Cât chin! Poli Iași a bătut greu, pe teren propriu, ultima clasată Dacia Unirea Brăila. Costel Enache: ”E bine că e și 1-0, punctele sunt foarte importante în situația noastră”

Narcis POHOAȚĂ 02 Apr. 2022, 16:20 Liga 2

Ținând cont de diferența de valoare și de puncte din clasament (24), dar și de lipsa vreunei mize pentru oaspeți, care sunt deja retrogradați, multă lume se aștepta ca partida din Copou cu Dacia Unirea Brăila să fie o simplă formalitate pentru Poli Iași (scor 1-0). Dar nu a fost deloc așa. Din contră!

Ieșenii s-au chinuit rău de tot să treacă de o echipă de copii, venită după 16 înfrângeri consecutive și chiar au fost la ceva mai mult de 10 minute de o rușine cât Copoul de mare. Golul izbăvirii a venit pe final, în minutul 79, când John Kamara a pus cele trei puncte la adăpost, dintr-o fază fixă.

Sekou Camara, ratări din toate pozițiile

Echipa lui Costel Enache ar fi putut totuși să-și facă viața mai ușoară încă din prima repriză, dacă atacantul Sekou Camara ar fi fructificat măcar una din ocaziile avute. Golgheterul Iașiului a tratat însă superficial multe faze și a ratat din toate pozițiile. În minutele 5 și 45+1 a ratat de puțin ținta, cu lovituri de cap din câțiva metri, iar în minutul 32 l-a găsit la post pe portarul Duță, de departe omul meciului, cu un șut plasat de la limita careului.

Camara a fost și servant pentru Chiorean (32), însă mijlocașul defensiv al gazdelor a trimis slab, din poziție bună, în portarul Duță.

Salvați de John Kamara

Poli a continuat și după pauză să-și bată joc de ocazii, însă de această dată Camara l-a avut alături și pe ucraineanul Plokhotnyuk, intrat în teren la pauză.

Primele oportunități ale reprizei l-au avut în prim-plan pe ucrainean, însă oaspeții puteau da lovitura în minutul 55, prin Sava, al cărui șut din careu a fost respins în corner de Brînză.

Camara (65) a ratat din nou incredibil, singur cu portarul, șutând slab în loc să-i paseze lui Plokhotnyuk, aflat în fața porții goale. Șapte minute mai târziu a fost rândul ucraineanului să-l facă mare pe portarul Duță. Bine găsit în careu de Kouadio, cu o centrare din partea dreaptă, ”Misha” a trimis puternic cu capul, din patru metri, însă portarul brăilean a respins spectaculos de sub transversală.

Izbăvirea a venit târziu, în minutul 79. Cum Camara nu a fost în ziua lui cea mai bună, salvarea a venit de la Kamara. Francisc Cristea a bătut perfect un corner de pe partea stângă, la bara a doua, mijlocașul defensiv african s-a înălțat peste apărătorii Brăilei și a marcat cu o lovitură de cap, aducând 3 puncte vitale Iașiului.

În loc să-și majoreze diferența până la final, Iașiul a tremurat pentru victorie, în condițiile în care Brăila a solicitat un penalty la o intervenție a lui Mărieș asupra lui Acolatse, în careu, faza petrecându-se în minutul 90.

Succes chinuit, dar meritat al gazdelor, care și-au trecut în cont trei puncte vitale în lupta pentru evitarea locului de baraj. Ce-i drept, ieșenii și-au creat câteva ocazii mari, dar succesul s-a conturat nepermis de greu pentru o echipă cu statutul Iașiului, cu aspirații la promovare.

De cealaltă parte, un mare ”Bravo” pentru atitudinea tinerilor jucători ai Brăilei, care au fost la câteva minute de a obține un punct în Copou.

Fendoung a suferit o entorsă. S-a accidentat și Florin Plămadă

În minutul 64, Ziepop Fendoung, de la Dacia Unirea, s-a accidentat destul de grav după o intrare dură a lui Cristian Pușcaș, la o fază banală petrecută la mijlocul terenului. Fotbalistul Brăilei a a fost imediat înlocuit și a primit îngrijiri medicale timp de zece minute de la medicul de pe ambulanță, între cele două bănci de rezerve, fiind suspect chiar de fractură.

Din fericire, accidentarea nu a fost atât de gravă cum s-a crezut inițial, Fendoung suferind doar o entorsă.

Pierdere importantă și pentru ieșeni, care din minutul 77 au rămas fără căpitanul Florin Plămadă. Acesta s-a accidentat și a fost înlocuit cu Cană.

