Trei cluburi din Liga 2 nu vor putea activa în Liga 1 în actuala lor formă de organizare! S-a solicitat modificarea ROAF-ului

Marius ANGHEL 03 Jan. 2018, 18:05 Campionat

Trei cluburi participante în actualul campionat al Ligii 2 nu ar putea promova în prima ligă dacă ar ajunge la finalul ediției în această situație. În forma în care sunt organizate acum, CS Afumați, FC Argeș și CS Balotești nu sunt apte să primească licența de participare în Liga 1, astfel că ar fi nevoite să își modifice structura. Restul, celelalte 17, nu întâlnesc această problemă.

CS Afumați este și cea mai aproape de acest obiectiv, deoarece la finalul primei părți a sezonului se află pe locul 4, la patru puncte în spatele Chindiei, care se situează pe poziția ce duce la barajul de promovare, și la 10 puncte de al doilea loc de permite accesul direct în Liga 1. FC Argeș se situează puțin mai jos, pe locul 7, cu patru puncte mai puțin decât CS Afumați, în timp ce CS Balotești e tocmai pe 16, loc retrogradabil.

  • La final de sezon de Liga 2, primele două clasate promovează direct, în timp ce ocupanta locului 3 va juca un baraj de promovare cu echipa de pe locul 6 din play-out-ul Ligii 1.

 

Însă echipa care stă mai mult cu gândul la promovare dintre cele trei enumerate mai sus și care chiar a făcut ceva în acest sens este FC Argeș. Conducerea nou-promovatei a propus Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal (CEx) modificarea Regulamentului de organizare a activității fotbalistice (ROAF), iar membrii acestuia urmează să discute despre acest lucru în ședința din luna ianuarie.

În precedența sedință, cea din 20 decembrie, verdictul a fost următorul: „Amână cu unanimitate de voturi propunerea clubului FC ARGEȘ cu privire la modificarea ROAF”.

Auraș Brașoveanu, președintele executiv al clubului Dacia Unirea Brăila și unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 în CEx, a explicat, pentru Liga2.ro, despre ce este vorba în această propunere a FC Argeș de modificare a ROAF.

„FC Argeș a solicitat ca cluburile de drept public să poată face cesiune în situația promovării din Liga a 2-a în Liga 1. Să poată să facă cesiune către secția de fotbal care va fi obligată să se rupă din clubul de drept public, pentru că altfel nu se poate licenția, conform legii 69/2000. Deci, automat, nu poate promova, neobținând licența. Și, atunci, solicită ca secția de fotbal să devină club de sine stătător, de drept privat, și clubul de drept public să-i cesioneze dreptul de participare în Liga 1. E o discuție care oricum este pe rol și urmează să o punem în discuție în ședința din ianuarie. Era o discuție cu privire la cesiunea drepturilor pe rol. Această cesiune poate fi făcută, conform legii din România, și de două cluburi, dar în anumite condiții, astfel încât să nu fie aduse atingeri integrității competiției. De exemplu, clubul ăsta de drept public are niște datorii la proprii jucători. Datoriile sunt în contabilitatea clubului. Când pleacă, pleacă cu 0, își preia datoriile pe care le are? Mai sunt ceva discuții tehnice de stabilit”, a spus Brașoveanu pentru Liga2.ro.

La nivelul campionatului Ligii 2, cluburi organizate de drept public sunt trei: FC Argeș, CS Afumați și CS Balotești. Celelalte sunt doar finanțate cu bani publici. Dunărea Călărași, AFC Hermannstadt, Chindia Târgoviște, ASU Politehnica Timișoara, Academica Clinceni, ASA Târgu Mureș, CS Mioveni, Sportul Snagov, Ripensia Timișoara, UTA Arad, Știința Miroslava, Luceafărul Oradea, Metaloglobus București, Foresta Suceava, Dacia Unirea Brăila, Pandurii Târgu Jiu și Olimpia Satu Mare sunt celelalte participante în actualul sezon al eșalonului secund.

Dacă una dintre cele trei echipe enumerate mai sus va reuși să promoveze la final de sezon, atunci, pentru a primi licența să joace în Liga 1, trebuie să se rupă de clubul de drept public, să devină privat și să îi fie cesionat dreptul de participare în prima ligă. Acest proces are o durată destul de lungă, iar termenul de schimbare se poate face doar între 1 și 30 iunie, adică în pauza dintre sezoane.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 03 Jan. 2018, 18:05 Campionat
Pe aceeași temă