu tot sufletul. Sigur, avem limitele noastre, știm cine suntem, știm la ce nivel suntem. Eu și stafful meu suntem în dezvoltare. E clar că avem anumite limite sau lipsuri în abilitățile și competențele noastre, dar faptul că încercăm cu tot sufletul să ajutăm cred că e punctul care a făcut oamenii să ne susțină. Lucrurile nu se dezvoltă doar cu menținerea unui antrenor. Continuitatea nu stă doar într-un om, ea stă într-un mod de a perpetua niște reguli, niște principii, de a ține o linie metodologică de lucru, de a avea o țintă și a încerca să ajungi la ea și asumându-ți și anumiți pași greșiți. Am observat că în România proiectele țin până la primul eșec și apoi se începe un nou proiect.

Îmi place să cred că echipa clubului nostru poate avea o identitate ca a orașului, adică o echipă curată, frumoasă, civilizată, în dezvoltare, cu alte cuvinte o echipă modernă. Sunt câteva din atributele orașului în care ne aflăm și trebuie să ne aliniem la lucrul acesta. Aș vrea ca echipa să transmită mesaje pozitive și faptul că suntem un club onest și corect cred că e primul pas, e cel mai ușor de realizat, Apoi, cred că la jucătorii noștri s-a văzut dorința și au luptat, cu limitele și forțele lor, pentru puncte, pentru un gol, pentru 10 metri de teren am luptat. Sigur, cu foarte multe greșeli. Asta face parte din procesul nostru. Încercăm să corectăm, să ne asumăm. Dacă accepți că ai greșit, poți face parte dintr-un proces de dezvoltare.

Aș vrea să continui din două puncte de vedere. Primul e că eu cred în acest grup de jucători și văd un grup frumos, de foarte lungă perspectivă. Al doilea lucru e că oamenii care iubesc clublul au fost tot timpul alături de mine, iar asta nu am simțit în multe părți. Am și o ambiție, poate puțin egoistă, de a corecta greșelile de anul trecut, de a lupta mai mult pentru ce mi-am propus. E o chestie personală și de aia aș pune-o mai deoparte, pentru că sunt convins că un club ca al nostru nu stă într-un om sau în ambițiile lui. Trebuie să unim toate forțele în același sens”, a spus Costel Enache, citat de fcucluj.ro.

Mix de jucători la ”U” Cluj în sezonul viitor? ”Nu știu dacă este posibil în acest moment”

În primul ”11” aliniat în meciul cu Slatina, Enache a trimis cinci jucători U21: Victor Dican, desemnat căpitan, Tudor Telcean, Alexandru Negrean, Alexandru Pop și Ionuț Ilieș. Pe parcurs a intrat și Cosmin Meșter, care a și reușit să înscrie o dată. Chiar săptămâna trecută, Dican, autor a două goluri la Slatina, semna prelungirea contractului cu ”U” până în 2024.

Întrebat dacă în acest moment poate începe formarea unei strategii pentru sezonul viitor, cu mulți tineri jucători, Enache e mai degrabă de părere că ar trebuie format un mix, însă chiar și așa e nevoie de mare atenție, pentru ca ”U” Cluj să lupte la promovare și să nu se mai repede greșelile din trecut.

”Pe lângă cei enumerați, mai sunt jucători tineri și jucători care vor confirma în viitorul apropiat. Poate fi un start sau un restart, poate fi o bază de plecare, dar la fel de adevărat este că trebuie să fim foarte, foarte atenți cu acești copii. Mai avem și la centrul de copii și juniori foarte mulți tineri de perspectivă. Cred că prima echipă a clubului se poate alimenta și de acolo foarte, foarte bine, doar că e foarte important să ținem cont de lucrurile didactice, pedagogice și metodologice. Sunt două lucruri care nu se pot combina sub nicio formă în procesul de instruire: dezvoltarea tinerilor jucători și obiectivul de bază a echipei. Dacă ne punem un obiectiv cu țintă clară precum performanțele echipei, este destul de greu să realizezi partea de dezvoltare individuală a jucătorilor foarte tineri. Nu știu dacă un mix este posibil în acest moment, așadar trebuie să fim foarte atenți să menținem obiectivul echipei pentru viitor și în același timp să dezvoltăm și tinerii jucători. Cred că e nevoie în partea de organizare de un grup intermediar, pentru că trecerea de la juniori la seniori e dificilă și câteodată e atât de bruscă încât poate dăuna mai mult decât ajuta. Cred că ceva intermediar între juniori și prima echipă ar fi benefic. Sunt lucruri de perspectivă, de analizat și eventual de văzut dacă avem și forța financiară pentru o echipă intermediară”, a spus antrenorul Universității.

Costel Enache vrea ”satelit” pentru ”U” Cluj

Cu alte cuvinte, Costel Enache își dorește o echipă secundă a clubului, așa cum au majoritatea formațiilor din prima ligă în Liga 3, nu și CFR Cluj, de exemplu, sau cum au Rapid și Concordia Chiajna, din Liga 2.

”Cred că ar fi ideal pentru clubul nostru, pentru că acești jucători tineri au nevoie de continuitate în jocuri, au nevoie de adversitate la nivel de seniori. Au nevoie de ritm de joc la nivel de seniori și mai e ceva foarte important. E nevoie de responsabilitate la nivelul seniorilor”, a mai declarat Costel Enache.

”Salutăm cu respect atitudinea și devotamentul dovedite de antrenorul principal față de U Cluj.
Ne dorim numai binele Universității Cluj-Napoca, iar toți cei care pun suflet și trudesc cu adevărat pentru U au parte de susținerea noastră și pe viitor.
Haide U!”
, a transmis Peluza Șepcile Roșii, mesajul fiind unul cât se poate de clar într-o perioadă în care clubul nu are reacție față de viitorul privind banca tehnică a echipei: îl vor în continuare pe Costel Enache antrenor.

Universitatea Cluj e pe locul 2 în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, cu 32 de puncte, la un singur punct de liderul Farul. În etapa a doua, ardelenii vor sta, iar apoi vor întâlni Pandurii, pe teren propriu.

Foto: Flaviu Buboi / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csm-slatina-u-cluj-se-disputa-de-la-ora-1230-in-incheierea-primei-etape-a-play-out-ului-ligii-2-clujenii-joaca-pentru-a-evita-matematic-retrogradarea-directa-19177628

https://liga2.prosport.ro/seria-1/patru-goluri-pentru-numarul-5-u-cluj-s-a-impus-cu-4-2-la-slatina-si-fotbalistii-au-dedicat-golurile-memoriei-lui-remus-campeanu-19177697

https://liga2.prosport.ro/seria-1/au-jucat-si-au-castigat-pentru-legenda-remus-campeanu-u-cluj-a-invins-csm-slatina-dar-privirile-s-au-indreptat-spre-cer-costel-enache-un-om-de-calitatea-lui-nea-remus-se-19177727

Marius ANGHEL 05 Apr. 2021, 15:35 Liga 2
Pe aceeași temă