”O să vedem ce s-a întâmplat cu Florin. E un jucător puternic și nu cedează la prima durere, mă gândesc că e ceva mai complicat, să vedem cum evoluează. Un diagnostic clar vedem după 48 de ore”, a spus antrenorul Costel Enache după meci.

Costel Enache: ”Puteam gestiona mai bine ocaziile din prima repriză. Sunt importante cele 3 puncte”

La final, antrenorul Politehnicii Iași, Costel Enache, a declarat că elevii săi ar fi putut gestiona mai bine primele ocazii clare de care au beneficiat în prima repriză.

”Cred că a fost un meci pe care îl puteam gestiona mult mai bine, cu primele ocazii transformate cred că altfel ar fi arătat jocul. Am ratat foarte mult. Am avut o primă repriză bună, în care am construit, în a doua parte am jucat un pic mai direct, mai haotic, cu doi atacanți și am încercat să scurtăm drumul spre poartă. Cred în continuare că puteam gestiona mai bine situațiile de poartă din prima repriză”, a declarat Costel Enache.

Acesta a adăugat că avea așteptări mai mari de la fazele fixe, pe care elevii săi le-au lucrat intens la antrenamente. ”E bine că e și 1-0, punctele sunt foarte importante în situația noastră. Puteam rata în continuare până în final de joc, bine că am transformat una din ocazii. Am lucrat foarte mult în săptămâna asta la faze fixe și am avut așteptări de la fazele fixe. Am avut foarte multe cornere și ar fi trebuit să fim și mai productivi pe fazele fixe. Am ratat și șuturi, unu la unu cu portarul, am avut ocazii, e bine până la urmă că am marcat și am luat cele trei puncte”, a mai spus Enache, care nu i-a simțit pe jucătorii săi concentrați sută la sută, deși i-a avertizat înainte de meci să nu trateze meciul cu lejeritate: ”I-am avertizat toată săptămâna pe cei din jurul meu să nu fim naivi. Nu am fost cei mai concentrați astăzi, s-au făcut greșeli simple, dar la modul general rămân cele trei puncte și peste două zile o să ne încărcăm cu energie din aceste trei puncte. Dacă vă uitați la ultimele meciuri, Brăila tot cu 1-0 a pierdut și tot greu. Nu mă așteptam să câștigăm așa greu, dar am avut multe ocazii și cu soluții mai bune la finalizare altfel ar fi stat jocul”, a mai spus Enache.

POLITEHNICA IAŞI – DACIA UNIREA BRĂILA 1-0

John Kamara 79′

Poli Iași: Brînză – Tib. Serediuc, Fl. Plămadă (cpt.)(Cană 77′), Ungurenașu, Ad. Ilie (Kouadio 57′) – Chiorean (Cr. Pușcaș 46′), J. Kamara – Al. Stan (Mărieș 77′), F. Cristea, Muratovic (Plokhotnyuk 46′) – S. Camara
Rezerve neutilizate: Axinte – I. Pop, Aftanache, Pelivan
Antrenor: Constantin Enache

Dacia Unirea Brăila: Duță – Cr. Leu (Ad. Ghiță 90′), Moroianu (cpt.), Mocanu, Bădilaș – Zoua (Passi Njopgang 90′), Ziepop (Vartolomei 64′) – Șt. Sava (Boroșu 81′), Acolatse, Petrache – Duțu (Palade 81′)
Rezerve neutilizate: Butunoiu – Andr. V. Lascu
Antrenor secund: Marian Samuilă

Stadion: Emil Alexandrescu (Iaşi); Arbitru: Sergiu Mavriche (Bacău); Asistenți: Iulian Cătălin Brînză (Botoşani) și Radu Despa (Baia Mare); Rezervă: Bogdan Jijiie (Botoşani); Observatori: Bogdan Zanfirescu (Botoşani) și Ciprian Anton (Suceava).

Cu 29 de puncte, Poli Iași e pe locul 3 în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, în timp ce Dacia Unirea Brăila are 2 puncte și e pe locul 7, ultimul.

În etapa a 3-a, Poli Iași va juca la București, cu Metaloglobus, iar Brăila are meci acasă cu Dunărea Călărași.

Rezumat și declarații după Poli Iași – Dacia Unirea Brăila 1-0:

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto
Video: Politehnica Iași

Narcis POHOAȚĂ 02 Apr. 2022, 16:20 Liga 2
Pe aceeași temă