Costel Enache răsuflă ușurat după ce Poli Iași s-a salvat matematic: ”Mă simt atât de epuizat! Nu am mai avut niciodată un an așa greu în cariera mea”

Narcis POHOAȚĂ 22 Apr. 2022, 17:28 Liga 2

Poli Iași a scăpat definitiv de emoțiile barajului menținerii în Liga 2 cu două etape înainte de finalul sezonului, după victoria obținută vineri, în Copou, 2-0 cu Dunărea Călărași.

Costel Enache, după ce Poli Iași și-a asigurat menținerea în Liga 2: ”A fost un an greu pentru mine”

La finalul partidei, antrenorul Costel Enache a ezitat să vorbească despre viitor, punctând că asta e datoria conducerii clubului, dar a subliniat că sezonul în curs a fost cel mai dificil din cariera sa.

”Eu am vorbit de multe ori în decursul campionatului, chiar de la început. Am spus un lucru la început de care nu m-am dezis niciodată. A fost un an greu pentru mine. Mă simt atât de epuizat încât am făcut un review (n.r. – revizuire) asupra carierei mele și nu am avut niciun an așa de greu. Am simțit o presiune enormă, pentru că am avut sprijin foarte mare de la oamenii din jurul meu, de la conducători, de la oameni care susțin echipa. Sunt oameni care chiar iubesc clubul acesta și au făcut tot ce pot pentru el. A căzut pe mine această responsabilitate și am încercat cu tot ce am putut eu să fac cât mai bine lucrurile. Am avut mare spriijin de la jucători. Și am avut un nucleu cu câțiva jucători cu mare experiență, care au gestionat bine momentele dificile din campionat. Dar pe lângă acești jucători cu experiență am avut un grup de jucători foarte tineri și lipsiți total de ce înseamnă noțiuni de responsabilitate fotbalistică. Și nu din vina lor. Niciodată nu am scos în evidență faptul că noi jucăm meciuri decisive cu cinci Underi, cu jucător de la Liga a 5-a, cu jucători care au fost rezerve la Liga a 3-a. Lucrurile astea nu se pot transforma peste noapte. Dacă ați avut așa pretenții de la mine, v-ați păcălit! Iar dacă cineva poate să facă de pe azi pe mâine ceva, este un super magician”, a declarat Costel Enache.

Enache: ”Încă suferim la finalizare”

Referindu-se la meciul cu Dunărea, antrenorul echipei ieșene a admis că elevii săi suferă încă la finalizare, dar a evidențiat faptul că echipa a început să construiască mai mult și să-și creeze ocazii.

”Important e că am câștigat. E un joc pe care l-am controlat în totalitate, ne-am creat foarte multe ocazii, la fel ca în celelalte meciuri. Suferim încă la finalizare, dar pe bine mă bucură faptul că am început să construim. Jucăm cu atacuri controlate, construite logic, ajungem ușor în fața porții, sunt lucruri foarte pozitive pentru mine, pentru că am lucrat foarte mult la partea de construcție și finalizare. Suferim încă la finalizare, am avut ocazii mari și foarte mari, nu am reușit să găsim soluția finală. Dar e bine că am reușit golurile din prima repriză, care au adus un pic de liniște și încredere în echipă. Băieții au jucat într-o anumită stare de economie în partea a doua, dar au gestionat foarte bine jocul. La fel de bine trebuie să remarc și partea defensivă, nu știu dacă adversarul a avut un șut spre poartă. Nu m-am simțit niciodată în pericol, adversarul a ajuns foarte puțin în careu”, a completat Costel Enache, care a explicat ce așteptări are de la ultimele meciuri ale sezonului: ”Mulțumesc jucătorilor pentru anul acesta. A fost un an greu, nu am avut momente în care să avem liniște, am fost mereu în tranziție, în transformări, în căutări, a fost foarte greu. Eu sper ca din cele două etape rămase să mai scoatem ceva puncte și să ajungem pe un loc care să ne facă oarecum nu cinste, dar măcar să ne răsplătească munca din acest an.”

