Costel Enache, critic la adresa sistemului din play-out. ”O echipă cu mai multe puncte poate retrograda, iar una cu mai puține puncte s-ar putea nici baraj să nu joace. Nu știu ce echitate poate fi”

Narcis POHOAȚĂ 13 Mar. 2022, 10:04 Liga 2

Poli Iași a încheiat sezonul regular al Ligii 2 cu o victorie, 3-1 pe teren propriu cu ultima clasată Astra, golurile fiind marcate de cei doi atacanți utilizați de Costel Enache din primul minut,  Mykhaylo Plokhotnyuk (două) și Sekou Camara.

Succesul nu ajută însă foarte mult Iașiul, care a fost repartizată în grupa dificilă din play-out, Grupa A. Paradoxal, un egal sau un eșec ar fi ajutat mai mult echipa din Copou, care ar fi nimerit în grupa cu adversari mai abordabili și ar fi scăpat aproape sigur de emoțiile barajului de menținere în Liga 2, în condițiile în care locul lui Poli Timișoara ar fi fost luat de FC Brașov.

Costel Enache, nemulțumit de sistemul pentru Liga 2 gândit de FRF

După meciul disputat sâmbătă, pe stadionul ”Emil Alexandrescu”, antrenorul Costel Enache a vorbit despre situația din play-out și a criticat acest sistem gândit de FRF pentru al doilea sezon consecutiv, în timp de pandemie.

”Știam calculele, era aproape imposibil să evităm locul 11, pentru că ne-am gândit din start cele trei puncte. Nu pentru că am fi aroganți, ci pentru că așa era normal, să câștigăm acest meci. Știam că vom fi într-o grupă grea, dar noi tot în față ne vom uita, nu la echipele din urma noastră. E complicată treaba, e foarte posibil ca o echipă cu puncte mai multe să retrogradeze și o echipă cu un număr mai mic nici măcar la baraj să nu ajungă. Nu știu despre ce echitate se poate vorbi la acest sistem, dar asta e competiția. Eu trebuie să caut soluții pentru a fi printre echipele care nu au emoții”, a declarat Costel Enache la finalul partidei cu Astra. Acesta a antrenat și în sezonul trecut tot în play-out, când a pregătit-o pe ”U” Cluj.

Teoretic, din Grupa A sunt ca și retrogradate Dunărea Călărași (7 puncte) și Dacia Unirea Brăila (2 puncte), iar pentru locul de baraj se vor da lupte grele între Poli Timișoara (21 puncte), Șelimbăr (23 puncte) și Poli Iași (25 puncte), în timp ce în Grupa B Astra (-1 punct) e ca și retrogradată, iar pentru al doilea loc retrogradabil și pentru poziția de baraj se vor lupta FC Brașov (14 puncte) și Unirea Constanța (11 puncte). Următoarea clasată este viitorul Pandurii, cu 24 de puncte, deci zece în plus față de Brașov, una foarte mare, având în vedere că în play-out fiecare echipă are posibilitatea să câștige maximum 18 puncte dacă își câștigă cele șase meciuri rămase de disputat.

Grupele de play-out din Liga 2

E îngrozit de o nouă deplasare la Timișoara

Antrenorul speră să evite totuși o nouă deplasare la Timișoara, după ce în sezonul regular ambele meciuri cu echipele de pe Bega, Politehnica și Ripensia, s-au jucat în deplasare.

”La norocul pe care l-am avut până acum, cred că vom prinde o nouă deplasare la Timișoara. Ar fi o situație incredibilă! Ar fi culmea să avem trei deplasări la Timișoara, în trei meciuri. Dar dacă acesta e regulamentul, ce să fac… Nu avem emoții, ne uităm în față. Suntem încrezători și trebuie să ne ținem ritmul pe care l-am câștigat la jocul acesta. Sper ca un rezultat pozitiv să ne aducă încredere și dezinvoltură în jocul nostru”, a mai spus Enache.

Plokhotnyuk, un câștig pentru Poli

Legat de meciul cu Astra, Costel Enache spune că victoria este conformă cu jocul prestat de elevii săi.

”Am început un pic timid, era de așteptat, pentru că, am spus și înainte de meci, parcă un pic ne-am pierdut încrederea. Ne așteptam să stăm într-o siguranță defensivă bună și așa s-a întâmplat în prima repriză. Nu au fost ocazii la poarta noastră, nici noi nu am avut foarte multe, dar am controlat jocul. În repriza a doua ne-am creat multe ocazii, am și marcat, cred că e conform cu așteptările și rezultatul, și jocul”, a mai spus Enache.

Acesta admite că venirea ucraineanului Plokhotnyuk a adus un plus în echipă: ”Ar fi minunat să avem câte un sărbătorit în fiecare etapă, dacă nu, măcar ziua lui să fie în fiecare săptămână, când avem meci. E un câștig pentru echipă, un jucător tânăr, care arată calități. Mai e de muncă pentru fiecare dintre noi, dar măcar avem o bază foarte bună. Nu e foarte spectaculos, dar e mereu în fața porții, a marcat și în etapa trecută, a marcat și azi, e un ajutor, într-adevăr.”

Poli Iași e în Grupa A a play-out-ului, una mult mai echilibrată decât cealaltă

Poli Iași a terminat sezonul regular al Ligii 2 pe locul 11, cu 25 de puncte, devansând la golaveraj Ripensia, 25-21 față de 18-19, fiindcă în meciul direct cele două echipe au remizat la Timișoara la scorul de 0-0.

Trupa din Copou va evoluat mai departe în Grupa A a play-out-ului, unde le va întâlni pe FK Miercurea Ciuc, Metaloglobus, CS Comunal Șelimbăr, Poli Timișoara, Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila. Poli Iași are în acest moment un avans de patru puncte față de locul de baraj (5), pe care se află Poli Timișoara.

Dacă ar fi remizat sau pierdut jocul cu Astra, ieșenii ar fi intrat în grupa play-out mai facilă, B, cu adversari la prima vedere mai abordabili.

Programul complet din play-out și-l va afla luni, când la sediul FRF are loc tragerea la sorți.

Rezumatul meciului Poli Iași – Astra 3-1:

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și Dan Ignat (Politehnica Iași)
Video: Politehnica Iași

https://liga2.prosport.ro/seria-1/astralii-viseaza-cai-verzi-pe-pereti-antrenorul-daniel-movila-crede-ca-echipa-sa-poate-prinde-barajul-de-mentinere-in-liga-2-ne-am-facut-si-noi-socotelile-noastre-19223077

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciul-lui-misha-poli-iasi-a-invins-astra-iar-ucraineanul-plokhotnyuk-a-reusit-o-dubla-chiar-in-ziua-in-care-a-implinit-23-de-ani-costel-enache-sarbatorit-si-el-19222962

https://liga2.prosport.ro/seria-1/componenta-celor-doua-grupe-de-play-out-ale-ligii-2-poli-timisoara-poli-iasi-si-fc-brasov-printre-echipele-care-se-vor-lupta-pentru-a-evita-barajul-de-mentinere-retrogradare-19222905

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ultima-etapa-a-sezonului-regular-de-liga-2-opt-meciuri-sunt-programate-de-la-ora-1400-azi-aflam-ultimele-doua-echipe-calificate-in-play-off-respectiv-componenta-grupelor-de-play-out-19222782

Narcis POHOAȚĂ 13 Mar. 2022, 10:04 Liga 2
Pe aceeași temă