Războiul „Astrelor”

07 Mar. 2009, 16:27 Campionat
Războiul**

Echipele Ploieștiului se întâlnesc în acesta etapă în derby-ul seriei I al ligii a II-a, dar până la începerea meciului un gram de istorie.

În 2003 echipa a fuzionat cu Petrolul Ploiești, luând la acea vreme denumirea de FC Petrolul-Astra, rămânând mai apoi doar SC FC Petrolul.

 

Adevăratul FC Petrolul Ploiești a fost dezafiliat de la FRF în 2003, echipa rămânand în liga a IV-a, SC FC Petrolul de astăzi evoluând sub structura Astrei Ploiești, iar FC Ploiești este identificată acum de către fanii ploieșteni ca fiind Astra. Apropiații clubului din „9 Mai” susțin că se va renunța în curând la actualul nume, la culori și la tricourile create de suporteri, acestea fiind cedate gratuit municipalității.

Campania „Petrolul e al nostru” a luat ființă în anul 2006 din mai multe motive:
-    oamenii care au scris istorie pentru Ploiești au fost îndepărtați și batjocoriți alături de suporteri
-     după ce sindicaliștii Petrom s-au transformat din sponsori în proprietari
-     pentru că actuala conducere au dus echipa în alt oraș și a interzis accesul la meciuri adevăraților petroliști
-     pentru că FC Petrolul trebuie să devină echipa Ploieștiului și joace decât pentru ploieșteni.
-     pentru că li s-a luat emblema, sintagma „Lupii galbeni”, culorile și palmaresul echipei.

Această mișcare a iubitorilor de fotbal din Ploiești a pus bazele unei noi echipe, CSM FC Ploiești, care pentru câteva zile a fost echipa primăriei, dar, cererea prin care CSM FC Ploiești devenea echipa orașului a fost respinsă după ce a fost atacată în contencios de catre unul dintre consilierii locali, apropiat al SC FC Petrolul. Astfel, CSM FC Ploiești a rămas doar sub patronatul lui Ioan Niculaie, nimeni altul decât fostul conducător al Astrei Ploiești de până la fuziune. În anul competițional 2007-2008, această nouă echipă a ploieștenilor condusă de Vivi Răchită a luat locul în liga a III-a actulalei Internațional Pitești, promovând în primul sezon în liga a II-a și încheind turul pe locul 3 după Ceahlăul și Progresul. Suporterii  au rămas lângă echipă până în această iarnă pentru că era Vivi Răchită acolo și pentru că până la momentul despărțirii de aceasta mergea pe principii asemănătoare cu ale proiectului „Petrolul e al nostru”.
După ce Vivi Răchită a fost alungat de lângă echipă, au plecat și suporterii care cred că acesta este singurul care dorește cu adevărat performanță la Ploiești.
Valeriu Răchită este cel desemnat de primarul Andrei Volosevici pentru a superviza trecerea echipei în patrimoniul orașului și singurul om în care suporterii mai au încredere după atâția ani în care au fost mințiți, jigniți și alungați de lângă echipa de suflet, Petrolul Ploiești. A demonstrat că are valoare și că își dorește performanță pentru acest oraș creând o echipă din jucători necunoscuți până la acea vreme, fără prea mulți bani, vreo 30000 de euro în total pentru tot lotul de jucători.

Membrii campaniei „Petrolul e al nostru”  doresc următoarele:

 

¤ Trecerea echipei FC Petrolul în patrimoniul municipalitații în proporție de 100%;
¤ Numirea în funcție de manager general a lui Vivi Răchită;
¤ Aducerea lângă echipă a oamenilor care au scris istorie la Ploiești și pentru ploieșteni;
¤ Echipa orașului să se numească FC Petrolul Ploiești și să aive emblema sub care s-a câștigat ultimul trofeu;
¤ Să se reconstruiască stadionul „Ilie Oană” după cum s-a promis, pe aceeași locație;
¤ Să se recupereze echipa din liga a IV-a, adevăratul Petrolul care a fost lăsat parcă să moară în tot acest timp;
¤ Să aive ca pricipal obiectiv promovarea și încercarea de a face o echipă competitivă pentru liga I;
¤ Echipa să nu mai aive în conducere pe Florin Bercea, Liviu Luca, Edi Alexandru sau alți apropiați ai acestora care au în acest moment funcții la club.

Aceștia anunță că vor demara acțiuni de sensibilizare a agenților economici locali, a cetățenilor și vor încerca tot posibilul pentru a gasi modalități de a susține financiar viitoarea echipă a orașului, numai și numai după ce Petrolul va trece la primărie. Până ce nu se vor rezolva problemele și pănâ ce Petrolul nu va fi al municipalității, „Lupii Galbeni” nu vor mai fi prezenți la stadion la niciuna dintre echipele SC FC Petrolul sau FC Ploiești.

Așadar, duminică se vor întalni două echipe, FC Ploiești considerată Astra și SC FC Petrolul, care merge pe structura Astrei din 2003 până în prezent. În tur s-a terminat 3-2 pentru FC Ploiești, iar în acest retur cele două echipe se vor întâlni pe arena „Astra”, meciul urmând să înceapă la orele 19:00. Doar „mâncătorii de pateuri”, sau „iubitorii de șepcuțe” de la Moara Domnească vor fi obligați să îndure frigul și ploaia care se anunță la ora meciului și vor trebui să încurajeze SC FC Petrolul, sau poate suporterii echipei de baschet Asesoft să susțină pe FC Ploiești, galeria adevăraților petroliști rămânând acasă, în semn de protest pentru ce se întămplă cu fotbalul ploieștean în ultimii ani.

Articol scris de Cosmin Manea   
 

07 Mar. 2009, 16:27 Campionat
Pe aceeași temă