  • Poli Iași în victoria cu Dunărea Călărași din play-out: Brînză – Tib. Serediuc, Cană (Chatziterzoglou 60′), Fl. Plămadă (cpt.), Ad. Ilie (Kouadio 76′) – J. Kamara, I. Pop (Pelivan 81′), F. Cristea, Chiorean – Muratovic (Mărieș 60′), S. Camara (Plokhotnyuk 60′). Rezerve neutilizate: Axinte – Ungurenașu, Defta, Aftanache.

”Poate nu e spectaculoasă, dar eu cred că avem o echipă organizată”

În continuare, Costel Enache a ținut să puncteze faptul că echipa a crescut în ultima parte a campionatului. A evidențiat faptul că Poli a pierdut un singur joc în ultimele 12 etape și că primește foarte greu gol.

”Echipa a crescut mult în consecvență. Poate nu e spectaculoasă, dar eu cred că avem o echipă organizată. Nu mai luăm goluri din faze fixe, ne apărăm foarte bine, luăm greu goluri. Doar meciul cu Steaua ne-a dezechilibrat un pic. Dacă luăm ultimele 12 jocuri în care am pierdut doar acel meci cu Steaua, am luat foarte puține goluri și jumătate din ele din 11 metri. Eu cred că potențialul echipei a fost în mare creștere de la joc la joc și echipa arată organizată. Echipa are dinamică, dar este nevoie de mult mai multe ingrediente pentru a face un joc frumos și eficient. Eu nu am ce să le reproșez la modul general jucătorilor legat de implicare, seriozitate, punctualitate. Nu am avut niciodată probleme de disciplină. E nevoie și de o bază clară, iar noi nu am avut această bază”, a mai spus antrenorul Iașiului, care i-a avertizat pe jucători că după cele trei zile libere primite de Paște le va scoate cozonacul la antrenamentul de marți.

Florin Plămadă: ”A fost un an greu, pentru că s-a construit ceva de la zero”

Și căpitanul Florin Plămadă a vorbit după meci despre dificultatea sezonului actual.

”A fost un an destul de greu, deoarece s-a construit ceva de la zero. Când am ajuns eu în vară eram al cincilea jucător. Mai rămăseseră Onea, Francisc Cristea, doi portari și un copil, din care minimum 4 jucători voiau să plece. Erau ceva probleme, dar ne-am organizat din mers. Am început să strângem jucători de la o zi la alta, am făcut un lot destul de competitiv și din păcate atât am putut în acest sezon. Sincer, ne doream mai mult, speram la mai mult. Mai avem două meciuri și sperăm să mai prindem o echipă din urmă”, a declarat Florin Plămadă.

Poli Iași are 33 de puncte, la fel ca CS Comunal Șelimbăr, însă e pe locul 4 în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, fiindcă are un golaveraj inferior, 4-1 față de 10-3 al sibienilor.

În ultimele două etape din play-out, Poli Iași mai are meciuri cu FK Miercurea Ciuc (deplasare, locul 1, 42 puncte) și Poli Timișoara (acasă, locul 5, 27 puncte).

Rezumatul meciului Politehnica Iași – Dunărea Călărași 2-0:

https://www.youtube.com/watch?v=8NodgaJa9qA

Declarații Costel Enache și Florin Plamadă după Poli Iași – Dunărea Călărași 2-0:

https://www.youtube.com/watch?v=HyQCwM_Z-68

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto
Video: Politehnica Iași

https://liga2.prosport.ro/seria-1/obiectiv-indeplinit-poli-iasi-castiga-fara-emotii-cu-dunarea-calarasi-si-se-salveaza-matematic-de-la-retrogradare-19228389

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-constanta-este-a-patra-echipa-care-retrogradeaza-matematic-din-liga-2-politehnica-timisoara-si-fc-brasov-vor-juca-barajul-de-mentinere-insa-l-ar-putea-disputa-degeaba-19228380

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-5-play-out-toate-cele-sase-meciuri-au-loc-astazi-de-la-ora-1100-ultima-echipa-retrogradata-si-cele-doua-care-merg-la-barajul-de-mentinere-pot-fi-decise-inainte-de-paste-19228273

Narcis POHOAȚĂ 22 Apr. 2022, 17:28 Liga 2
Pe aceeași temă